Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát črc 04, 2025 9:26 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jaký typ palubek do interiéru?
PříspěvekNapsal: pát črc 04, 2025 11:37 am 

Chtěl bych si doma udělat menší rekonstrukci – konkrétně chci obložit stěnu v obýváku dřevěnými palubkami. Jde mi spíš o dekorativní efekt, takže nepotřebuju žádný extrémně drahý materiál, ale chci, aby to i po čase dobře vypadalo. Mám rád přírodní vzhled, takže zvažuji smrk. Jaký profil byste doporučili do interiéru, a kde to ideálně koupit, aby byly palubky rovné a dobře se s nimi pracovalo?

Předmět příspěvku: Re: Jaký typ palubek do interiéru?
PříspěvekNapsal: pát črc 04, 2025 11:39 am 

Já jsem si podobný projekt dělal loni v zimě – chtěl jsem obložit stěnu v jídelně a vsadil jsem taky na smrkové palubky. Nechtěl jsem žádný umělotiny nebo imitace, takže jsem hledal čistě dřevo, klidně i s drobnými suky, aby to působilo přirozeně. Nakonec jsem vybral přes https://www.kup-drevo.cz/katalog/palubky kde mají hodně široký výběr podle profilu (klasik, softline, tatran), tloušťky, délky i kvality. Vzal jsem kvalitu AB, protože chci, aby to dlouhodobě drželo tvar a nedělalo neplechu. Dodali to během pár dní, zabalené na paletě, bez prasklin nebo kroucení. Co je super – každá palubka měla perfektní pero a drážku, což usnadňuje instalaci. Dělal jsem to sám, jen s pilou a hřebíkovačkou. Výsledek je skvělý a všichni návštěvy se ptají, kde jsem to sehnal. Doporučuju přenechat palubky pár dnů aklimatizovat v místnosti a potom s montáží není problém.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]