neti píše:
Neviem ako ty, ale ja žijem v Európe. Preto je pre mňa normatívne to, čo vzniklo/je tradíciou u nás. Všetko ostatné je z definície ezoterické - vrátane Indov s macebellom alebo kimchim. Netvrdím, že oboje nie je prospešné, ale že sa dá v pohode nahradiť niečim, čo dobre fungovalo storočia v Európe. Kimchi a (ako som od teba zistil) macebello je podľa mňa módny hit, z ktorého sa všetci európania idú posr_ť a ktoré časom vyprchá (zostanú tomu verní len niektorí) a nahradí to iným hitom, ktorý bude suppa a z ktorého sa všetci európania pos_rú. Pre istotu napíšem, že netvrdím, že je to niečo nefunkčné alebo že ti to nepomôže - len že s obyčajnými jednoručkami (alebo ako píše Jarda so sekerou) vytrénujem telo rovnako.. Ešte ma napadlo, že možno rád skúšaš nové "technológie"/spôsoby/techniky, dáva ti to pocit novosti (dopamín) - mám to podobne a zrejme aj ďalší diskutujúci - a je to tak v poriadku..
Macebell a clubbell sú asi taký "módny hit" ako uzemňovanie.......Nenájdeš to takmer v žiadnom fitku........ Takže si, ako som už písal, úplne vedľa.... Mimochodom, asi si nepochopil o čom tieto posilňovanie nástroje sú.......KYJAK, MEČ, SEKERA, GUĽOVá ZBRAŇ S OSTŇAMI (na reťazi napríklad)...... Vedia s nimi narábať bežní návštevníci posilňovne, či bežní ľudia ktorí cvičia? Ani náhodou. No a clubbell a macebell sú "činky" vyrobené na tento spôsob, aby sa s nimi dali robiť pohybové vzorce vyššie menovaných zbraní/nástrojov.... A tým, že sú rôznych záťaží, tak ich môže používať kdekto, či relatívne slabá 50 kilová žena, alebo silný muž, ktorý dvíha nad hlavu 100+ kilogramov.....
Clubbell sa predáva v hmotnostiach (na Slovensku všetky nie sú dostupné) od 1kg do nejakých 25-30kg, macebell od (na Slovensku nie všetky dostupné) 3kg po dokonca okolo 40kg.
Píšeš, že so sekerou alebo jednoručkami vytrénuje človek telo rovnako, ako s clubbellom a macebellom. To je len tvoja nesprávna domnienka. Ako áno, OPTICKY ho vytrénuješ rovnako aj s činkami. Ale funkčne? Ani náhodou.
Zober si, že existujú po svete stovky mužov, ktorí majú tretinovú silu tých najsilnejších "lifterov", ale za to dokážu narábať s 20kg vážiacim macebellom či jednoručne s 15kg vážiacim clubbellom (ja k nim nepatrím, nemám takú silu), ALE tieto pohyby a tieto svalové dráhy netrénovaný profesionálny lifter s macebellom a clubbelom spomínanej hmotnosti NEDOKÁŽE urobiť... Vypadnú mu z ruky, alebo sa nimi udrie do pleca, do chrbta, možno do hlavy v tom horšom prípade. Hlavná vec, že dokáže drepnúť, dvihnúť zo zeme a zatlačiť nad hlavu obrovské váhy.... Kde je tá UNIVERZALITA? ...........Nejde v prvom rade o to? Načo ti bude krásne telo, keď budeš vedieť cvičiť len s činkami, nedokážeš drepy na jednej nohe, unilaterálne tlaky s ťažšou jednoručkou nad hlavu, cviky s kettlebellom, clubbellom, macebellom....? Mne to bolo jedno keď som mal 20-25 .........
Proste sa mýliš. Zober do ruky 6kg macebell a 8kg clubbel (ten jednoručne) a budeš rád, keď s nim budeš v ruke narábať 10 sekúnd.

A NIE, NIE JE TO O TECHNIKE, toto nie je žonlgovanie. Z toho dôvodu by si vedel s takým 3kg clubbellom narábať hneď (s macebellom možno 2kg). Ale na 8kg by si nemal silu. Lebo nie je 8kg ako 8kg....