Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 21, 2024 12:42 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: sob kvě 21, 2016 4:28 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Je tady někdo, kdo někdy držel dietu s nízkým obsahem oxalátů? Pokud má člověk v pořádku skladbu bakterií ve střevě, tak vstřebá řádově 1% oxalátů z těch, co zkonzumuje. Při problémech s bakteriální skladbou je to až 50% z toho, co sní. Poslední dobou mě trochu řeže v kloubech prstů u rukou a nohou, takže vzhledem ke svým ostatním zdravotním potížím, podle kterých se zdá nadměrná absorbce oxalátů pravděpodobná, zvažuji vynechání potravin s vysokým obsahem oxalátů (špenát, řepa, mrkev, ořechy kromě kokosového, avokádo, grep, pomeranče...). Zajímalo by mě, jestli to už někdo místní dělal a s jakými výsledky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: sob kvě 28, 2016 8:47 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Gamina píše:
Je tady někdo, kdo někdy držel dietu s nízkým obsahem oxalátů? Pokud má člověk v pořádku skladbu bakterií ve střevě, tak vstřebá řádově 1% oxalátů z těch, co zkonzumuje. Při problémech s bakteriální skladbou je to až 50% z toho, co sní. Poslední dobou mě trochu řeže v kloubech prstů u rukou a nohou, takže vzhledem ke svým ostatním zdravotním potížím, podle kterých se zdá nadměrná absorbce oxalátů pravděpodobná, zvažuji vynechání potravin s vysokým obsahem oxalátů (špenát, řepa, mrkev, ořechy kromě kokosového, avokádo, grep, pomeranče...). Zajímalo by mě, jestli to už někdo místní dělal a s jakými výsledky.

Tak to vás zklamu s tím zkušenosti nemám, ale například vysoké dávky hořčíku mohou pomoci a jinak i vyšší pH jim nedovolí se tolik usazovat. Každopádně vysazením některých potravin na nějakou rozumnou zkušební dobu nic nezkazíte a alespoň dokážete zdroj problému lépe lokalizovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: ned kvě 29, 2016 7:51 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2016 5:12 pm
Příspěvky: 61
Pro mnoho lidí je vlemi důležité vyhnout se hlavně zelenému čaji. Hlavně u lidí se syndromem propustného střeva (někdy nazývaný též sunarový syndrom), má zelený čaj vedleší účinky v podobě zamoření těla oxaláty.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: sob črc 23, 2016 8:57 am 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Polívková píše:
Pro mnoho lidí je vlemi důležité vyhnout se hlavně zelenému čaji. Hlavně u lidí se syndromem propustného střeva (někdy nazývaný též sunarový syndrom), má zelený čaj vedleší účinky v podobě zamoření těla oxaláty.

Děkuji za radu, prozatím ho vynechávám, ale uvažovala jsem o matcha tea do některých receptů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: sob črc 23, 2016 9:07 am 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Jarda píše:
Tak to vás zklamu s tím zkušenosti nemám, ale například vysoké dávky hořčíku mohou pomoci a jinak i vyšší pH jim nedovolí se tolik usazovat. Každopádně vysazením některých potravin na nějakou rozumnou zkušební dobu nic nezkazíte a alespoň dokážete zdroj problému lépe lokalizovat.

Vysadila jsem řepu, špenát, mrkev, ořechy, snížila avokáda a něteré další celkem bohaté zdroje oxalátů, a zvýšila hořčík. Píchání v kloubech se snížilo až vymizelo (ale i předtím bylo nepravidelné). Následoval nejhorší PMS a menstruační křeče za poslední rok. Náhodou jsem včera narazila článek na téma mrkev a detoxikace těla od přebytečných hormonů - konkrétně estrogenu. Ukazuje se, že mrkev obsahuje nějaký unikátní druh vlákniny, který do sebe váže estrogeny, fytoestrogeny a xenoestrogeny. Ideální je schroupat syrovou mrkev mezi jídly, tak se této detoxikační funkce využije nejlépe. Mrkvová šťáva nefunguje - není tam ta vláknina. Takže ženy, které v rámci nějaké diety vynechají (syrovou) mrkev, si můžou zadělat na pořádné problémy, asi nejen při menstruaci \":)\"

