Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob srp 23, 2025 10:45 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: pon srp 11, 2025 4:36 pm 

Poměr Na/K by měly regulovat ledviny a ty to nezvládnou, když chybí hořčík. Takže je dobré se podívat jak si stojí Ca/Mg.
Pokud je to klasika "relativně vysoké Ca" + "relativně nízké Mg", tak pak Na a K můžou lítat docela divoce a projevovat se už jen toto může všeliak (krevním tlakem počínaje a arytmiemi konče).

A kdo je v chronickém strestu, ten se musí sakra snažit, aby neměl Mg dole ... Já se snažím a leze to nahoru fakt pomalu, ale leze.

V podstatě máš pravdu v tom, že tyhle poměry a jejich význam má mnohem líp propracované vlaskovka, jenomže kvalitní rozbor krve je mnohem lépe dostupný než kvalitně udělaná vlasovka.

Opět D3 zdaleka neřeší vše, ale nízká hladina sama o sobě je schopná páchat značné škody, pokud člověk uhlídá vápník = zabrání kalcifikaci, tedy dodvá Mg+K a idelně taky B, tak nevím o tom že by jakákoliv trochu rozumná suplementace D3 jakkoliv škodila, ale rád se nechám poučit. Ve mém okolí jsem asi jediný kdo se systematicky dostává s D nad 100 nmol/l, ale mám v okolí nemálo lidí, kde ty hladiny byly <30 nmol/l.

PříspěvekNapsal: pon srp 11, 2025 9:11 pm 

Ono je to dost problematicke. Nevim jak ty se citis na vysokych davkach horciku, ale ja se chloridem horecnatym(piti, natirani) dost dojebal pred cca 10 lety kdyz se mnou chronicka unava poprve sekla a ja vlezl poprve na tohle forum, kde se horcik jel ve velkem..
To byla doba kdy jsem o "nutritional balancing" nevedel vubec nic. Jako napriklad fakt, ze slow oxidizer ma nizky sodik a jestlize se bude prat horcikem, tak ten sodik snizi jeste vic a to pak dotycny neni schopen uz vubec fungovat.. Ja jako slow oxidizer jsem se nejlepe citil u more, kde jsem do sebe nasaval neustale sodik z morske vody. To me hydratovalo takovym stylem, ze jsem mohl chodit hodiny v tech velkych vedrech a nemel jsem problem se potit a dostatecne ochlazovat. Vsechny elekrolyty jsou potreba, ale pro slow oxidizery, lidi s chronickou unavou a pod.. Kterym nejede produkce aldosteronu pro ty je zaklad sodik.. Zalezi na tom v jakem stadiu dotycny je no.. Budto je jeste ve stadiu, kdy produkce stresovych hormonu funguje a ti prave zadrzuji hodne sodiku a vody. Ti muzou davat horciku a drasliku relativne hodne, ale me uz ta produkce stresovych hormonu vcetne aldosteronu spadla a tam jakakoliv nadmerna davka jakehokoliv antagonisty sodiku znamena, zem i spadne krevni tlak, zacnu se motat, je mi zima a pod.. Proste telo neni schopno se vubec regulovat. V tom nejhrosim to jsem fakt vypil posranou sklenici ciste vody a totalne me to odrovnalo. Musel jsem si okamzite dat do huby lzicku soli, abych nezdechl..
Nastesti jsem to nezacal resit s doktorama. Ti by me naprali steroidama a nedostal bych se z toho uz vubec nikdy..
To je takovy paradox v te komunite lidi snazici o vyleceni, ze casto doporucuji nesolit. Coz je pro nektere doslova sebevrazda..
Jeste k tomu kdyz teda dotycnemu poradi, aby tam pral pod parou horcik, protoze toho prece neni nikdy dost.. Je to o rovnovaze no..
Jinak ted jsem odeslal vlasy do ARL laboratore pres toho amika Luke Pryor 135 dolaru. Bez konzultace a pod.. Jen mi k tomu napise nejaky report a doporuceni. Jen me nasralo, kdyz jsem zjistil, ze to neni doporuceni primo od ARL, ale doporuceni toho praktika.. On to dela sice dlouho a rozumet tomu bude, ale stejne verim vic algoritmu ktery ma ARL na zaklade neskutecnyho poctu analyz.. Ale tak me to je docela jedno. Me staci videt tu analyzu samotnou jak na tom jsem.(pak ji sem muzu postnout) Stejne nebudu brat ty velke davky ktere oni doporucuji..
Musim napred rozjet tu zluc a tu rozjedu jak jem si uvedomil az potom co nebudu v chronicme stresu, az se odstehuju z mista kde bydlim celej zivot a z ktereho mam PTSD defakto..
Btw tohle byly moje prvni 2 vlasovky v roce 2018 a 2019 tusim. Klasicky slow oxidizer. Na te prvni jsem mel docela zvedlou rtut(to cislo dole je prvni test) a na zaklade toho jsem si nechal odstranit ty amalgamy.. Pak jsem ale posral, ze jsem prestal zrat T4 na stitnou a dalsi test mi totalne spadl sodik.. Na to mi doporucili zvednout mangan na 25mg denne k tomu 80mg zinku, 900mcg chromu, 3mg medi a pod.. No vysral jsem se na to. Bych takove davky asi neprezil. :mrgreen:
Ale co je zajimave, ze poprve jsem zacal brat chrom na zaklade te prvni analyzy tusim 400-600mcg denne a stejne na dalsi vlasovce jsem mel chrom jeste nizsi.. Jo chrom moje telo predtim cely zivot asi nevydelo ani z letadla, tak nasalo vsechno a bylo to furt malo..
Uvidime jak na tom budu ted. Predpokladam, ze hodne spatny to bude. Mel jsem toho stresu cely minuly rok fakt hodne. Zacaly mi vypadavat i vousy na brade... Jo jo jak je stres, tak nefunguje v tele nic. To je proste na hovno..

