Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 11:27 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř bře 02, 2022 5:28 pm 
Offline

Registrován: sob srp 22, 2020 1:41 pm
Příspěvky: 777
Ahojte.
Dopátral som sa k rôznym informáciám, mimo iného aj k tomu, že dostatočné zaťažovanie žuvacích svalov (zároveň s praktizovaním relaxačného "mewingu" ktorý rieši posturu čeluste) nie len že zlepšuje čelustné svaly a zdravie zubov a ďasien, ale časom (pár málo rokov) dokáže aj u ľudí vo veku 60+ (pokiaľ nemajú fakt mizernú stravu bez minerálov) nejakým "mikroevolučným" spôsobom zvýšiť hustotu lícnych kostí, inak napísané "zlepšiť" ich.
Vždy som dostatočne žul, ale mám prakticky kašovité jedlá, takže to žutie za veľa nestojí... Rozhodol som sa teda pre tréning čeľustných svalov (a všetkého okolo toho) tým, že denne cvičím žuvacie svaly izometrickým štýlom (zatnuté zuby celú minútu, pauza, a dva krát opakovať, ale aj rôzne iné cviky toho charakteru, denne mi to trvá asi 15 minút). Chýba mi však aj izotonický štýl precvičovanie (čiže žuvanie), a tak rozmýšľam, že by som začal jedávať mäso v takom stave, v ktorom ho treba veľa žuť, až z toho príjemne páli čeľusť.
Moja otázka znie : Akým spôsobom uvariť hovädzie mäso aby ho bolo treba veľa žuť, čiže aby bolo čo najviac tuhé? Stačí narezať na väčšie kocky a povariť v menšom množstve vriacej osolenej a okorenenej vody 10 minút s tým, že ten slabučký vývar (lebo sa varilo len 10 minút) použijem na uvarenie napríklad ryže natural? Nechcem ho jesť surové (pre istotu, hoci s tým skúsenosti mám, no už roky dozadu), ale pochopil som, že "ľahučko žuvacia strava" nie je dobrý nápad pre zdravého človeka, a ustupujúca brada (ktorá sa ma síce netýka, že mám peknú bradu mi bolo X krát povedané), nedovivinuté lícne kosti (toto sa ma bohužiaľ týka, nemám ich "žiadne") a celkovo slabá konštitúcia tvárových kostí je vecou NIE LEN slabej výživy z hľadiska makroživín a mikroživín v dobe prenatálnom, v detste zo zlej výživy, atd, ale v rovnakej miere aj vecou nedostatočného zaťažovania žuvacích svalov. Dokonca zlepšenie žuvacích svalov vo výsledku spôsobí aj lepšie dýchanie nosom.
TO, ŽE SA MNOHO KRÁT DOKÁZALO (špecialisti, sú o tom aj knihy), ŽE DOSTATOČNÉ ŽUTIE A ŠPECIÁLNE (ale jednoduché) CVIKY NA ČELUSŤ DOKÁŽU ZVäČŠIŤ OBJEM TVÁROVÝCH KOSTÍ A UMOŽNÍ "NEVIDITEĽNÝM" LÍCNYM KOSTIAM NARÁSŤ AJ U ĽUDÍ PO 60-TKE, ZNAMENÁ, ŽE "MIKROEVOLÚCIA" JE ZÁLEŽITOSŤ PÁR MÁLO ROKOV V ŽIVOTE JEDNOTLIVCA, ČO JE VZÁCNY OBJAV.
Žutie žuvačky nemám rád, a radšej budem raz denne (jedno mäsové jedlo denne v priemere) žuť mäso silnejšou intenzitou pol hodiny, než by som mal na rovnaký efekt žuť malú žuvačku 5 hodín denne. Žuť mimo jedenie mi je neprirodzené, iná reč je žuť len 10 minút tesne po jedle, no to žuvacím svalov vôbec nestačí, a slúži to len na zvýšenie zásaditosti prostredia ústnej dutiny.