Koupila jsem si mrkev a řepu, zkusím se vrátit k potravinám bohatým na oxaláty a uvidím, co se stane. Je dost dobře možné, že zlepšení bylo způsobeno hořčíkem. Mrkev s řepou mají i tu skvělou výhodu, že jsou celkem cenově dostupné i v bio kvalitě, což byl důvod, proč jsem nebyla moc nadšená z nutnosti je vynechávat \":-)\"

Navíc k uvedenému už asi 3 týdny beru bylinu chanca piedra v kapslích. Má mimo jiné protizánětlivé účinky, takže jsem dospěla k názoru, že pokud by mi náhodou nefungovala na bolesti kloubů, pomůže aspoň proti zánětu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: sob srp 06, 2016 5:11 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Update: Takže to asi opravdu byla červená řepa (a mrkev) - ačkoliv jsem neudělala jiné změny, než že jsem je vrátila do stravy, zase mě pobolívají klouby prstů na rukou a nohou. A to dál beru hořčík a chanca piedra. Zkusím jíst mrkev v omezeném množství a řepu vynechat úplně, mělo by to doufám přestat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: ned srp 14, 2016 5:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Gamina píše:
Vysadila jsem řepu, špenát, mrkev, ořechy, snížila avokáda a něteré další celkem bohaté zdroje oxalátů, a zvýšila hořčík. Píchání v kloubech se snížilo až vymizelo (ale i předtím bylo nepravidelné). Následoval nejhorší PMS a menstruační křeče za poslední rok. Náhodou jsem včera narazila článek na téma mrkev a detoxikace těla od přebytečných hormonů - konkrétně estrogenu. Ukazuje se, že mrkev obsahuje nějaký unikátní druh vlákniny, který do sebe váže estrogeny, fytoestrogeny a xenoestrogeny. Ideální je schroupat syrovou mrkev mezi jídly, tak se této detoxikační funkce využije nejlépe. Mrkvová šťáva nefunguje - není tam ta vláknina. Takže ženy, které v rámci nějaké diety vynechají (syrovou) mrkev, si můžou zadělat na pořádné problémy, asi nejen při menstruaci \":)\"

Koupila jsem si mrkev a řepu, zkusím se vrátit k potravinám bohatým na oxaláty a uvidím, co se stane. Je dost dobře možné, že zlepšení bylo způsobeno hořčíkem. Mrkev s řepou mají i tu skvělou výhodu, že jsou celkem cenově dostupné i v bio kvalitě, což byl důvod, proč jsem nebyla moc nadšená z nutnosti je vynechávat \":-)\"

Navíc k uvedenému už asi 3 týdny beru bylinu chanca piedra v kapslích. Má mimo jiné protizánětlivé účinky, takže jsem dospěla k názoru, že pokud by mi náhodou nefungovala na bolesti kloubů, pomůže aspoň proti zánětu.

Mrkev na hormony podle všeho nepůsobí přímo, ale spíše funguje tak že likviduje přemnožené brebery v tenkém střevě, což má na hormonální nerovnováhu docela velký vliv. Jinak estrogeny dovedou poměrně spolehlivě likvidovat při pravidelné denní konzumaci obyčejné žampióny a klidně i ty supermarketové.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: pon lis 25, 2019 5:04 pm 
Offline

