Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu, zda máte stejnou/podobnou zkušenost nebo znáte nějakého chemika, který by pomohl.
Doma již asi 2 měsíce odšťavňujeme řapíkatý celer, máme načtené knihy od Antonyho Williama, kde ho velmi doporučuje kvůli solím sodíku a minerálům.
Odšťavňujeme v odstředivém odšťavňovači, ale i když HNED umyjeme nádoby i sítko, usazují se nám nějaké ty minerály na všech povrchách, které na přístroji jsou - na fotce je sběrač šťávy a sítko. Sama bych nikdy nevěřila, že je to možné, ale opravdu. Roztok kyseliny citronové, kterým perfektně odvápňujeme třeba varnou konvici v tomto případě nepomáhá ani trochu.
Na tom sběrači šťávy, který má být původně průhledný
) to ani tak nevadí, ale usazeniny na tom sítku mi dělají těžkou hlavu, protože se pak jeho účinnost snižuje, až už bude tak zanesené, že bude k ničemu.
Ráda bych se Vás tedy zeptala, zda s tím máte nějakou zkušenost, zda byste mi mohli poradit nebo dát nějaký tip, případně zda znáte třeba nějakého "chemika" s otevřenou myslí, co by dokázal poradit? Jsem z Prahy, kdyby bylo třeba někam přivézt vzorek té usazeniny, vypadá jako vodní kámen.
Vygooglovala jsem si minerály v řapíkatém celeru (hořčík, vápník, křemík, zinek, draslík, sodík, železo )
ale nemám ponětí, co z toho se tam může usazovat. Antony píše o těch sodíkových solích, ale nevím, jak se k tomu postavit.
Tak mě napadlo, obrátit se na někoho, kdo s tím třeba nějaké zkušenosti má.
Moc děkuji za jakýkoli názor, radu, námět, cokoli.
Dvořáková