_________________
Je čas odtiaľ odísť, posunúť sa z virtuálnej virtuality (internet) do virtuálnej reality (život mimo obrazovku).
Vyhrávam tým, že odtiaľ odchádzam.
NIČ PROTI TOMUTO FÓRU. Ale nie je vhodné, aby som sem prispieval a ukrajoval si z drahocenného času.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 02, 2022 9:46 pm 
Offline

Registrován: sob srp 22, 2020 1:41 pm
Příspěvky: 777
Tak....Povaril som si 1200g kus hovädzieho mäsa (moje 4 porcie) celkom dobrej kvality (Dalton, potraviny Klas) 20 minút, a teraz jem svoju porciu. Som prekvapený, že chuť vôbec nie je zlá... Povaril som to s koreninovou zmesou (bez glutamánu a iných zvýrazňovačov chutí) Gyros (Vitana). Áno, je to kopu žutia, oveľa náročnejšie než žuť "jemné mäso", hlavne, keď som si mäso pred varením ani nenakrájal, a tá porcia pozostáva z dvoch kusov mäsa, z ktorých si odkusujem (radšej väčší, než menší kus, nech je to väčšia záťaž pre žuvacie svaly). Snažím sa žuť tak, aby som žul všetkými zubami... Najprv naraz všetkými, a keď sa mäso začne rozdrobovať, tak sa s tým v ústach "hrám" premiestňujem si to (nejak prirodzene/intuitívne ako asi každý), a vyvyrujem sa tomu čo som nikdy ani nerobil - nežujem na jednej strane na úkor druhej.
Ako prílohu som si urobil ryžu natural s maslom, hráškom, trochou lesných húb a chilli + asi 5 krúžkov kvalitnej klobásy.
Opakujem, chuť mäsa je pre mňa príjemná. Mám však otázku.... Hoci som v minulosti jedával surové jelenie/danielie mäso (kúpené mrazené, nakrájané na kocky v balení, s názvom "na guláš") a dokonca som často to pokrájané mäso ani neumyl (rátal som s tým, že ho umyli tí, čo ho balily), a nikdy mi z toho nebolo zle, predsa len PRE ISTOTU ma zaujíma, či 20 minútové varenie takého 1200g kusu hovädzie mäsa v hrnci s pokrievkou (čiže teplo z vnútorných priestorov hrnca unikalo minimálne) stačí na zabitie prípadných "toxínov" (nakoľko už asi väčšina vieme, že baktérie nie sú pôvodcom ochorení ani problémov, ale sú to naši pomocníci) v mäse. Malo by, že?

edit : Priznávam, že poslednú tretinu porcie mäsa som si porkájal. Dôvod? Divný pocit v hlave z toľkého náročnejšieho žutia. Moje žuvacie svaly na to nie sú zvyknuté, ale pokračujem ďalej a plánujem takto jedávať (pokiaľ nám WEF nezoberie mäso) do konca života. Na podporu trávenie HCL (potrebuje ju asi každý, kto necíti harmóniu vo svojom živote) a chilli (prispôsobiť ročnému obdobiu).
Ciele :
1. Vyzerať mužnejšie (širšia tvár vďaka väčším žuvacím svalom, a časom aspoň náznak lícnych kostí, ktoré teraz prakticky nemám - opakujem, aj po 60-tke a dokonca aj po 70-tke je to stále možné, ako ukázali praktické výskumy posledných rokov)
2. Udržať si zuby a ďasná čo najdlhšie zdravé
3. Mať "žuvaciu kondíciu" napríklad pre prípad, že by bolo nevyhnutné ju mať...

