Jindra píše:
Jardo prosím Vás, dnes mne napadla taková paralela mezi delším půstem a delším klystýrováním. Co Vy na to...
Delší půst (řekněme delší než 5 dní) je zrčitě dobré ukončit správnou "návratovkou".
Delší období (týden), kdy každý den ráno dávám klystýr, je podle mne také dobré doplnit vhodně vybranou stravou, protože... co se mi stalo... střevo se během série klystýrů dobře pročistilo a vyprázdnilo. Než se zase zaplnilo, trvalo to 4,5 dne (poslední klystýr v neděli ráno, první defekace až dnes, čtvrtek odpoledne). Za tu dobu se v oblasti konečníku vytvořil "špunt" z tužší stolice a tahle dnešní defekace, to tedy bylo něco, to bylo nutno dosti zatlačit, aby špunt prošel ven. Za ním už byla konzistence zase příjemná, ale ten špunt bych příště s radostí oželel. Takže je zřejmé, že to svoje vitariánství patrně nevedu zrovna nejlépe. Typický den při mé nenáročné kancelářské práci u mne vypadá takto: dopoledne pouze voda nebo čerstvě lisované šťávy (mrkev, jablko a ořechové mléko dle Vašeho návodu) v objemu min. 3 litry, k obědu mixnuté banány se sirnou patlaninou a (předem namočeným) dýňovým semínkem. K večeři porůznu - zeleninový salát nebo kefír (za syrového mléka s tibetskou houbou) nebo zase sirná patlanina, která mi moc chutná. Mimo to odpoledne podléhám ořechovinám - para ořechy, kešu ořechy. Chyba, kterou si uvědomuji, ale stále se mi na to nedaří dobře pamatovat: odpoledne mám malý příjem tekutin a pořád na to zapomínám. Když přijdu z práce domů, pořád něco dělám a nemyslím na pití, ufff, chyba. No, tohle všechno asi není nejvhodnější, když defekace neprobíhá tak, jak má.
Možná bych měl u obědů banány nahradit jablky?
Pokud nedělám sérii klystýrů, defekace není "pracná" (není nutno tlačit), ale probíhá cca 1x za dva dny, což není ono. Bude stačit zařadit více vlákniny? Na jiném místě zde na fóru Jardo píšete: "Střeva potřebují na práci vlákninu a tu pitím šťáv nedodáte. Nejlepší vlákninou pro práci střev je strouhaná mrkev, listový špenát a křížaté rostliny." To je asi to základní, čeho bych se měl chytit, že?
Vrátím se ale na začátek mé otázky. Je dobré během týdenního klystýrování nějak speciálně upravit stravu s ohledem právě na klystýrování?
Podle mého názoru je ta strava a pitný režim celkem vyhovující, dobře se kadí po tuku a je otázkou, zda ho jíte dost. Denní dávka by měla být dvě, až čtyři polévkové lžíce, přičemž vhodný je tuk kokosový, který zároveň likviduje kvasinky. Vláknina není vždy cesta k úspěchu a paradoxně velké množství vlákniny spíše vyvolává zácpu. Klystýr by na defekaci negativní vliv mít neměl, ale dalo by se vyzkoušet přidání závěrečného miniklyzmatu, tak 0,2-0,5 dcl lněného oleje po hlavním klystýru a ten by se měl ve střevě udržet do další stolice.