Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát pro 27, 2024 1:37 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sulforafan
PříspěvekNapsal: úte pro 10, 2024 11:06 am 

Zdravím, našel jsem zde staré ( 10 let ) zmínky o SR, objevil pro mě nové možnosti nákupu doplňků o síle 400 mcg SR a zaujalo zejména pro regeneraci buněk. Má někdo zkušenosti s použitím ? Nalezené studie jsou jako často slibné ale příliš nepraktické. je to další slepá ulička/placebo nebo se osvědčilo ?
Díky za sdílnost.

Předmět příspěvku: Re: Sulforafan
PříspěvekNapsal: ned pro 15, 2024 4:24 pm 
Administrátor
Administrátor

jojoba píše:
Zdravím, našel jsem zde staré ( 10 let ) zmínky o SR, objevil pro mě nové možnosti nákupu doplňků o síle 400 mcg SR a zaujalo zejména pro regeneraci buněk. Má někdo zkušenosti s použitím ? Nalezené studie jsou jako často slibné ale příliš nepraktické. je to další slepá ulička/placebo nebo se osvědčilo ?
Díky za sdílnost.

Sulforafan, který se nachází například v brokolici a dalších brukvovitých zeleninách, má významné účinky na regeneraci buněk. Tento přírodní sloučenina aktivuje dráhu Nrf2, která hraje klíčovou roli v ochraně buněk před oxidačním stresem a podporuje regeneraci buněk https://www.mdpi.com/2076-3921/13/9/1038. Studie ukazují, že sulforafan může zvyšovat počet opravářských Schwannových buněk, což přispívá k regeneraci nervů. Navíc sulforafan moduluje cytoprotektivní a autofagické dráhy, což vede k efektivní regeneraci poškozených nervů. Zkušenosti s medicínskou aplikací ve formě prášků nemám ale jsem zastánce přirozené cesty kdy se sulforafan dodává stravou což dle mého názoru má i mnohé další synergicky působící schopnosti jako úprava střevního mikrobiomu, tedy přeneseně i imunitního systému a spoustu dalších výhod. Sulforafan můžete snadno zařadit do svého jídelníčku konzumací brukvovité zeleniny, jako je brokolice, květák, kapusta a růžičková kapusta. Jezte syrovou nebo lehce vařenou zeleninu protože sulforafan se nejlépe uvolňuje při konzumaci syrové nebo lehce vařené zeleniny. Příliš dlouhé vaření může snížit jeho obsah. Klíčky brokolice obsahují mnohem vyšší koncentrace sulforafanu než dospělá rostlina. Můžete je přidat do salátů, sendvičů nebo smoothies. Dostupnost zvýšíte kombinací s hořčičným semínkem, kdy přidání hořčičného semínka do vařené brokolice může zvýšit dostupnost sulforafanu, protože obsahuje enzym myrosinázu, který pomáhá uvolňovat sulforafan.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]