Přílohy:
Bez názvu.png
Bez názvu.png [ 230.43 KiB | Zobrazeno 181 krát ]

PříspěvekNapsal: úte srp 12, 2025 10:52 am 

Že nemá slow oxidizer suplementovat vitamín D je zdůvodňováno v podstatě jen souvislostí s metabolismem vápníku. Jenomže deficitní vitamín D postupně rozjebe hodně metabolických cyklů, takže to je cesta do pekla. Vápník je samozřejmě potřeba držet na uzdě a dostat pod kontrolu, ale ne tím, že VitD deficitní osobu budeme držet v deficitu, ale že se zvedne příjem vitamínu K a zjistí se které antagonisty vápníku jsou pravděpodobně deficitní - kandidáti: hořčík, fosfor, železo, zinek, případně se hořčík minimálně z části dodává jako citrát hořečnatý, protože jak hořčík tak citrát uvolňuje vápník.

Když nejde začít přes hořčík, tak je možná potřeba zkusit to přes fosfor - třeba si trochu upravit Tepperweinovu směs k obrazu svému.

Já mám teď taky "Na low" a "K high", ale tlak zatím normální a hořčík suplementuju asi pořád příliš málo na to, aby mi to dokázalo dělat nějaké problémy - marně se snažím hladinu v séru dotlačit poblíž hodnoty cca 0,95. Míval jsem Na/K celkem v rovnováze, ale teď kvůli stresu padl sodík dolů a draslík vylezl nahoru.

Ale pravda je, že nijak moc nesolím, protože mi jídlo chutná i bez soli dodané navíc, ale asi je na čase zase otestovat jak mi chutná vincentka - když chce moje tělo sůl, tak vincentka chutná v extrému zcela neslaně a není problém vypít flašku na ex, když tělo sůl (sodík) nechce, tak je pro mě vincentka kvůli množství soli téměř nepitelná - dám si hlt a mám dost.
Nicméně vincentku jsem vždycky vnímal jako (drahý ale celkem blbuvzdorný) zdroj větších dávek jódu.