Registrován: stř led 25, 2012 12:19 am
Příspěvky: 296
Pekný podvečer prajem.
Čítam diskusiu o oxalátoch (je ešte z r.2016) na tomto fore a zaujíma ma ,či treba v prvom rade riešiť mikrobiom a vlastne po uzdravení čreva nie je také nutné sledovať a dodržiavať konzumaciu potravín,ktoré oxaláty obsahujú.Na zahr.forach je mnoho informácii o nežiaducich učinkoch oxalátov,je to hodne diskutovaná téma.Zas mnohí oxaláty vobec neriešia,nevšímajú si ich množstvo v strave.
Rozhodujem sa,či si dať urobiť najprv analýzu mikrobiomu v nemeckom laboratoriu za cca 500 eur (cez Inštitut funkčnej medicíny v Prahe) a potom riešiť ostatné.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon lis 25, 2019 6:03 pm 
Offline

Registrován: sob črc 16, 2016 6:52 pm
Příspěvky: 78
janin píše:
Rozhodujem sa,či si dať urobiť najprv analýzu mikrobiomu v nemeckom laboratoriu za cca 500 eur (cez Inštitut funkčnej medicíny v Prahe) a potom riešiť ostatné.

To vyhodíte 500 EUR, je to jako když ty peníze hodiíte do popelnice. Lidský střevní mikrobiom má minimálně 1000 různých kmenů bakterií a analýzy dělají maximálně 60 kmenů, víc kmenů zatim věda vůbec nemá zmapovaných, nemají tušení, jak analyzovat ostatní kmeny, jaká je jejich funkce v organismu, kolik by jich mělo procentuálně být ve střevech obsaženo. Možná v budoucnu, až budou laboratoře schopné analyzovat mésto 60 kmenů třeb aspoň 600 kmenů, tak to začne mít smysl. Zatímk je to jen vytahování peněz z naivních pacientů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: úte úno 21, 2023 9:07 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Oxalaty jsou docela velky problem. Jsou to proste ostre krystaly podobne strepum skla, ktere se mohou zabodavat a usazovat ve vsech tkanich tela. Urcite bych uz nikdy nejedl napr. spenat coz je oxalatova bomba. Rekl bych, ze naprosta vetsina lidi, ktera se snazi jist "zdrave" tak do sebe pere neuveritelne davky oxalatu. Btw nejaky prumerny koktejl se spenatem, orechama, seminkama nejakym korenim jako turmerik, skorice a pod. muze lehce obsahovat treba 2000mg oxalatu. Pricemz staci kolem 4000mg aby doslo k selhani ledvin u nekterych jedincu.. Jediny zpusob jak zjistit jestli ma clovek problemy s oxalatama je vyzkouset stravu chudou na oxalaty kolem 50mg denne. Pokud je telo plne oxalatu, tak pri poklesu oxalatu v krvi zacne oxalaty vylucovat do krve. Vetsinou ve velkem mnozstvi ktere zpusobuje dost brutalni detoxikacni priznaky behem toho jak ty krystaly lezou z tela. Muzou lest z kuze, oci, vylucovanim moci zacne moceni byt hodne neprijemne a pod.. Za me jsou oxalaty neco jako lepek. Proste nemaji zadny pozitivni efekt. Jen skodi, takze je dobre si tohle hlidat.. Podle me bum masozrave stravy a jejich efektu na zdravi je prave diky snizeni rostlinnych antinutrientu jeko jsou oxalaty.. Jinak pozor na vysoke davky vitaminu C. Ten muze taky zvednout produkci oxalatu v tele..
Klasicky v cestine se o tomhle tematu moc clovek nedocte/nedoslechne. Ale jinak muzu doporucit na tohle tema treba Elliota Overtona nebo Sally Norton ktera napsala knizku "Toxic Superfoods"
https://www.youtube.com/watch?v=JbcFdfhK2sk&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=wkbYlbJluY8


