bery píše:
Jaký je váš názor na sušené plnotučné kozí mléko ?
Pokiaľ ide o kefírové zrná, tak dokážu spracovať v podstate všetko, čo obsahuje sachre, tuky a bielkoviny. Nalejte im vodu s cukrom a budú sa tváriť ako vodný kefír (neodporúčam dlhodobo, ale striedať, lebo potom zrná degradujú). Dajte ich do smotany na varenie a urobia vám lahodný syr (viď. poznámka dolu). Kefír vyrábam roky z obyčajného polotučného krabicového mlieka, do ktorého zhruba pol roka dávam lyžicu rastlinného oleja (potreboval som sa zbaviť starých zásob). Zrná vďaka pridanému tuku vyslovene prosperujú, priemer majú až 3 cm. Čo sa týka dĺžky výroby, tak tá závisí od toho, či fermentujete v chladničke a samozreme od množstva kefírových zŕn. Mám osvedčené množstvo v 7 dcl fľaši, ktorú zalievam cca 4 dcl mlieka (kefírove zrná môžu mať 3 dcl - možno šálka). Niekomu kefír chutí z chladničky, mne nie, preto ich na noc vyberám von, aby som mal ráno fresh hutný kefír. Pokiaľ kefírujete dlhodobo, tak máte "v oku", či je kefír ready a koľko bude ešte dozrávať, poprípade, či je lepšie ho strčiť do chladničky (lebo ho budem konzumovať až na druhý deň - a tak potrebujem spomaliť proces) alebo naopak.
Btw. nemyslím si, že krabicové mlieko je zlé - mliekarenský biznis je asi najviac strážený kontrolami a výrobný proces zdokonalovaný dlhodobo, takže to nebude až také zlé. Dokonca ľudia, ktorí robia kváskový chlieb, fermentujú všetko, čo sa dá žrať, konzumujú kefír z krabičáku, lebo je chutnejší. Pre mňa je plus, že nemusím riešiť logistiku (obchod mám 100 m), mlieko sa mi neskazí za pár dní a určite je zaujímavá cena. Nedostatky kompenzujem vyššiou konzumáciou 0,4 - 0,8 l denne, nonstop. Určite je to vec názoru.
https://www.zkvaseno.cz/zle-krabicove Citace:
Pokud kefírová zrna zalijete šlehačkou, tak vám prokvasí do něčeho mezi mascarpone a crème fraîche, byť o trošku chuťově výraznější, než je ta běžně kysaná, na tu se používá speciální smetanová kultura — tedy jen mléční kvašení. Komerční mascarpone není fermentované, ale jen sražené syřidlem nebo nějakou kyselinou, třeba citronovou šťávou. Fermentovaná smetana je ovšem velmi lahodná a dá se použít místo crème fraîche rovnou a na marscapone potřebuje trošku vykapat, aby se zvýšil podíl sušiny.
https://www.zkvaseno.cz/kefir