PříspěvekNapsal: úte srp 12, 2025 11:38 am 

Dcko nezvysuje jen vapnik. Snizuje i draslik.. Takze dojebe zpomaleny metabolismus naprosto spolehlive. Za me jednoznacne Dcko ze slunce/solarka ano, ale z doplnku ne pokud dotycny nic netestuje a nema tuseni v jakem stavu jeho telo je a neni schopne brat vsechno dohromady, aby to samotne Dcko nedelal v tele bordel. V tom se proste neshodneme no.
Ale tak ja se neshodnu s vetsinou mainstream doporuceni viz vitamin A a pod.. Aby mi nekdo tvrdil, ze musim zrat neustale jatra, tresci oleje, plnotucne mlecne vyrobky, zloutky a nesmysly, abych nahodou neoslepl. Kdyz ja nic takoveho nedal do huby uz pomalu 8 let a furt se moje hladina vitaminu A neblizi ani v nejmensim deficitnim hodnotam.
Proste dle me jak starneme se v nas ukladaji ne jen tezke kovy, ale dela bordel i zelezo, med, vit A a postupne se zavapnujeme, cemuz hltani D3 pilulek taky dost pomaha. Protoze opravdu malo kdo to ma podchycene.. Radsi si fakt vylezt pres leto klidne i ve meste do pulky tela pravidelne na slunko(nebo ja se treba slunim v okne. Mam ho na zapad) a v zime si zajit 2x tydne na par minut do solarka a ze stravy nejake tucne ryby a pod. v tom nevidim problem, ale davky 5-10 a vic tisic jednotek denne tomu bych se proste vyhnul. Pokud nic netestuju jak jsem psal..

Jinak to jak pises o tom ze se snazis tu hladinu horciku dat na nejakou hladinu. To je prave to. Tady se na to divate moc zjednodusene. Naprosto vsechno v tele je na sebe navazane a nemuzes vythnout z kontextu jeden prvek ktery chces zvednout.
Skoda ze uz nebezi forum hackstasis. Tam lidi resili post finasteride/accutane syndrome a podobne defekty a ti tam jeli neskutecne biochemistry kung fu. Tam az jsem pochopil pri cteni jejich komentaru, ze o tom nevim vubec, ale vubec nic. Ani ti znaji biochemii cloveka jako kdyby meli v mozku ulozene vschny ucebnice a studie a pod.. Tak se v tom neskutecne motali i presto, ze delali testy, ktere tady vubec ani clovek normalne neudela.. Proste zjednodusene ty prvky cato nezvednes jen tim ze zvednes jejich prijem. To telo je treba vylucuje ve velkem z nejakeho duvodu. Protoze to je vazane na neco jineho kde je problem a pod..
To jak se tady treba delalo, ze tma rves jod az do doby nez se ti zvedne telesna teplota a pod.. To je ulet. Btw zajimalo by me kolik lidi se tim dojebalo. Muze to zpusobovat brutalni oxidacni stres a pod.. Ja se dojebaval a to jsem bral jen 20mg.. Nastesti jsem toho nechal, protoze jsem pochopil,ze to nejde lamat pres koleno..
Nechal sis delat vlasovku, ze by jsi ji ukazal? Z krve se neco resi opravdu blbe..

Naposledy upravil Ÿura dne úte srp 12, 2025 12:12 pm, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: úte srp 12, 2025 12:07 pm 

No já teda nevím, podle mě D zlepšuje vstřebávání Mg i Ca. Bez Mg ledviny nedokáží zajišťovat homeostázi Na/K.
Lidem s deficitem D a následně nízkou hladinou Mg se v důsledku nízké hladiny Mg ztrácí z těla draslík močí, což je u lidí s nadbytkem draslíku a deficitem sodíku posun dobrým směrem z pohledu homeostáze Na/K.

