neti píše:
Daniela, neberte môj príspevok negatívne. Netvrdím, že sa necítite zle - zrejme ste na tom podobne ako moja mama (vysvetlenie dolu), ale určite na tom nie ste až tak zle ako píšet, pretože človek v zúfalej životnej situácii sa chytá každej slamky. Dôkazom sú napr. matky detí s ťažkým autizmom, ktoré im dávajú piť "Savo" - pretože nič iné nefunguje.
"Do AD se mi vúbec nechce" - holka nešťastná! A čo keď vám tie prekliaté antidepresíva pomôžu? Napr. tým, že zrovnajú kortizol a tým vyriešia 80 % vašich zdravotných a určite aj psychických problémov? Netvrdím, že máte depresiu - áno, názov tejto skupiny liekov je nešťastný* - môžete byť jednoducho úzkostnejší typ (čo je viac-menej vrodený temperament), čo má za následok vysoký kortizol -> znížené pH v žalúdku -> ste donútená konzumovať sacharidy -> bielkoviny vám zle trávia -> zápcha ap. a to všetko vyvolá ďalší chronický stres a teda vysoký kortizol.
Predtým ako nabudúce vyhlásite, že sa vám do niečoho nechce, tak si prosím uvedomte, že vysoký kortizol je dlhodobo (vo vašom prípade 28+ rokov) neurotoxický! A teda JED.
* antidepresívami sa liečia psychické poruchy, nespavosť (Trittico), chronická úzkosť, rôzne fóbie, obsesívne myšlienky, OCD. Dnešné AD sú bez nežiadúcich účinkov - áno, treba trafiť tú správnu molekulu a neplatíte za ne nič (prepláca ich zdrav. poisťovňa) - už len z tohto dôvodu by som ich vyskúšal aspoň pár mesiacov! Btw. keďže máte pravdepodobne oslabené (ak nie už K.O.) nadľadvinky, tak vo vašom prípade budú (na 90 %) účinkovať SNRI (serotonín-noradrenalín reup. inhib.) napr. venlafaxín.
Ignorujte mentálne znevýhodnených blbcov na internete, ktorí šíria bludy, že AD sú toxické a spôsobujú samovraždy a ďalšie nezmysly.. a šup šup za dobrou psychiatričkou - veď to vyskúšajte preboha - za to nič (ale naozaj nič) nedáte. Môžete len získať. Alebo inak. Ak si zlomíte nohu. Tiež nepôjdete za lekárom a budete doma nariekať?
---------
Moja mama má nediagnostikovanú hraničnú poruchu osobnosti. Celý život je extrémne unavená, má potreba spánku ako medveď v zime, nadľadvinky sú momentálne K.O. (doživotne musí zobať kortikoidy), sympatikus má nabudený 24/7/365, extrémne úzkostná, hyponátrium t.j. sodík ma na hranici minima a non-stop jej hrozí, že skolabuje a už sa nezodvihne, je zimomriavá, studené ruky, podvýživená (40 kg), bielkoviny v jej veku už netrávi vôbec, konzumuje len sacharidy - neg. špirála sa roztáča.
Dekuji za vas prispevek, ale...ano, citim se velmi zle a zoufale a z prispevku opravdu jen tezko hadat, jak na tom v realu ten clovek je a jak vypada jeho den, protoze ani mne samotne se to neda slovy dost dobre vyjadrit. Protoze problem jsou i cinnosti, nad kterymi se zdravy clovek ani nepozastavuje, jako je vycistit si zuby. A presne jak rikate, ze zoufaly clovek se chyta kazde slamky, tak to je cele roky i u me. Kdybyste videl, co ja uz mam za ty roky za sebou - mozne i nemozne. A jak rikam, prispevky, co sem clovek dava jsou opravdu jen malinkaty nahled, protoze ja v zacatcich brala prave i ta antidepresiva a doufala jsem, prestoze moje symptomy byly fyzicke a netrpela jsem na deprese ani panicke ataky a nic podobneho. Zkouseno bylo samozrejme nekolik typu delsi dobu, ale veskere leky tohoto typu muj stav jeste zhorsuji - malatnost a slabost na odpadnuti je mnohonasobne horsi a to i po blbem neurolu a podobne. Sam psychiatr mi potom popral hodne stesti, at to vyresim a hledam spise nekde na cevnim. Tam uz nejde o nejakou hrdost a samozrejme kdyby to fungovalo, byla bych nejstastnejsi, prestoze zdravy clovek je pro me takovy, ktery nebere zadne leky.
Zkusenosti s Ad teda nesstuduji nikde na netu od cizich lidi. Kdyz zminujete ten serotonin, ten mi vysel v poradku, hladina nebyla ani hranicni, ale dostatecne vysoka. To jsem si merila prave na zaklade doporuceni jedne slecny, ktere vysly extermne nizke hodnoty a pomohla ji Ad.
Ze je stres pro telo spatne samozrejme vim, ale nechci brat neco, co mi fyzicky bude delat jeste hur. Tak nebo tak, pokud se nebudu citit fyzicky lip a nebudu moct zit normalni zivot, nebo teda pro zacatek aspon zakladni zivot bez vetsich obtizi, tak tam ten stres bude, i kdyz se ho snazim eliminovat na uplne minimum. Je to proste zacarovany kruh.
Vasi maminky je mi lito, ale nas stav je nesrovnatelny.
Dekuji za poznatky a preji hezky den.