_________________
Je čas odtiaľ odísť, posunúť sa z virtuálnej virtuality (internet) do virtuálnej reality (život mimo obrazovku).
Vyhrávam tým, že odtiaľ odchádzam.
NIČ PROTI TOMUTO FÓRU. Ale nie je vhodné, aby som sem prispieval a ukrajoval si z drahocenného času.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 03, 2022 8:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xrazovy_nick píše:
Tak....Povaril som si 1200g kus hovädzieho mäsa (moje 4 porcie) celkom dobrej kvality (Dalton, potraviny Klas) 20 minút, a teraz jem svoju porciu. Som prekvapený, že chuť vôbec nie je zlá... Povaril som to s koreninovou zmesou (bez glutamánu a iných zvýrazňovačov chutí) Gyros (Vitana). Áno, je to kopu žutia, oveľa náročnejšie než žuť "jemné mäso", hlavne, keď som si mäso pred varením ani nenakrájal, a tá porcia pozostáva z dvoch kusov mäsa, z ktorých si odkusujem (radšej väčší, než menší kus, nech je to väčšia záťaž pre žuvacie svaly). Snažím sa žuť tak, aby som žul všetkými zubami... Najprv naraz všetkými, a keď sa mäso začne rozdrobovať, tak sa s tým v ústach "hrám" premiestňujem si to (nejak prirodzene/intuitívne ako asi každý), a vyvyrujem sa tomu čo som nikdy ani nerobil - nežujem na jednej strane na úkor druhej.
Ako prílohu som si urobil ryžu natural s maslom, hráškom, trochou lesných húb a chilli + asi 5 krúžkov kvalitnej klobásy.
Opakujem, chuť mäsa je pre mňa príjemná. Mám však otázku.... Hoci som v minulosti jedával surové jelenie/danielie mäso (kúpené mrazené, nakrájané na kocky v balení, s názvom "na guláš") a dokonca som často to pokrájané mäso ani neumyl (rátal som s tým, že ho umyli tí, čo ho balily), a nikdy mi z toho nebolo zle, predsa len PRE ISTOTU ma zaujíma, či 20 minútové varenie takého 1200g kusu hovädzie mäsa v hrnci s pokrievkou (čiže teplo z vnútorných priestorov hrnca unikalo minimálne) stačí na zabitie prípadných "toxínov" (nakoľko už asi väčšina vieme, že baktérie nie sú pôvodcom ochorení ani problémov, ale sú to naši pomocníci) v mäse. Malo by, že?

edit : Priznávam, že poslednú tretinu porcie mäsa som si porkájal. Dôvod? Divný pocit v hlave z toľkého náročnejšieho žutia. Moje žuvacie svaly na to nie sú zvyknuté, ale pokračujem ďalej a plánujem takto jedávať (pokiaľ nám WEF nezoberie mäso) do konca života. Na podporu trávenie HCL (potrebuje ju asi každý, kto necíti harmóniu vo svojom živote) a chilli (prispôsobiť ročnému obdobiu).
Ciele :
1. Vyzerať mužnejšie (širšia tvár vďaka väčším žuvacím svalom, a časom aspoň náznak lícnych kostí, ktoré teraz prakticky nemám - opakujem, aj po 60-tke a dokonca aj po 70-tke je to stále možné, ako ukázali praktické výskumy posledných rokov)
2. Udržať si zuby a ďasná čo najdlhšie zdravé
3. Mať "žuvaciu kondíciu" napríklad pre prípad, že by bolo nevyhnutné ju mať...

Nechápu proč by jste musel usilovně žvýkat ne zrovna chutné nedovařené hovězí když zcela bez problémů můžete žvýkat třeba pryskyřici. Maso není pouze o toxinech, ale i o bakteriích a to ne vždy musí být sranda i když naprostá většina z nich to vaření jak patrně nedá, ale některé druhy přežít mohou a máte docela vážný problém. Za mě je to blbost, prostě bych si to maso uvařil pořádně a jedl normálně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 03, 2022 11:45 pm 
Offline

Registrován: sob srp 22, 2020 1:41 pm
Příspěvky: 777
Jarda píše:
Nechápu proč by jste musel usilovně žvýkat ne zrovna chutné nedovařené hovězí když zcela bez problémů můžete žvýkat třeba pryskyřici. Maso není pouze o toxinech, ale i o bakteriích a to ne vždy musí být sranda i když naprostá většina z nich to vaření jak patrně nedá, ale některé druhy přežít mohou a máte docela vážný problém. Za mě je to blbost, prostě bych si to maso uvařil pořádně a jedl normálně.