Že by D snižovalo draslík, pokud se nebavíme o extrémních hodnotách D a příjmu extrémních dávek D se mi fakt nezdá. Kdyby D snižovalo K, tak proč jsem při hladině D kolem 135 nmol/l měl draslík úplně v pohodě a vylezl mi nahoru, když jsem D přestal suplementovat a hladina D klesla na 85 nmol/l - a to ten původní příjem D+K byl celkem masivní a 135 nmol/l taky není úplně málo.
---
Hladina vitamínu A je taky regulovaná, takže začne významně klesat až když ji játra nedokáží udržet. Není to dobrý indikátor množství zásob v těle.
Vy očividně vše ženete do extrému viz " ... zrat neustale jatra, tresci oleje, plnotucne mlecne vyrobky, zloutky a nesmysly, abych nahodou neoslepl" - ani kurděje nejsou o tom, že musíte neustále příjmat vitamín C. Ono zejména mladé tělo nemá problém si zajistit dost retinolu konverzí z betakarotenu a při trochu rozumné dietě se to nemá šanci projevit.

Subklinický deficit klidně mít můžete a nepoznáte to na hladině v séru, akorát vám nějaké biochemické cykly velmi nenápadně nefungují tak dobře jak by mohly a tělo pak s retinolem šetří seč může a to se pak projeví třeba jen jako únava nebo snížený výkon.

PříspěvekNapsal: úte srp 12, 2025 12:52 pm 

hladina vitaminu A v seru je dobry ukazatel. Pokud si to testujes pravidelne a vidis trend jakym se to jde.
Naprosta drtivavetsina lidi co zacali stravu chudou na vit A zacali na vysoke hladine nad ref. mez a postupem let jim to pomalu klesalo.
Ja jsem zjistil bohuzel o tom testu ve spadia az ted. Takze mam po 8 letech teprve prvni test., ale podle zkusenosti ostatnich usuzuju, ze moje hladina byla brutalne vysoka predtim nez jsem to zacal omezovat a behem tech let to proste postupne klesa.
Nicemne pointa toho je, ze proste vetsina lidi si neuvedomuje nebezpeci chronicke toxicity(neni divu, protoze se o tom defakto nikde nedoctes. Vsude se jen resi akutni toxicita, ale ze se to v tobe nakumuluje za 5-10-20-30 let to vubec neresi..)
A ze proste v modernim svete lidi nepotrebuji tolik Acka. Se zeptej doktora co se stane, kdyz prestanes jist vitamin A na par let. No rekne ti ze se ti rozpadne kuze, oslepnes a pod.. Pritom ho lidi neji 5-10 le a nic se nedeje. Borec co prestal zrat vit A pred 10 lety a ma hodnotu 0,01 tusim tak fakt nema problemy se zrakem a pod.. Naopak si vylecil selhani ledvin a silny ekzemy. Ja taky nemyslim, ze do sebe nekdy zacnu zase prat jatra a pod.. Tim nechci rict, ze vit A nepotrebujeme(to si ten typek a rada ostatni mysli a chcou to i dokazat, ze proste nebudou zrat vit A treba 20 let) tim chci ja rict, ze vetsina lidi nema absolutni predstavu jak moc vitaminu A se dokaze v tech jatrech nastradat a jak dlouho to trva ho zase postupne vycerpat pokud dotycny ji "zdrave" tzn. strava bohata na retinol a beta karoteny.. Stejne tak to je se zelezem. Telo bylo stavene evolucne na to, ze mame parazity, neustale nam neco salo krev, neustale jsme meli nejake krvaceni z nejakeho zraneni a pod.. To vechno odpadlo z velke casti a tak pokud to neni zenska co ma pravidelne krvaceni nebo dotycny pravidelne nedaruje krev a do toho ma rad cervene maso, tak se to v nem proste za ty roky nahromadi. Pak ma nejake chronicke problemy z oxidacniho stresu, autoimmunita, rakovina, ruzne neurodegenerativni zalezitosti a pod.. Ale to uz ti nikdo nebude zjistovat jestli to mas z toxicity zeleza, vit A, medi nebo jineho tezkeho kovu a pod..

