Daryl píše:
Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale velkým zdrojem anorganickéno vápníku, který zapříčiní kalcifikaci měkkých tkání jsou minerální vody. Pravda je toková, že minerální vody jsou ve skutečnosti velmi škodlivé, zvláště pokud obsahují víc, než 10 mg vápníku na litr.
Dlouhodobý přebytek nějakého prvku může být obvykle stejně nebezpečný jako jeho nedostatek, ovšem to, co navrhujete, nesplňuje podle níže uvedeného odkazu ani normu pro pitnou vodu a o to víc bude záležet na tom, kolik mimo takovouto očistu měkkou vodou získáte potravou. Příčinu kalcifikace měkkých tkání bych vedle moderního životního stylu (typu kancelářská myš) a absence racionální stravy (prázdné kalorie vedou k přejídání - ve snaze doplnit chybějící živiny plus potřebné kofaktory a bažení po nikotinu, kofeinu a ethanolu - coby náhradě za přirozenou tvorbu dopaminu, serotoninu a eventuálně vazodilatátoru/vazokonstriktoru při stavu absence signálních molekul, resp. vitamínů, aminokyselin a organických kyselin redukujících tělesné antioxidanty jako biopterin, folát, glutathion, CoQ10, NAD/P/, atd.) viděl například ve velkovýrobě potravin, která oproti ekologickému zemědělství schopnému udržet naše zdraví skrze organické hnojení rostlin (půdní bakterie zpřístupňují minerály) a venkovní pastvu zvířat (
https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2022/Duben-2022/Pastva-zvere), dnes zajišťuje pouhé přežívání degenerované populace.
Citace:
"Do skupiny obcí „měkká voda“ byly vybrány ty, kde obsah Ca byl 30 mg/l a nižší, obsah Mg byl 10 mg/l a nižší. Do skupiny „tvrdá voda“ byly zařazeny vodovody s obsahem Ca 50 mg/l a vyšším, obsah Mg 25 mg/l a vyšší. Každá vybraná obec měla více jak 500 a méně než 5000 obyvatel, a to z důvodů nejvyrovnanějších zdravotních indikátorů. Z porovnání průměrných hodnot obsahu Ca/Mg u obou typů vod vyplynulo, že v obcích skupiny „tvrdá vod“ jsou obsahy obou prvků téměř čtyřnásobně vyšší. Zdravotní indikátory byly sestaveny na základě Mezinárodního katalogu nemocí tak, aby všechny indikátory byly mezinárodně porovnatelné. Příklady zvolených indikátorů – očekávaná doba dožití, relativní úmrtnost na 100 000 obyvatel u chorob zhoubné nádory, oběhové nemoci, dýchací soustava, trávicí soustava, procento předčasných úmrtí atd. Všechny zdravotní indikátory byly porovnány mezi oběma skupinami obcí a s průměrem Slovenské republiky. Při porovnání vstupních údajů zdravotních ukazatelů u obou skupin bylo na první pohled zřejmé, že u skupiny „měkká voda“ je téměř 2 x vyšší četnost výskytu hodnoceného typu onemocnění než u skupiny „tvrdá voda“.
Očekávaná délka dožití u skupiny „měkká voda“ je o cca 4,5 roky nižší než u skupiny „tvrdá voda“. Hlavní příčina úmrtí na Slovensku – kardiovaskulární onemocnění (přibližně 50 % všech úmrtí), je o 56 % vyšší u skupiny „měkká voda“. Podobně to platí i pro druhou nejčastější příčinu úmrtí, což jsou onkologická onemocnění, kde je rozdíl mezi oběma skupinami 62 %. Největší rozdíly v relativní úmrtnosti byly pozorovány u onemocnění trávicí a dýchací soustavy, kde rozdíl činil více než 100 %. Ve všech zdravotních indikátorech skupina obcí „měkká voda“ je horší než celoslovenský průměr, skupina „tvrdá voda“ je lepší než celoslovenský průměr. Zpracovatelé studie dále testovali statistickou významnost rozdílů zdravotních ukazatelů u obou skupin. Podle výsledků testu jsou všechny uvedené rozdíly v testovaných zdravotních ukazatelích obou vyčleněných skupin obcí vysoce statisticky významné, a jen v případě zdravotního ukazatele procenta předčasných úmrtí byla potvrzena ověřená statistická významnost na víc jak 95 %. Pokud bylo zprůměrováno všech 13 zdravotní indikátorů, tak zdravotní indikátory u skupiny „tvrdá voda“ jsou v průměru o 62 % lepší než u skupiny obcí „měkká voda“. Výsledky uvedené ve slovenské studii potvrdily závěry i dalších studií provedených ve světě. Deficitní obsah Ca/Mg v pitné vodě působí negativně na zdraví lidí. Tento deficit však zřejmě nepůsobí na každého jedince stejně. Zpracovatelé studie doporučují, aby Světová zdravotnická organizace limitovala obsahy Ca/Mg v pitné vodě."Obsah hořčíku a vápníku v pitné vodě a jejich vliv na zdraví
https://www.khsplzen.cz/odbor-hygieny-obecne-a-komunalni/obsah-horciku-a-vapniku-v-pitne-vode-a-jejich-vliv-na-zdravi/The Potential of Apple Cider Vinegar in the Management of Type 2 Diabetes
https://www.researchgate.net/publication/313099915_The_Potential_of_Apple_Cider_Vinegar_in_the_Management_of_Type_2_Diabetes#full-textStudy reveals how vitamin K helps prevent and treat diabetes
https://www.naturalnews.com/2024-02-09-vitamin-k-helps-prevent-treat-diabetes-2.htmlParaxanthine: Connecting Caffeine to Nitric Oxide Neurotransmission
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680978/Ethanol metabolism and effects: nitric oxide and its interaction
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18690862/Nicotine and Vascular Dysfunction
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8026694/