krasnagadgetka píše:
Prosím Vás, ten jablečný ocet, když je nepasterizovaný, musí se uchovávat v lednici? Jak dlouho mi vydrží po otevření, jestli se nemůže zkazit?
Pokaziť sa môže všetko, keďže aj jednobunkové ZOO potrebuje niečo žrať. Pokazené znamená v preklade, že to zoxidovalo (tuky) alebo splesnivelo..
V prípade fermentovaných potravín platia jednoduché pravidlá (viac krát som to tu písal):
1) chlad fermentáciu spomaľuje - preto sa to dáva do chladničky
2) teplo naopak fermentáciu urýchľuje
3) niektoré zvieratká potrebujú na fungovanie vyššiu teplotu, preto sa používajú inkubátory s termostatmi (to ale neplatí pri octe a kyselej kapuste)
4) ak ferment ponecháte vonku, tak ho budú zvieratká žrať, pokiaľ majú čo - čiže sa to nepokazí, ale mení to svoju chuť, napr. kefír je strašne kyselý ~ klesá pH, ale nie je to pokazené..
5) skvelý indikátor pokazenia je čuch - predkovia, ktorí nemali kvalitný čuch zomreli na otravu, takže nepreniesli gény ďalej - čiže ak to vyslovene nesmrdí ako zdochlina (neplatí pre severské fermentované ryby, natto ap) a pokiaľ to nesvieti ako semafór (pleseň), tak je to konzumovateľné..
6) Niektoré fermenty kvasia roky napr. miso..
Takže to ovoňajte a ak vás nenapne, nezdvihne vám to žalúdok, tak to môžete bezpečne jesť