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: stř úno 22, 2023 4:55 am 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1973
Ÿura píše:
Oxalaty jsou docela velky problem. Jsou to proste ostre krystaly podobne strepum skla, ktere se mohou zabodavat a usazovat ve vsech tkanich tela. Urcite bych uz nikdy nejedl napr. spenat coz je oxalatova bomba. Rekl bych, ze naprosta vetsina lidi, ktera se snazi jist "zdrave" tak do sebe pere neuveritelne davky oxalatu. Btw nejaky prumerny koktejl se spenatem, orechama, seminkama nejakym korenim jako turmerik, skorice a pod. muze lehce obsahovat treba 2000mg oxalatu. Pricemz staci kolem 4000mg aby doslo k selhani ledvin u nekterych jedincu.. Jediny zpusob jak zjistit jestli ma clovek problemy s oxalatama je vyzkouset stravu chudou na oxalaty kolem 50mg denne. Pokud je telo plne oxalatu, tak pri poklesu oxalatu v krvi zacne oxalaty vylucovat do krve. Vetsinou ve velkem mnozstvi ktere zpusobuje dost brutalni detoxikacni priznaky behem toho jak ty krystaly lezou z tela. Muzou lest z kuze, oci, vylucovanim moci zacne moceni byt hodne neprijemne a pod.. Za me jsou oxalaty neco jako lepek. Proste nemaji zadny pozitivni efekt. Jen skodi, takze je dobre si tohle hlidat.. Podle me bum masozrave stravy a jejich efektu na zdravi je prave diky snizeni rostlinnych antinutrientu jeko jsou oxalaty.. Jinak pozor na vysoke davky vitaminu C. Ten muze taky zvednout produkci oxalatu v tele..
Klasicky v cestine se o tomhle tematu moc clovek nedocte/nedoslechne. Ale jinak muzu doporucit na tohle tema treba Elliota Overtona nebo Sally Norton ktera napsala knizku "Toxic Superfoods"
https://www.youtube.com/watch?v=JbcFdfhK2sk&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=wkbYlbJluY8

V tom případě, byste měl dodat u kterých jedinců, když je to tak nebezpečné, v čem jsou podvyživeni a čím napadeni, resp. co jim schází a přebývá a jak u nich ledvinovým kamenům a dně lze předejít či již vzniklé konkrementy oxalátu a urátu rozpustit, aniž by hrozilo civilizační onemocnění z extrémního výživového směru a vyhýbání se základním potravinám.

Z tohoto důvodu se také kakao a müsli z ovesných vloček a ořechů podává s mlékem, aby se na něj přebytečné šťavelany navázaly.

Successful management of uric acid nephrolithiasis with potassium citrate
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0085253815337844
Potassium Bicarbonate to Ameliorate Gout
http://www.webmedcentral.com/article_view/4217
POTASSIUM and THIAMIN (VITAMIN B-1) in HEART DISEASE
http://charles_w.tripod.com/kandthiamin.html