Tak pryskyřici asi ťažko budem žuť veľkú "bundžu" ako v prípade mäsa.
Dnes som zjedol druhú porciu a zisťujem, že také mäso mi chutí viac, než 3 hodiny dusené, počas jeho jedenia akoby cítim v ústach nejakú energiu...
Mimochodom taký "Sv3rige" (anglicky hovoriaci nemec) z YouTube 5 rokov konzumuje takmer úplne výlučne len surovú stravu, a to hlavne živočíšneho charakteru... Surové mäso (svalovina, vnútornosti), surová krv, surové mlieko, surové celé vajíčka (aj ročné, dvojročné), atď.... a nič sa mu nestalo. Nevravím že ho chcem napodobniť, ale keď ľudia jedávajú v reštauráciách tatársky biftek ktorý asi ťažko bude BIO kvality a nie je to zakázané (zo zdravotných dôvodov), tak neviem prečo by som sa mal obávať... \":-)\"
Mimochodom škodlivosť baktérií je mýtus (viď Resetheus na FaceBooku, ktorí čerpajú od svetových vedcov), škodia len a jedine toxíny. Baktérie a vírusy sú ako ich pozná "mainsteram veda" sú HOAX, v skutočnosti vznikajú len a jedine v tele človeka/zvieraťa ako "čistiace prostriedky" proti toxínom. Takže jedine žeby ostali naživu nejaké "toxíny" v mäse. Ale keď v nemocniciach nekončia ľudia na dennej báze konzumujúci polotovary, ktoré sú plné toxínov, tak sa myslím nemám čoho obávať.

_________________
Je čas odtiaľ odísť, posunúť sa z virtuálnej virtuality (internet) do virtuálnej reality (život mimo obrazovku).
Vyhrávam tým, že odtiaľ odchádzam.
NIČ PROTI TOMUTO FÓRU. Ale nie je vhodné, aby som sem prispieval a ukrajoval si z drahocenného času.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 04, 2022 8:49 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xrazovy_nick píše:
Tak pryskyřici asi ťažko budem žuť veľkú "bundžu" ako v prípade mäsa.
Dnes som zjedol druhú porciu a zisťujem, že také mäso mi chutí viac, než 3 hodiny dusené, počas jeho jedenia akoby cítim v ústach nejakú energiu...
Mimochodom taký "Sv3rige" (anglicky hovoriaci nemec) z YouTube 5 rokov konzumuje takmer úplne výlučne len surovú stravu, a to hlavne živočíšneho charakteru... Surové mäso (svalovina, vnútornosti), surová krv, surové mlieko, surové celé vajíčka (aj ročné, dvojročné), atď.... a nič sa mu nestalo. Nevravím že ho chcem napodobniť, ale keď ľudia jedávajú v reštauráciách tatársky biftek ktorý asi ťažko bude BIO kvality a nie je to zakázané (zo zdravotných dôvodov), tak neviem prečo by som sa mal obávať... \":-)\"
Mimochodom škodlivosť baktérií je mýtus (viď Resetheus na FaceBooku, ktorí čerpajú od svetových vedcov), škodia len a jedine toxíny. Baktérie a vírusy sú ako ich pozná "mainsteram veda" sú HOAX, v skutočnosti vznikajú len a jedine v tele človeka/zvieraťa ako "čistiace prostriedky" proti toxínom. Takže jedine žeby ostali naživu nejaké "toxíny" v mäse. Ale keď v nemocniciach nekončia ľudia na dennej báze konzumujúci polotovary, ktoré sú plné toxínov, tak sa myslím nemám čoho obávať.

Pryskyřice si můžete nacpat do úst kolik je vám libo. Pokud jde o popírání virů tam bych celkem souhlasil protože tam nikdy nikdo nebyl schopen konkrétního vira lidem ukázat a celá ta věda je založena na hodně sporných základech. Totéž ovšem již nejde tak snadno v případě bakterií kdy se objektivně jedná o živé relativně snadno diagnostikovatelné organizmy schopné ovlivnit velice široké spektrum biochemických pochodů v těle a to mnohdy zcela zásadně a s fatálním důsledkem. Je pravdou že mnoho z nich přímo vzniká v těle člověka, ale to neznamená že je nelze i dodat z vnějšího prostředí třeba právě stravou a docílit vážných následků.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 07, 2022 7:40 pm 
Offline

Registrován: sob srp 22, 2020 1:41 pm
Příspěvky: 777
O.k., pán Jarda.
A čo 60 minútové varenie toho 1200g (alebo 600g, proste či si naraz uvarím 4 porcie alebo dve) hovädzieho mäsa v jednom celku? To by už z hľadiska "baktérií" a toxínov malo byť o.k.? Vždy by som mal samozrejme zabezpečené dostatok HCL v žalúdku, a jedol to so zázvorom, alebo s chilli....