PříspěvekNapsal: úte srp 12, 2025 6:11 pm 

Byl tvůj případný přebytek vitamínu A nějak vidět na jaterních testech (AST, ALT, ALP, GGT, ...)?
Moje zkušenost je, že mi v jistém okamžiku prostě tresčí játra přestala chutnat, ale před tím jsem snad 15 let žádná játra nejedl a musel jsem sníst několik plechovek, než došlo k tomu, že mi přestala chutnat a dostavila se vysloveně nechuť na další sousto.
Teď po pár letech jsem si zase dal tři plechovky, mezi druhou a třetí jsem šel na krev a na výsledek, kde by mělo být i "A" zatím čekám. Na další plechovku chuť nemám. Ani bych se nedivil, kdyby se problémy z nabytku vitamínu A měly tendenci projevovat hlavně při současném deficitu D, protože tělo potřebuje rovnováhu a ne extrémy.

PříspěvekNapsal: úte srp 12, 2025 7:07 pm 

Ty furt s tema extremama. :D Pochop, ze se vzdycky mezi lidma co chteji jist "zdrave" tlacilo pozirat hodne zivocisnych i rostlinnych zdroju vitaminu A. Cela vejce, maslo, plnotucne mlecne vyrobky, jatra aspon jednou tydne protoze to je prirodni multivitamin ze.. Tresci olej protoze to je prece prirodni kombinace Dcka a Acka ktera ti nemuze uskodit. Jist co nejvic zeleniny a ovoce vsech barev a tak by jsme mohli pokracovat.
Proste je hrozne snadne prekrocit nejakych 3-5000iu denne coz uz je hranice, kde se muzou z dlouhodobeho hlediska zacit projevovat nejake problemy.
Tech research je na tohle opravdu dostatek. Jen z nejakeho duvodu to naprosto kazdy ignoruje. Jedine co slysis je, ze si muzes privodit otravu, kdyz sezeres jatra ledniho medveda a podobne. Nic o pomalem nakumulovani si nikde defakto neprectes.
Lidi skoncili s chronickyma problemama i pri konzumace mnohem mensich davek nez jsem daval ja. Ano muze tam hrat roli i deficit ostatnich vitaminu rozpustnych v tucich, ale taky zinku a pod.. Zasadni faktor je i to jak dotycnymu funguje metabolismus a spalovani obecne, sttina zlaza..
Ale proste tak jako tak ta schopnost tela vylucovat prebytek retinolu je dost omezena.
Nejaci carnivore sasci se budou ohanet tim kolik vitaminu A sezerou masozravci, ale ze ti masozravci maji efektivni zpusob vylucovani toho vitaminu A i moci to uz ti nereknou..
Proste je to neskutecne problematicka latka u ktere uz jen prokazat co ma vlastne pozitivniho v tele delat je dost problematicke. U ostatnich prvku neni problem najit mraky procesu v tele ke kterym je ten prvek treba zinek, horcik atd.. potrebny, ale u toho vit A? Nekteri docela solidne argumentuji..
Btw treba plno studii bylo delanych tak, ze jim jako meli davat stravu bez vitaminu A. Davali jim kasein ktery si mysleli ze nema zadny vitamin A pritom to neni pravda. Ty zvirata chcipaly na toxicitu a oni to vydavali ze zdechani z deficitu. To je dalsi paradox vitaminu A. Plno priznaku ktere se udavaji za deficit jsou ve skutecnosti toxicita. Uplne to same s medi.. Cim vetsi toxicita, tim vic priznaku nedostatku. Tohle nechape ani vetsina doktoru. Ne tak nejakych radoby guru pres vyzivu na internetu a pod..