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Naposledy upravil Alopat dne pát úno 24, 2023 11:44 pm, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: stř úno 22, 2023 6:47 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Clovek nemusi byt v nicem podvyziveny, aby mel problem s oxalatama. Proste oxalaty jsou krystaly podobajici se strepum skla. Ty pokud se v travicim traktu nenavazou na mineraly hlavne vapnik a pak taky horci, draslik. Tak se dostanou do krve a pak uz zalezi od kazdeho jedince jak a kde ty krystaly skonci.. Nekdo dostane ledvinove kameny. Nekomu se zacnou usazovat a nicit klouby a pod. S oxalatama nema problem vetsina lidi co ji normalne. Tzn. ji vsechno a tim padem to neprehani s jednim druhem potravin a kdyz jedi i mlecne vyrobky, tak vapnik z nich se na ty oxalaty navaze uz v tenkem streve a vetsinu rovnou vylouci. Problem nastava, kdyz si nekdo rekne, ze se chce stravovat hrozne zdrave a tak zacne jist treba nejakou paleo/vegan stravu. Tzn. hodne listove zeleniny, brambory i ty sladke, seminka, orechy, ruzne superfoods typu skorice, turmerik a pod. a do toho nedej boze zacnou i tyhle spenaty, kapusty a pod. odstavnovat coz jeste zvysi vstrebatelnost tech oxalatu.. Takovy clovek co zacne konzumovat denne i nekolik gramu oxalatu po dlouhe roky zacne pocitovat vesmozne zdravotni problemy od zanetu mocovych cest po bolesti kloubu, svalu, kozni problemy a pod.. Kdyz tenhle clovek pak prestane jist oxalaty, tak telo je zacne ve velkem vylucovat do krve z tkani a to pak bude zpusobovat jeste vetsi zdravotni priznaky(oxalate dumping). Proto se musi prijem tech oxalatu snizovat postupne a ne ze dne na den zacit jist jen zivocisnou stravu. To by toho clovema mohlo klidne i zabit.. Proste zadny extrem ve stravovani neni dobry. Clovek si mysli, ze kdyz vyradi jednu skupinu potravin a zacne jist vic te druhe, ze neco vyresi, ale nevidi ten komplexni obrazek z vetsi dalky a neuvedomuje si, ze mozna vyresi jeden problem, ale vytvori si dalsi.. Oxalaty jsou krasny priklad.. Normalni clovek co se stravuje normalne tohle nemusi resit. Protoze nikdy neprijme to co nejaky blazen co si mysli, ze je dobry napad jist denne 200g spenatu rozmixovaneho nedej boze odstavneneho a do toho kvanta dalsich potravin silene bohatych na oxalaty. Vegan ti rekne ze takova sezamova nebo makova seminka maji hrooozne moc vapniku, ale ze maji silene moc oxalatu to uz je jaksi nezajima.. Mandle a mandlove mleko. To same. Oxalatova bomba. Bohuzel vidim to u deti me sestry, ktera je zblba makrobiotikou a pod.. a laduje je oxalatama a vsema moznyma antinutrientama misto toho aby jim kupovala kvalitni zivocisne produkty.. Tak maji jen same kozni problemy, imunitni problemy.. Strasny start do zivota. Pit misto mleka nejake ryzove plne arzenu nebo mandlove plne oxalatu.. Clovek nikdy nedokaze vyuzit mineraly a to hlavne vapnik z rostlin tak jako ze zivocisne stravy..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: čtv úno 23, 2023 6:46 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Abstract

Oxalic acid and its salts occur as end products of metabolism in a number of plant tissues. When these plants are eaten they may have an adverse effect because oxalates bind calcium and other minerals. While oxalic acid is a normal end product of mammalian metabolism, the consumption of additional oxalic acid may cause stone formation in the urinary tract when the acid is excreted in the urine. Soaking and cooking of foodstuffs high in oxalate will reduce the oxalate content by leaching. The mean daily intake of oxalate in English diets has been calculated to be 70-150 mg, with tea appearing to contribute the greatest proportion of oxalate in these diets; rhubarb, spinach and beet are other common high oxalate-content foods. Vegetarians who consume greater amounts of vegetables will have a higher intake of oxalates, which may reduce calcium availability. This may be an increased risk factor for women, who require greater amounts of calcium in the diet. In humans, diets low in calcium and high in oxalates are not recommended but the occasional consumption of high oxalate foods as part of a nuritious diet does not pose any particular problem.

scihub for full study: https://sci-hub.tw/10.1046/j.1440-6047.1999.00038.x

...

The oxalic acid content is variable within some species;some cultivars of spinach (Universal, Winter Giant) contain 400 to 600 mg/100 g, while others range from 700 to 900mg/100 g. Oxalic acid accumulates in plants especially during dry conditions. A study comparing two cultivars of spinach, Magic (summer) and Lead (autumn), revealed that the summer cultivar contained greater amounts of oxalate(740 mg/100 g fresh weight, FW) than the autumn cultivar(560 mg/100 g FW). Reports of some tropical leafy vege-tables revealed that dry vegetables had higher oxalate con-centrations than did fresh vegetables.

...

