masek píše:
Dobrý den,
Poslední cca rok mě trápí hučení v uších, návaly horka, brnění v prstech, lýtkách, občas záškuby ve svalech, bušení srdce. Někdy je to lepší, někdy se to zhoršuje. Na preventivní kontrole u doktora byla běžná vyšetření z krve prý OK (neviděl jsem přesná čísla). Obecně se mi přitíží vždy po vápníku (stačí i nějaký mléčný výrobek) a v poslední době i po slaném.
Původně jsem měl za původce nedostatek hořčíku, který jsem poslední 2 měsíce masivně doplňoval (bisglycinát, malát, v konečné fázi Re-Mag) začínal jsem na 1g čistého hořčíku, teď jsem na 300mg, kde mi i Re-Mag způsobuje průjem. K tomu jsem bral druhý měsíc dopňování 6mg boru.
Nově mě ale začaly trápit suché oči a vypozoroval jsem, že se mi stav lepší po jídlech ve kterých je draslík.
Problémy ale nezmizely, tak jsem si nechal udělat testy na ceruloplasmin, zinek, měď, folát, b12 a albumin. A vyšla mi nízká měď a ceruloplasmin (Zn na spodku rozmezí), albumin u horní hranice. Chci se zeptat, jak postupovat, abych stav spíš nezhoršil, případně jaká další vyšetření přidat. Pročetl jsem téma týkající se mědi, ale přiznám se, že těch informací je tolik, že přesně nevím, jakou cestou se vydat.
Stravuju se poměrně zdravě (brambory, vejce, cca obden zeleninový salát, olivový olej, občas ryba, cca 2x týdně maso (kuře, vepř). Nejím vůbec lepek. Z doplňků hořčík, bor, občas B-komplex Now "50"
Tak po 3 měsících kontrolní odběr
Zinek 11,2 ----->
18.5 µmol/l meze: 9,8 - 18,0
Měď 9,0 ------>
12.5 µmol/l meze: 11,6 - 20,6
Ceruloplasmin 0,19 g/l meze: 0,15 - 0,30, ten zůstal stejný
Zinku jsem nedodával nijak velké množství ( 20 - 30mg) a ke konci jsem přestal, protože se mi i po menší dávce dělalo zle, teď už vím proč, tělo ho má už dost. Doplňoval jsem Mitomědí a cucacím Zinkem od pana Jardy. Nechal jsem si teď udělat kontrolu vit. D a mám deficit (36 nmol / l) takže se teď zaměřím na něj, ať postupně vše srovnám. Děkuji všem za cenné rady a postřehy!