Zabudol som, že mám menší zverák a keď to nepôjde po dobrom, tak to jednoducho vyvarím na indukčnej doske v dome - na ktorej je možné regulovať intenzitu varenia skoro dokonale.
Dnes som si v mrazáku založil sáčok s kosťami a chrupavkami a iným bordelom + u mesiara kúpim kosť zo špikom, urobím vývar, dám do fliaš - v mrazáku to musí 3 mesiace vydržať. Robila to aj babka - zbierala kože zo slaniny, mastné zvyšky a ďalší bordel a raz za čas urobila skvelú tlačenku.
Možno to niekomu pomôže, tak sa podelím, ako som sa naučil nevyhadzovať (a hlavne žrať) kože z hydiny:
-- kupujem iba horné stehná (najmenej práce, najviac úžitku a najchutnejšie).
-- mäso pečiem čo najkratšie (remoska ho v podstate uvarí v pare, lebo koža chráni maso pred spečením)
-- kože na druhý deň natrhám rukou (som lenivý umývať drevenú dosku na krájani) na cca cm x cm štvorce; oberiem zvyšné mäso z kosti (už som dal aj kúsok klobásky alebo trochu salámy). Mierne všetko v hrnci opražím (< 15 min, nesmie to príliš hnednúť, lebo PUFA...). Jo, ako prvé dávam samozrejme chilli na minútu (dávam aj do pečienky). Konzumujem s cviklou (aj dve menšie šálky na porciu na obr.).
Samozrejme to nie je ideálne - určite to neobsahuje ideálne zloženie tukov (> PUFA) - ale jednoducho kompromis.. Ďalší level je konzumácia chrupaviek, ale na to ešte nemám naladenú psychiku. Raz som omylom upražil aj tú hlavnú cievu (ktorú som celý život vyhadzoval) a hlásim, že som to prežil
.
Vyzerá to takto a je to fakt chutné : to tmavé hore v miske je pesto a naložený cesnak.. Druhý obr. je vývar z remosky (polovicu som musel dať do mrazáku, lebo je too hot.. miska bola včera plná) - aj to som vylieval do záchodu
..