Nick, sorry, zaujíma ma tvoj názor / vysvetlenie a nie copy paste, ktoré si viem "vygoogliť" aj ja..
Okrem dotazov na teba (viď. vyššie) ma zaujíma - vysvetli mi, ako je možné, že v Buenos Aires nevidia hviezdy, ktoré vidia povedzme v Mexiku, pokiaľ sme všetci na jednej doske. Tak si predstav, že si so mnou na lúke, pozrieme hore a ty vidíš iné hviezdy ako ja?? To je čo za kravina?? Veď na Zeme-doska nič nebráni tým v Argentíne, aby videli to, čo my tu a naopak. A prečo sa ľuďom v strede tvojej placky hviezdy otáčajú presne opačne ako tým v druhej polovici (po obvode) tvojej placky. Veď sú podľa teba všetci na jednej rovine preboha!!!
Okay, vidím, že si to už vzdal a nič kresliť nebudeš, takže celá teória placatej zemeGULE je rozprávka pre malé detičky v škôlke. Prečo nemieniš nič kresliť? Lebo by ti to doplo, tykks, že kde ja idem na východ rovno po priamke, tam ty musíš krúžiť nezmyselne ako nejaká Trúbka
. A pritom kompas ukazuje na sever, čiže do stredu tvojej pizze.
Vysvetlenie pre orangutánov, ktorí veria v plochú zem : ak by som bol na severnej pologuli plochej zeme a kompas by ukazoval strelkou na sever, čiže do stredu placky - tak sa vydám na východ a prejdem 1 km. V skutočnosti som išiel aj kúsok na juh (smerom k anktartíde po obvode). Kompas skoriguje strelku, zase prejdem 1 km, čím sa dostanem znova kúsok na juh - v skutočnosti kráčam na juhovýchod. Po nejakom čase mi začne byť teplo, lebo sa ocitnem na rovníku placky medzi černochmi. A po nejakom čase zase zima, lebo sa ocitnem v anktarktíde medzi tučniakmi. A pritom som chcel ísť IBA na východ, ehm, no dobre, aj tak sa dá...
To sa samozrejme v reálnom svete nekoná, takže rozprávke o placatej zemi je koniec..
Okrem toho, prečo je na severnóm a južnom póle zima vieme veľmi dobre. Ale prečo je v strede placky otrasná zima, potom zase Amazonský prales - keď hore na oblohe svieti malá žiarovečka o veľkosti mesiaca (naše slniečko, xixi) - to mi asi Nick tiež nebude vedieť vysvetliť, či?