_________________
Je čas odtiaľ odísť, posunúť sa z virtuálnej virtuality (internet) do virtuálnej reality (život mimo obrazovku).
Vyhrávam tým, že odtiaľ odchádzam.
NIČ PROTI TOMUTO FÓRU. Ale nie je vhodné, aby som sem prispieval a ukrajoval si z drahocenného času.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 07, 2022 8:15 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
60 min. by mohlo aj stačiť. Inak osobne preferujem aj zapájanie chuťových pohárikov - čiže hovädzie by som si pripravil, aby to bola mňamka a na tie cviky by som "použival" strukoviny (hrach)..

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 08, 2022 1:12 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ako pise nick, hlavny problem u bakterii su toxiny, ktore vylucuju. Vzdy ide o mnozstvo, ktore sa podari vylucit, ale aj stav pecene, vylucovacich organov, celkova vaha organizmu, atd, na koho aka davka staci, aby mu sposobila nevolnost, silnu otravu, alebo uz aj riziko smrti.
Problemom su skor spory, ktore prezivaju 100 stupnov, treba ich bud piect, alebo "fritovat" na oleji, tam nepreziju. Ale varenie preziju. Tieto spory sa mozu neskor, aj v uvarenom jedle, pri urcitej teplote naspat premenit na bakterie. Niektore bakterie vylucia toxiny prave pri zniceni (smrti), a tym padom priotravia jedlo pri znovu-zohriati, a toxin ked je tepelne odolny, a vytvorilo sa ho tam dostatocne vela, tak problem je na svete (vacsinou nastane mensia otrava, nevysvetlitelna nevolnost, a nejake hnacky, ktore vacsinou odijdu behom 6-10 hodin)
Jedna bakteria vsak privodila uz niekolkokrat smrt, tymto sposobom, v obycajnej ryzi, raz aj v cestovinach. Problemom je "znovu zahrievanie", teda raz uvarene, (tam preziju len spory), ked je to dlhsie v teple, mozu sa premenit na bakterie, a ked je to znovu zahriate, pozabija ich to a vyluci sa toxin.

Rozhodne je namieste opatrnost.

https://www.cooksillustrated.com/how_to ... tover-rice
ja som to inak cely zivot robil tym zlym sposobom (ryzu som casto znovu-oteploval, a udrzoval v chladnicke, aj bielu aj natural, aj vseliake rizota, a nikdy som nedostal nejaku vaznejsiu otravu. Je pravda, ze zopar hnaciek za zivot bolo, takych nevysvetlenych, nevedel som z coho to mohlo byt, mozno to bolo z tohto, z tejto bakterie, ktovie.
Treba byt opatrny hlavne u spor... vacsina ludi si mysli, ze staci varit, ale nie. Spory to prezivaju, a mnoho toxinov, ktore vyprodukuju bakterie su tiez tepelne odolne, aj pri teplote 100 stupnov.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 08, 2022 4:22 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xrazovy_nick píše:
O.k., pán Jarda.
A čo 60 minútové varenie toho 1200g (alebo 600g, proste či si naraz uvarím 4 porcie alebo dve) hovädzieho mäsa v jednom celku? To by už z hľadiska "baktérií" a toxínov malo byť o.k.? Vždy by som mal samozrejme zabezpečené dostatok HCL v žalúdku, a jedol to so zázvorom, alebo s chilli....

Nedovedu posoudit protože s vařením hovězího jsem nikdy neexperimentoval, sám ho totiž prakticky nejím. Možná tak jednou za několik let v podobě svíčkové na nějaké svatbě. Zato mám bohaté zkušenosti v masem holubů a mohu vám zaručit že starého holuba můžete vařit i několik dní a stejně bude tvrdý jako podrážka tedy na žvýkání určitě super a navíc by jste měl maso zdarma protože holubů je všude prakticky neomezeně.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz