Menma21 píše:
Tak som trošku hľadal na nete a našiel som pár vecí k enzýmom..
Tam kde sú uvedené len v mg/g znamená že je len uvedený objem ale učinnosť sa neudáva.. Tá sa udáva v tých enzýmových jednotkách ktorých je viac druhov.. až moc a je tam zbytočný chaos.. napriklad som našiel toto
USP = United States Pharmacopeia
BP = British Pharmacopoeial
FIP = Fédération Internationale Pharmaceutique
PhEur = European Pharmacopoeia
čo sa tam dalej písalo tak FIP/BP/PhEur su v podstate rovnaké množstva učinných jednotiek v enzýme aspoň podla toho webu -
for lipase, 1 FIP/PhEur unit = 1 USP unit;
for amylase, 1 FIP/PhEur unit = 4.15 USP units;
for protease, 1 FIP/PhEur unit = 62.5 USP units
for lipase, 1BP/PhEur unit = 1 USP unit;
for amylase, 1 BP/PhEur unit = 4.15 USP units;
for protease, 1 BP/PhEur unit = 62.5 USP units
Pri každej látke su tie jednotky učinnosti iné.. čiže sa to neda nejak zrejme odvodzovať..
Učinnosť enzýmov zaleži aj na tom či je to prašok/kapsla/tabletka atď... Najlepšie na tom sú asi tie enetrické kapsle pretože všetko množstvo zostane zachované a učinkuje až v čreve.. Prašok napríklad sa v žaludku až z 70 % može zničiť ale zase na druhej strane je prašok lepšie absorbovaný kvoli velkosti zrn prašku..
Z ineho zdroja som našiel info - USP stanovila normu pre aktivitu enzýmov v pancreatine (klasický enzým z iherbu) - učinnú latku pre enzýmy
Pre Amylazu - v 1mg amylázy musí byt minimalne 25 USP
Pre Proteazu - v 1mg proteázy minimum 25 USP
Pre Lipázu - v 1mg lipazy minimum 2 USP
USP štandard pre pancreatin je 1x 500mg to znamená že by tam malo byť 500*25 = 12500 USP amylázy a proteázy a 1000 lipázy
Rôzne komerčne značky sa predavaju napriklad ako 4x USP štandard alebo aaj ine.. čiže 4x12500 = 50000 USP pre amylazu a proteazu a 4000 pre lipazu..
je to docela zaujimavé.. ale zbytočne chaotické.. čiže prašok sa čo sa týka množstva oplatí ale využitelnost nemusí byt taka fajn hlavne ak žaludok degraduje učinok.. čiže enterické kapsule .. ale to neviem či sa oplatí to zaleži kolko budú stáť.. tiež to ale znamena že si treba sledovať či aj ine enzýmy maju vo forme tobolky enetrický obal alebo nie inak využitelnost ide tiež pekne dole..
Tak enterosolventní kapsle se dají koupit docela běžně a vzhledem k té velké úspoře na surovině si můžete dovolit ten materiál balit. Prodávají se ruční plničky na cca 25 tobolek a není tedy problém si kapsle připravit.