Jarda píše:
Tak máte pravdu že v tom je docela těžký chaos a to ani nehovořím o tom že každá laboratoř má svoje referenční meze a dělá výsledky v různých hodnotách které se jim zrovna líbí. Člověk by tam předpokládal exaktní vědu, ale pokud se na to podívá do hloubky nestačí se divit s čím moderní medicína musí pracovat.
Stávil jsem pár hodin poblíž primáře nemocniční laboratoře, vyměnil jsem si e-mail se Spadií.
1. Je to exaktní věda přesně jak byste čekal - pan primář doslova sypal z rukávu i nejistoty měření a zdroje systematických i náhodných chyb a přibližná procenta vzorků, která jim do laboratoře dorazí znehodnocena. Podobně Spadia na prostý dotaz poslala zcela exaktní odpověď.
2. Referenční meze souvisí i s analytickou metodou, kteoru laboratoř používá a je to docela složité, takže je lepší, když laboratoř uvede co změřila a své referenční meze, než kdyby to zkoušeli nějak přepočítávat, aby to sedělo n auniverzální referenční meze.
3. Laboratoř vždy důsledně uvádí jestli výsledky jsou v SI jednotkách nebo podle imperiálních zvyklostí.
Zbytek nemocnice a lékaři které produkuje vzdělávací systém:
1. Přesnost je absolutní a systémové chyby nejsou a nehrozí, jsme profesionálové.
2. Referenční meze jsou jen jedny a co je v normě to je v pořádku
3. Jednotky? Kdo by se zdržoval s jednotkami, ty jsou přece každému zdravotníkovi jasné a jsou jen jedny a laici by se na to vůbec neměli dívat, jen by je to zmátlo.
Ve výsledku lekář v nemocnici, o jejíž reputaci nikdo nepochybuje, odebere v pátek odpoledne vzorek, u kterého je potřeba, aby šel do laboratoře a ke zpracování co nejdříve (max jednotky hodin, ideálně ihned). Laboratoř je už (ostatně jako každý pátek odpoledne) zavřená, takže vzorek někde čeká do pondělí a co čert nechtěl, laboratoř ve vzorku "nic nenašla". A člověk jen může doufat, že ten vzorek čekal technologicky správně hluboce zmrazen a že byl ve zprávném typu zkumavky ...
Tohel není chyba laboratořních metod a laboratoří, tenhle bordel je systémový a jsou za ním lékaři, kteří na gymplu s odřenýma ušima prolezli matikou, fyzikou a chemií a na LF pak s odřenýma ušima prolezli biochemií a věřili, že nic z toho nikdy v životě nebudou potřebovat.
Tuhle jsem se s jedním poněkud arogantním lékařem hrdým na to, že někde učí nějaké studenty, neshodl na tom jak funguje přímá a nepřímá úměra - matematika pro 7 třídu ZŠ ...
V laboratořích vládnou jsou biochemici )a to ikdyž jsou vlastněny lékaři), biochemie je exaktní věda a ještě jsem nepotkal biochemika, který by ze svého oboru věděl méně než já a pletl si pojmy s dojmy. O lékařích to opravdu říct nemůžu.