Toxic effects of oxalates

The ingestion of 4–5 g of oxalate is the minimum dose capable of causing death in an adult, but reports have shown that 10–15 g is the usual amount required to cause fatalities. Oxalic acid ingestion results in corrosion of the mouth and gastrointestinal tract, gastric haemorrhage, renal failure and haematuria. Other associated problems include low plasma calcium, which may cause convulsions, and high plasma oxalates. Most fatalities from oxalate poisoning are apparently due to the removal of calcium ions from the serum by precipitation. High levels of oxalate may interfere with carbohydrate metabolism, particularly by succinic dehydrogenase inhibition; this may be a significant factor in death from oxalate toxicity caused by animals grazing in pastures which contain high levels of H. glomeratus.

Although sorrel is a herb and not normally consumed in high quantities, there has been one report of fatal oxalate poisoning after a man consumed an estimated 6–8 g of oxal-ate in vegetable soup containing 500 g of sorrel. Both fatal and non-fatal poisoning by rhubarb leaves is thought to becaused by toxic anthraquinone glycosides rather than byoxalates as corrosive gastroenteritis was not observed. These anthraquinone derivatives may also occur in the roots and stems of rhubarb or sorrel grass.

Experiments involving the consumption by eight women of more than 30–35 g/day of cocoa, a high oxalate foodstuff, provoked symptoms of intoxication including loss of appetite, nausea and headaches. However, cocoa contains theobromine(1500–2500 mg/100 g) and tannic acid (4000–6000 mg/100g), both of which are more toxic than the oxalic acid present(500–700 mg/100 g).3There appears to be a great deal of confusion as to what was responsible for these poisonings and it would be unwise to assume only one factor was the cause.

...

Normal urine is usually supersaturated with calcium oxalate. The normal urinary Oxalate content of foods and its effect on humans. excretion of oxalate is less than 40–50 mg/day with less than 10% coming from the diet. Intakes of oxalate exceeding 180 mg/day lead to a marked increase in the amount excreted. Small increases in oxalate excretion have pronounced effects on the production of calcium oxalate in the urine, implying that foods high in oxalate can promote hyperoxaluria (high oxalate excretion) and increase the risk of stone formation. As well as causing significant increases in urinary oxalate excretion in healthy individuals, rhubarb, spinach, beet, nuts, chocolate, tea, coffee, parsley, celery and wheat bran have been identified as the main dietary sources in the risk of kidney stone formation. However, it has been reported that black tea increased oxalate excretion by only 7.9%, compared with increases of 300 and 400% for spinach and rhubarb, respectively.

...

Conclusions

Foods high in oxalates should be consumed in moderation to ensure optimum intake of minerals from the diet. Although some foods are reported to be high in calcium and other essential minerals, the amount available may be limited due to the presence of oxalates. For instance, spinach is a high calcium food (93–111 mg/100 g FW), yet due to its high oxalate content (779 mg/100 g FW) the calcium availability is almost negligible. The availability of magnesium, iron, sodium, potassium and phosphorus may also be restricted. It is recommended that high oxalate foods be accompanied by calcium-rich foods such as dairy products and shellfish.

High oxalate foods should be cooked to reduce the oxalate content. Soaking raw foods will also reduce the oxalate content but other useful nutrients such as vitamin C may also be lost at the same time. Oxalates tend to occur in higher concentrations in the leafy parts of vegetables rather than in the roots or stalks.

Vegans, vegetarians, women or inhabitants of tropical countries should be aware that some foods contain high levels of oxalates. The diets of vegans and those with lactose intolerance may be low in calcium due to the exclusion of dairy products, unless supplemented by some other high cal-cium food products. If high oxalate foods were to be con-sumed in conjunction with a low calcium diet, then the consumer may be at risk of hyperoxaluria and stone forma-tion. It appears that leafy tropical plants tend to contain higher levels of oxalates than plants from temperate climates.People living in these areas are at possible risk of stone formation due to hyperoxaluria, and mineral deficiencies if sufficient minerals are not consumed.

