jojoba píše:
Děkuji za vyjádření, pane Zajíček.
ad1) Pregnenolon zatím beru ca. obden, 50mg v tabletě. Testosteron ze slin byl 237 pg/mL, meze snad 40-130. Věřím, že se ten pregnenolon tedy bude směrovat konverzí jinam.... třeba do DHEAS.
ad2) Progesteron dávám 20 mg v krému, ze slin byl pod 50 pg/mL, takže se spíše nedostává.
Ad3) Estradiol pod 5 pg/mL, zhruba tedy v mezích, čemuž by ale při potkaném doporučení poměru vůči progesteronu 1:50 až 1:100 odpovídala ta uvažovaná e-dominance.
+4) Konverze hormonů začíná cholesterolem - mám ho spíše vysoký - k 6 při LDL okolo 4..... může to znamenat, že se nedostává některého katalyzátoru pro převod třeba do toho nižšího progesteronu ? Nebo zádrhel v regulační zpětné vazbě konverze na progesteron ?
+5) Mám léta hypofunkci štítné žlázy ( Hashi ), beru 100+ Letroxu denně..... má vliv na hladinu cholesterolu ? Již v minulosti se mi k ní přidal vysoký tlak ( Prestarium - ACE inhibitor, Kapidin - blokátor kalc. kanálků ) což má také asi špatný vliv, pracuji na ověření. Ten dodávaný T4 nahrazuje tělem původně vyráběný..... nespotřebovaný cholesterol tedy v krvi přebývá ? Tedy chyby v samoregulaci - není přesměrován do žlučových kyselin či omezeno jeho zpětné vstřebávání ze střeva ? Stravu se snažím regulovat, střevo čistit ( stolice mírně zásaditá pH7,5, nadstav candida, podstav enterokoky ). přidávám laktulozu a inulin.
Má někdo bližší povědomost co s tím ještě ?
Načetl jsem docela dost studií, ale tak nějak prakticky nemám zásadní posun... za pár měsíců dám kontrolní testy.
1) Obávám se že na to nikdo není schopen dát jasnou odpověď protože směr si určuje vaše tělo a je to u každého jinak.
2) To je opravdu nízká hladina.
3) Tento nepoměr většinou znamená estrogenní dominanci s tím že je dobré sledovat i její příznaky hlavně tuk na břicho, boky, zadek a záněty.
4) To nemám z čeho odhadnout, ale většinou není problém v té konverzi, ale v zánětech v cévách, tedy rozumné je nejdříve utlumit zánět a pak teprve zkoumat konverze.
5) Štítná je v zásadě problém plísní které ji napadají v momentě deficitu konkrétních minerálií, což se zde již několikrát probíralo a teprve poté přijde deficit progesteronu který je v zásadě důsledkem deficience nebo rozhození mědi, což zase souvisí se střevním mikrobiomem. Jak vidíte tak nakonec se vždy dostanete ke střevům a ne nadarmo ajurvéda tvrdí že smrt přichází ze střeva.