Beladona píše:
Moje matka (86 let) bere po mrtvici léky na ředění krve a evidentně jí škodí. Lze nahradit chili nebo lněným olejem? Co jiného byste prosím navrhoval?
Děkuji.
Tak chili nebo lněný olej proč ne, asi lepší než ordinovat v uvedeném věku třeba pohyb, což je asi nesmysl nicméně jedním ze základních faktorů zahuštěné krve je špatný pitný režim. Základ je pít minimálně 30 m/kg váhy/den a dále se snažit o saturaci hořčíkem protože ten sice který přímo neředí, ale spouští mnoho biochemických pochodů v těle které přispívají k dobrému stavu cév. Hořčík hraje klíčovou roli v relaxaci svalů, včetně cévních stěn, což může vést k jejich rozšíření (dilataci) a lepšímu průtoku krve. Tímto mechanismem může pomoci snižovat krevní tlak a podporovat zdraví oběhového systému. Přírodními způsoby, jak podpořit ředění krve, jsou například potraviny bohaté na vitamín E, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Mezi ně patří: Česnek a cibule, které obsahují salicyláty, které pomáhají snižovat srážlivost krve. Ryby hlavně sardinka sleď, makrela, nebo saira, bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Koření hlavně zázvor a kurkuma, mají protizánětlivé účinky a podporují zdraví cév. Ovoce a zelenina jako například špenát, brokolice, kiwi nebo pomeranče, které obsahují vitamíny C a E. Zdaleka nejde o plný výčet, dalo by se toho pojmenovat daleko více, ale primární bude stejně to pití.