Women tend to be more susceptible than men to calcium and iron deficiencies, while osteoporosis is of concern to females, especially after menopause. Therefore, women should eat red meats, which are low in oxalate, rather than vegetables, which can be high in oxalates, to satisfy their iron intake. The risk of stone formation is three times greater in males and thus, they should avoid eating excess amounts of high oxalate foods. Sufferers of hyperoxaluria and kidney stones are also advised to restrict their diet to low-oxalate foods because although urinary oxalate arises predominantlyf rom endogenous sources, it can be influenced by dietary intake. People suffering from fractures should also be aware of the potential effects of oxalates on mineral availability,given that high calcium is required for bone repair.

The occasional consumption of high oxalate foods as part of a mixed diet does not pose health problems. Problems are more likely to occur in people with diets of little variety


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nízkooxalátová dieta
PříspěvekNapsal: čtv úno 23, 2023 7:06 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Conditions associated to oxalate
Update on Oxalate Crystal Disease.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3710657/

Rheumatoid Arthritis: Synovial fluid oxalate decomposition complicating rheumatoid arthritis with amyloidosis and renal failure. Demonstration of intracellular oxalate crystals.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3599006

Crohn’s: Urolithiasis and crohn’s disease.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944622/

Crohn’s disease and kidney stones: much more than coincidence?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18060273

Eyes: Calcium oxalate crystals localized in the eye. Subretinal and retinal deposits, including deposits in the pigment epithelium.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1174000

Calcium oxalate crystals in a lens with advanced cataractous changes.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6020054/

Primary and secondary hyperoxaluria: Understanding the enigma.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419133/

Oxalate upregulates expression of IL-2Rβ and activates IL-2R signaling in HK-2 cells, a line of human renal epithelial cells.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4010678/

Atherosclerosis: Atherosclerotic oxalosis in coronary arteries.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18329558

Autism: A potential pathogenic role of oxalate in autism.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21911305

Crystals in brain and meninges in primary hyperoxaluria and oxalosis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC476623/

Breast cancer: Oxalate induces breast cancer.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4618885/

Effect on bones and reproduction: Oxalic Acid in Foods and its Behavior and Fate in the Diet: Three Figures.

https://academic.oup.com/jn/article-abs ... edFrom=PDF

Sarcoidosis/granuloma formulation: Calcium oxalate and iron accumulation in sarcoidosis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10957762

Bariatric Surgery: Oxalate nephropathy: An important cause of renal failure after bariatric surgery

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3741982/

Reversal of Gastric Bypass Resolves Hyperoxaluria and Improves Oxalate Nephropathy Secondary to Roux-en-Y Gastric Bypass:

https://www.karger.com/Article/FullText/449128

Tonsil stones / tonsilloliths “made of calcium carbonate and oxalate”.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2491595/

Thyroid: Birefringent (calcium oxalate) crystals in thyroid diseases. A clinicopathological study with possible implications for differential diagnosis:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8317610

Asthma & COPD: [Clinical characteristics and condition of the bronchial tree in patients with bronchial asthma and chronic obstructive pulmonary disease in combination with hyperoxaluria]:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17526194

Cystic Fibrosis: Cystic fibrosis and calcium oxalate nephrolithiasis:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9273985

Obesity: The role of overweight and obesity in calcium oxalate stone formation:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14742848

Overweight and Obesity: Risk Factors in Calcium Oxalate Stone Disease?:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328868/

Reduced active transcellular intestinal oxalate secretion contributes to the pathogenesis of obesity-associated hyperoxaluria:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29395336

Anaphylaxis & Angioedema: Mucosal Injury From Calcium Oxalate Crystals Resembling Anaphylaxis and Angioedema:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30262249

Stroke: Cardioembolic stroke in primary oxalosis with cardiac involvement:

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161 ... 20.10.1403

Stroke in Primary Hyperoxaluria Type 1:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4156598/

Thrombo-embolic stroke, moya-moya phenomenon and primary oxalosis:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9645982

Tachycardia:

Type I Primary Hyperoxaluria: An Unusual Presentation of Ventricular Tachycardia

https://journals.lww.com/cardiologyinre ... ual.6.aspx


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz