S tine/netim nemám nič spoločné, to len na okraj. Ozvem sa občas, keď vidím, že tu rozoberáš nejakú ďalšiu praštenú teóriu, vždy podľa toho, kam na internete zablúdiš. Raz za pol roka prídeš s nejakým novým objavom a zaspamuješ fóra, preto reagujem. Očividne tine/neti má podobné nutkanie ako ja.
Z môjho pohľadu mi to nedá, hoci viem, že to je zbytočné. Ale môj vrodený zmyel pre spravodlivosť mi hovorí, že tam, kde samozvaný guru píše svoje výgrcky, musí sa automaticky ozvať aj protistrana, nech to je vyvážené. Alebo možno len dúfam, že k tebe prenikne nejaká iskrička zdravého rozumu a tebe sa rozsvieti v majáčiku, čo nosíš na tom tenkom dlhom krku
Teraz, k tomu tvojmu Raju a vnímaniu sveta. To je to, čo sa ti snažím vysvetliť. Ja sa netrápim. Neotročím. Neposluhujem. Ja robím to isté ako zvieratá (áno, viem, že presne toto ťa nakopne, pretože podľa teba sme vyššie bytosti a bla bla bla, alebo by sme nimi mali byť, lenže nie sme) - ale miesto potulovania po lese, aby som žral huby alebo žalude, chodím do obchodu a do práce. Starám sa o svoje potomstvo (máš môj obdiv za to, že si to pamätáš, naozaj mám dve deti, klobúk dole) a robím všetko preto, aby boli na jednu stranu šťastné a spokojné, ale zároveň rozumné, skromné a užitočné pre spoločnosť. Aby si ich nedajbože nesterilizoval
Kto prosím ťa prišiel s tým, že reinkarnácia je v ráde týždňa? Ako to vlastne funguje? Je dokázané, že počet obyvateľov rastie, momentálne je na Zemi 8 miliárd ľudí, teda duší. Koľko je na čakačke v Raji? Keď bolo na Zemi v jeden moment len 3 miliardy ľudí, tak tie prebytočné duše sedeli v Raji a nudili sa? Keď nás bude 10 miliárd, tak sa v Raji minú duše? Ako to je?
Lebo pokiaľ nie je duší a ľudí cca rovnako, tak vznikajú prestoje a potom nie je možné, aby sa inkarnovala duša každý týždeň.
Skrátka a dobre, našiel si si ďalšiu veselú teóriu, ktorú môžeš slepo nasledovať, lebo ospravedlňuje tvoj životný štýl. Ktorý je síce na hlavu, ale je tvoj a uži si ho, ja ťa kvôli nemu sterilizovať nebudem.
No a teraz si dajme malý historický exkurz, OK? Históriu mám rád a baví ma, preto som sa v tom trošku pohrabal. Odkazuješ sa na kresťanstvo a budhizmus, z nejakého dôvodu. Asi lebo sa na to odvoláva niekto v nejakej knižke, z ktorej si sa pomiatol. Lenže existujú aj staršie náboženstvá. Tak napríklad staroegyptské náboženstvo vzniklo cca 3000 rokov pred naším letopočtom a je teda oveľa staršie ako tebou dve menované. Takže je úplne jedno, čo hlásali tieto dve mladé náboženstvá, keď existovali iné, staršie, ktoré odpočiatku hlásali niečo iné. Tak teda staroegyptské náboženstvo a jeho postoj k potomstvu:
1. Egypťania CHCELI mať potomstvo, pretože tak pokračovala rodová línia
2. Egypťania, ako vieš, verili v posmrtvný život. Ak po sebe zanechali potomkov, ktorí na nich spomínali a plnili obrady, kvalita a radosť ich posmrtného života bola lepšia
3. Ak by na zosnulého nikto nespomínal, zanikol by v zabudnutí a nasledovala druhá smrť. Možno Peklo v našom ponímaní
4. Mať deti bolo povinnosťou - morálnou aj náboženskou
5. Egypťania verili v princíp maat. Pokračovanie rodiny bolo súčasťou udržiavania maat, zabezpečovalo trvanie spoločnosti a harmóniu sveta
6. Aj samotní egyptskí bohovia mali deti a rodiny, slúžili tak ako vzor pre obyvateľov
Nezabudnime ani na starogrécky panteón! Ten je síce mladší ako egyptský, ale stále starší ako budhizmus a kresťanstvo. A čo nám hovorí o potomstve:
1. Plodenie bolo súčasťou poriadku sveta
2. Rodina bola základom spoločnosti a neplodenie detí bolo vnímané ako tragické zlyhanie
3. Grécki bohovia mali plno detí
4. Plodnosť sa oslavovala na festivaloch a v kutoch
5. Ak zahynulo dieťa alebo muž zomrel bez detí, poznali dokonca adopciu, ako náhradný spôsob rozšírenia rodiny
A to sa už nebavíme o kadejakých fakt prastarých pohanských náboženstvách, ktoré oslavovali plodnosť, jar, znovuzrodenie a podobné veci, spojené s rodením niečoho nového, krásneho, čo prežije svoj čas, určený na tejto Zemi. Páči sa mi, ako niekde v teórii spomenú dve náboženstvá, tak ich omieľaš dookola a ani ti nenapadne pozrieť si iné, ktoré sú staršie alebo rozšírenejšie (prečo nie hinduizmus alebo islam???).
Skôr si myslím, že NEplodenie je snahou Satana, keď už. Pretože jedine Satan môže nenávidieť všetko živé a znovu narodené v rámci kolobehu prírody a života. A ty si mu, samozrejme, skočil na lep, ako inak.