Jarda píše:
To máte sice pravdu, ale můj otec byl násilně přeučený levák a dovedl psát oběma rukama naráz stejný text a to dokonce i zrcadlově, což sice podle mě nemá nic společného v zásadě s ničím ale jen tak pro zajímavost uvádím že je to možné. Já nic takového nedovedu a ani neznám nikoho jiného kdo by něco podobného uměl.
Áno, v minulosti to bolo bežné.. Inak medicína pozná prípady, keď lekári museli deťom vyoperovať jednu hemisféru, pričom druhá hemisféra si vytvorila nové spojenia a suplovala tú chýbajúcu (dieťa fungovalo ako bežný človek). Dnešný konsenzus je, že preúčanie je veľký stresor pre psychiku a plasticitu a neodporúča sa (nezamieňať prosím s PRIMERANÝM cvičením mysle). Som ľavák a trpel by som, ak by nado mnou stála učiteľka s rákoskou v ruke a trvala na to, aby som písal pravou rukou.. Bratranec je ľavák, ale futbal, gitaru hrá ako pravák (je v podstate obojručný)..
Netvrdím, že človek sa NEmôže naučiť písať oboma rukami, nohou alebo penisom. Tvrdím, že každé malé dieťa preukázateľne používa jednu ruku častejšie. Pretože má tak zadrátovaný mozog, čím túto ruku posiľňuje (je teda v jej používaní ZRUČNEJŠIE).. Predpokladá sa, že dominancia pravej ruky je daná EVOLUČNE (čo Nick samozrejme neuznáva) tým, že naši predkovia chránili ľavou rukou srdce (štít ap) a pravou používali zbrane..
Reagoval som na túto stupiditu: "Nebýt křesťanů, umíme oběma rukama všechno stejně dobře" a "Čítanie z prava do ľava ako sme zvyknutí," (my v Európe čítame z ľava doprava, ale je možné, že Nick je Arab, popr. Žid - tí naozaj čítajú zprava doľava)..
Accidental Genius | Darold Treffert (nech odpočíva v pokoji)
https://www.youtube.com/watch?v=Wxe1PkyJev8