Sikora píše:
Dobrý den,
po nějakém čase mi kefírová houba místo kefíru vyrábí takou jako by šumovinu a ten kefír není dobrý...Mohl byste mi poradit kde je problém?
Pokud kefírová houba neprodukuje kefír s dobrou chutí tady jsou nějaké kroky, které by mohly pomoci:
Jemně opláchněte kefírovou houbu ve vlažné (ne horké) vodě, abyste odstranil případné zbytky bakteriální kontaminace. Používejte pouze nefiltrovanou vodu (bez chlóru). Zkuste použít plnotučné mléko. Mléko s nižším obsahem tuku může občas ovlivnit proces fermentace a chuť. Ujistěte se, že kefír fermentujete při pokojové teplotě (kolem 20–25 °C). Nižší teploty mohou zpomalit fermentaci a ovlivnit výslednou chuť. Pokud houba stále nefunguje dobře, zkuste ji nechat „odpočinout“ ve sklenici s trochou mléka (ne více než na 24 hodin) v lednici. Po tomto procesu ji zkuste znovu použít. Někdy může být problém v kvalitě mléka. Experimentujte s různými značkami nebo typy mléka (např. bio). Ujistěte se, že nádoba, lžíce a ostatní pomůcky, které používáte, jsou čisté a bez zbytků saponátů, které by mohly narušit fermentaci. Pokud ani tak nic z uvedeného nezabere asi by ještě šlo vyzkoušet ji nahodit pomocí namočení v čerstvě koupeném kefíru, nebo použít kefírovou kulturu a vyzkoušet projet jeden cyklus tak že do mléka dáte kefírovou houbu a současně i tu startovací kefírovou kulturu a uvidíte zda naskočí.