Oaza píše:
Ja dekuju za mnoho cennych rad a navodu a protoze jsem cela ta leta byla pouhym ctenarem, tak musim taky necim prispet a podelim se o jednu zkusenost. Po letitych problemech se zazivanim,plynatosti, bolestmi bricha, problemy se zlucnikem,zacpou,refluxem, chronickeho zanetu, ktery se stehoval v tele a dalsich symptomech (vcetne podezreni na Crohna)…..ktere jsem se pokousela resit alternativne pri bezradnosti a neakci bilych plastu > jsem vegan vic nez 10 let a zkousela jsem eliminovat i ruzne jine potravinove katalyzatory tech problemu, uzivala desitky ruznych doplnku, vitaminu, kury s CDS, Joalisky, cinske lecive doplnky atd…..taky samozrejme nepocitane jaternich ocist ocist strev, vzdy jen s castecnou a prechodnou ulevou......no a pak jsem konecne, na zaklade nejakeho osviceni shora, zacala vic studovat dopady rostlinnych oleju…..vedela jsem, ze nejsou zrovna ok, ale uz jsem mela tu stravu ocesanou natolik, ze me to nenapadlo resit hloubeji(ja vim, ja vim)….a k memu soku po vyrazeni rostlinnych oleju (hlavne slunecnicovy, se kterym jsem varila leta) a nahrazeni jen olivovym , avokadovym a kokosovym se situace zacala do 2 tydnu rapidne zlepsovat a po mesici uz temer nevim co je plynatost a bolesti bricha a pomalu ustupuji i ostatni problemy. Co jsem pak cetla v ruznych studiich rostlinne oleje a margariny zpusobuji chronicke, stehujici se zanety v tele…predevsim v zazivacim traktu, ale pak se to samozrejme rozsiruje dal a muzeme se se dostat do patove situace cim dele je pouzivame.
Takze davam na vedomi vsem, komu to muze pomoci!!!!!!
A vsem taky vinsuju vse nej nej do noveho roku.
J
Z toho, co píšete, je patrné, že tuky (stejně jako vitamíny a minerály) ovlivňují aktivitu štítné žlázy, potažmo hormonální soustavu (imunitu, krevní tlak, kortizol) a motilitu střev.
Zdá se tedy, že jsem udělal dobře, když jsem před lety ze svého jídelníčku vyřadil majonézové saláty, které jsem měl tak rád - například hanácký salát z červeného zelí je snad ještě chutnější s tvarohem a sváteční bramborový salát nyní míchám se zakysanou smetanou (vhodná je ta 16% krémová od Olmy, jež je balena i pod supermarketovými značkami). Pro dnešní dobu se v podstatě jedná i o dietnější řešení. Také si myslím, že konzumace kostky másla týdně spolu s šetrnými chemoterapiemi, kdysi prodloužila mému otci život o 10 let, ale z důvodu kalorické restrikce se u mléčného tuku sám zaměřuji spíše na sýry a smetanu (do čaje Earl Grey, na zjemnění polévek a omáček, šlehanou na čerstvý ananas / papáju / pečené jablko). Škvařené vepřové sádlo (živočišný produkt oproti kokosovému tuku zmiňuji z důvodu dřívější kontroverze nasycených tuků alias všeho moc škodí) je v obchodech také dostupnější než olivovému oleji složením konkurující vysokoolejová odrůda slunečnicového oleje.