Lenka píše:
V pondělí před 10 dny jsem si přivezla 7 litrů kozího nepast. mléka. Sem tam nějaký den jsme vůbec nebyli doma, tak nám zpracování na kefír trvalo déle a já mám stále 2 litry v ledničce a už je to asi kyslé.
Předpokládám, že není problém strčit do toho houbičku a pokračovat ve výrobě kefíru, jako kdyby se jednalo o čerstvé mléko?
Avšak ve všech třech sklinkách (dohromady 2 litry), na tuku shromážděném nahoře, jsou tmavé flíčky, asi plíseň? Sklinky s čerstvým mlékem skladuji zavřené.
Stačí kousek tuku s flíčkem oddělat a mohu nadále do tohoto nakyslého mléka vkládat houbičku? Zbývají mi asi ještě 3 dny, než tento zbytek mléka spotřebuji na kefír.
Volala jsem dodavatelům, a ti vůbec nechápali, o co by se mohlo jednat, prý se s tím ještě nesetkali, že by nahoře byla plíseň. A prý to stačí jenom oddělat ten flíček.
Myslela jsem, že co zkysne, tak se z toho pokusím nechat vzniknouty tvaroh, ale paní mě znejistěla, že z kozího moc tvaroh nee.
A nevím tedy, co teď, protože do čerstvého mléka pro houbičku zbývají 3-4 dny.
Ano, klidně to tak můžete udělat, nebo ho dát normálně do tepla zkysnout a vyrobit si třeba domácí tvaroh. Ty tmavé flíčky neposoudím, ale pokud je to plíseň, tak bych všechno vyhodil. Plesnivé potraviny jsou velice nebezpečné a rozhodně nedoporučuji je používat. Zdá se mi ovšem dost nepravděpodobné, že by mléko zplesnivělo a ještě navíc na vrstvě tuku, který je vlastně konzervant, čili flíčky důkladně prohlédněte, třeba zvětšovacím sklem a musíte sama vyhodnotit, zda se o plíseň jedná, či nikoliv.