lev píše:
Pane Jardo, pri testech ze slin mi byly namereny tyto hodnoty :
Estradiol < 5 pg/ml
Progesteron 465 pg/ml
Predesilam ze jsem tri roky po odejmuti delohy(vajecniky ponechany) a bude mi 47 let.
Jsou tyto hodnoty optimalni nebo se jedna o estrogenovou dominanci?
Ono je to trochu složitější pokud neznám detaily zdravotního stavu tedy obecně vaše výsledky je potřeba hodnotit s ohledem na to, že se jedná o slinné testy, které měří pouze volnou, tedy biologicky aktivní frakci hormonů. Tyto hodnoty jsou přirozeně mnohem nižší než hodnoty v krvi, a proto se jejich interpretace řídí jinými pravidly. Estradiol pod 5 pg/ml je ve slinách velmi nízká hodnota a odpovídá stavu, kdy vaječníky produkují jen minimální množství estrogenu. To je běžné u žen v perimenopauze nebo menopauze, a u žen po hysterektomii se pokles estrogenu často objevuje dříve, i když vaječníky zůstaly zachované.
Hodnota progesteronu kolem 465 pg/ml je ve slinných testech poměrně běžná a může být fyziologická, pokud Vaše vaječníky ještě občas ovulují. Slinné testy totiž zachycují volný progesteron, který je v těchto testech přirozeně mnohem vyšší než v krvi. Stejná hodnota se může objevit také tehdy, pokud progesteron užíváte ve formě krému, kapslí nebo jiného doplňku. Pokud nic neužíváte, je to spíše známka toho, že vaječníky ještě nejsou úplně neaktivní, i když estradiol už je velmi nízký.
O estrogenovou dominanci se ve Vašem případě rozhodně nejedná. Estrogenová dominance znamená, že estrogen je příliš vysoký ve vztahu k progesteronu, což u vás není možné, protože estradiol je nízký. Ve slinných testech se navíc poměry hormonů nehodnotí stejným způsobem jako v krvi; důležitější jsou absolutní hladiny a hlavně klinické příznaky.
Celkově tedy vaše výsledky odpovídají období perimenopauzy nebo menopauzy, což je ve vašem věku i po hysterektomii zcela běžné. Pokud se u vás objevují příznaky jako návaly, nespavost, suchost sliznic, kolísání nálad, úzkost nebo bolesti kloubů, velmi dobře to zapadá do obrazu nízkého estrogenu. Pro přesnější určení hormonálního stavu se někdy doplňují i další ukazatele, ale samotné slinné hodnoty, které uvádíte, jsou s tímto obrazem plně v souladu.