Ates píše:
Myslím, že suché pustý nejsou moc zdravé. Voda pomáhá při půstu detoxikovat organismus.
Půst není sranda, kór ty delší, tam už se hodí rada zkušenějších a nabírat postupně osobní zkušenost (a že správné návratovky jsou větší záhul než půst samotný!). Čili psát "myslím, že půst…" mi nepřijde dobré. Buď vím (a eventuálně poradím), nebo nevím (a mlčím… nic ve zlým, Ates! nerejpu!) Půst je opravdu vážná věc a vždy radím pouze do takové úrovně, jakou jsem během půstování sám dosáhl. A samozřejmě vždy dodávám "půst má každý individuální, takže sleduj své tělo a jeho reakce".
Sucháč jsem ještě nezkoušel (těším se na něj), nezdravý ale není. Je podobný jako půst běžný (čili ten pouze o vodě), avšak samozřejmě výýýrazně intenzivnější. Pokud někdo potřebuje se svým organismem ze zdravotních důvodů pracovat rychleji a hlouběji, sucháč se přímo nabízí. Stačí krátký, ovšem efekt je vynikající.
Uznávám přitom, že během půstů vždy klystýruju, aby měly toxiny krásně volnou cestu ven; asi proto jsem ještě sucháč nedal. Takže s vaší poznámkou "voda pomáhá při půstu detoxikovat organismus" naprosto souzním, to jo jo.
Však proč si nezkouknete třeba knížku "Hladovění pro zdraví" od naší MUDr. Partykové, anebo třeba něco od Malachova… skvělé knížky… zrovna tak Pavlův web
http://www.pust.cz… naberete teorii – a vzápětí vzhůru do praxe
EDIT teď koukám, on už Pavlův web "půst" nejede?? Uff, škoda. Ještě že je kopie tohoto webu k dostání ve formě tištěných skript. Mám, heč