Zuzanya píše:
Ako ma chutit cerstvy lanovy olej? Uplne sladko resp. neutralne, alebo je tam malinky naznak horkej chute a a pripustny aj trosicku fermežovity ton, alebo to by tam vobec nemalo byt? Lebo taky ku mne dorazil z prodejnabylin.cz po asi 4 dnoch cesty (plnia cerstvo vylisovany). Je to este ok, alebo to ma byt 100% neutralna orieskovita chut? Ako pisem, tie ine tony su tam len velmi mierne.. Tak neviem ci ho nevyhodit, dost ma to teda stalo aj s cezhranicnym kurierom..
Mne sa uz zopar krat stalo, ze boli zatuchnute aj semena. Cize, ked to z takeho lisuju, tak sa nemozno cudovat, ze ma rovno nejaku pachut mierne nakazeneho oleja.
Osobne som bol prekvapeny, z tej pachuti semien, ale tak je. Musel som menit. Dalsia varka uz mala chut normalnu. Kedze tie semena konzumujem dlhodobo, viem presne ako chut maju mat, a nesmie tam byt nic neprijemne a rusive. Takze ked narazim na taketo mierne chytene semena, okamzite tam rozpoznam taku tu pachut pokazeneho oleja.
Cize, niekedy nemusi byt vinnikom ta cesta od vyrobcu.
Rozmyslal som, kedy sa to semenam moze stat, kedze maju pomerne dlhu trvanlivost, ale tak je. Clovek nikdy nevie, kde to v horku stalo, ked na to prazilo slnko v nejakych kontajneroch, teplota kludne mohla ist aj nad 40 stupnov. A takisto, aj ked datum vyroby moze byt napriklad len rok stary, bohvie odkial tie firmy semena ziskali. Casto sa to prebaluje, a niekedy mozu takto v sacku skoncit aj 3 alebo 4 roky stare semena. Viem, ako sa niekedy naklada s tovarom potravinoveho charakteru, ked sa potrebuje dohodnut nejaky biznis, alebo zbavit sa zvyskov, a casto taka varka semien skonci aj u beznych velkovyrobcov (napriklad Giana, a podobne velke firmy... stalo sa mi to ale aj u BIO vyrobcov. Vzdy sa to zle reklamuje, vacsinou preto kupujem len 1 sacok 300 alebo 500g, aby to nebola velka skoda ho vyhodit, ked sa to stane.
Niektori ludia si uz kupuju od sukromnych pestitelov, alebo od takych, co to peclivo takto zhanaju. Ti nikdy neurobia nejaky pochybny vymet skladu, alebo neskupia lacne prebytky. U velkovyrobcov sa na to neda spolahnut.
Jedneho takeho poznam, specialnu odrodu pestuje alebo dovaza (uz si nepamatam), kazdych par tyzdnov sa lisuje varka, a dava si pozor aby to bola ta odroda co ma vela omega-3 a malo omega-6. V normalnych sackoch (neoznacenych, dlokonca aj v DM) su zamiesane aj odrody, co boli preslachtene aby omega-3 obsahovali malo a omega-6 vela.
Treba si zabezpecit dobry odber, aj semien, aj olej z nich lisovany.
A s čerstvostí potravin to bude ještě horší, potentáti plánují zvýšit skladovací teplotu pro vejce a majonézu z 18 a 15 na 24°C. Vždyť už přes zimu třeba ovozel v přetápěných "hytlermarketech" kvetl a klíčil. Ale to všechno jsou proti 5% přípravě na válku, po Bonapartovi a Adolfovi další východní válečné tažení, kosmetické změny. Na farmakotečky a drahé energie si ovčané už zvykli, tak teď je pro změnu zbrojaři a spříznění politici, umělci a novináři (nacifikovaná kulturní fronta) poženou znovu na jatka, jako by nebylo dost postižených rodin z 1. a 2. světové války.