Doporucuju si precit ebooky Granta ktery s tou problematikou vit A prisel defakto jako prvni..
https://ggenereux.blog/my-ebooks/
Nesouhlasim s nim ve vsem. To fakt ne, ale udelal lidem fakt velkou sluzbu, ze poukazal na to, ze vit A opravdu neni tak neskodna latka jak si drtiva vetsina lidi mysli. Ze se prirodnim vit A nelze dojebat a pod.. Ktery jiny "vitamin" se durazne nedoporucuje treba tehotnym, protoze jinak muzou potratit nebo porodit nejakeho mutanta? Staci se podivat na seznam vedlejsich ucinku roaccutanu. Coz neni nic jineho nez aktivni forma vitaminu A. To same co telo metabolizuje z retinolu ktery si das z jater a pod..
Kdyby nebylo toho Granta, tak si myslim, ze jsem dnes davno po smrti. Protoze bych pravdepodobne nikdy neprestal zrat stravu bohatou na vit A a nikdy bych neprisel na to, ze mam nejakou chronickou toxicitu..
Kdyz jsem o jeho infu cetl poprve na blogu jineho cloveka. Tak jsem si klasicky jen rekl co to je za nesmysl a asi rok jsem tomu nevenoval zadnou pozornost. Pak jsem to ale videl nekde znovu a to uz se o to fakt zacal zajimat poradne bez nejakych predsudku a hned jsem vedel, ze to je muj problem..

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 9:00 am 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Když mi jako samoplátci pošle výsledky Spadia, tak je to krásně přehledné a člověk s trochou úsilí vidí jak si zhruba ty poměry stojí.
Když vidím jak se výsledky uvádí ve zprávách z nemocnice, tak je to extrémně nepřehledná změť čísel. A ikdyž v tom jsou některé hodnoty doslova do očí bijící, tak je lékař "nevidí" a neřeší, protože nejste na správném oddělení - naposledy jsem takto viděl anemii z nedostatku železa a viděl jsem že to bylo v několika posledních zprávách prošlo to rukama aspoň 4 různých lékařů. Na hematologii by to snad řešili, ale obvoďák, interna, chirurgie, urologie - sice test pacientovi na urgentním příjmu udělají, ale nakonec stejně nezájem a slepota ...
A zdravotní pojišťovny tenhle systémový šlendrián ochotně platí a politici se diví, že v systému chybí prostředky. A pacienti jsou krmeni báchorkami o našem špičkovém zdravotnictví - jo jinde, pokdu nemáte hromadu peněz, je to jeěště horší

(Zajímalo by mě jak dlouho bude ještě trvat, než lékaři začnou brát u elektrolytů v úvahu nejen normální rozsahy, ale také vzájemné poměry Ca/Mg a Cu/Zn. Možná je k tomu dokope nástup AI, pro kterou to bude nepřehlédnutelné a bude těžké (ale ne nemožné) AI naučit, aby to ignorovala.)

Tak máte pravdu že v tom je docela těžký chaos a to ani nehovořím o tom že každá laboratoř má svoje referenční meze a dělá výsledky v různých hodnotách které se jim zrovna líbí. Člověk by tam předpokládal exaktní vědu, ale pokud se na to podívá do hloubky nestačí se divit s čím moderní medicína musí pracovat. Pak není divu že vyhodnocení je často mylné nebo minimálně zkreslené a dokonce z toho nelze ani vinit konkrétního lékaře protože pokud se na stejné výsledky bude dívat více doktorů patrně se z toho vyklube více názorů na stav pacienta podle toho o jakou odbornost lékaře se bude zrovna jednat. Podle mě by výsledky měl vyhodnotit nezaujatě biochemik a lékař by to vyhodnocení měl vzít v potaz ale základ by byl vytvořen. Možná to opravdu eliminuje nástup AI do tohoto oboru protože robotům je to jedno o jaké výsledky a v jakých jednotkách jde ti si to dovedou v pár vteřinách najít na netu a použít. Tím by ta jak jste to nazval slepota mohla zmizet a léčebné postupy by tak šlo silně zefektivnit.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 9:10 am 
Administrátor
Administrátor

Ÿura píše:
Elektrolyty nezenu do zadneho extremu. Ty prvky makro a mikro mineraly jsou v tele dost provazane s hormonama a vsema ostatnima procesama v tele. JEstli si myslis, ze prumerne nemocnej clovek ma idealni pomery elektrolytu tak jste naivni a prsote jsem presveceny, ze do toho rozhazeneho organizmu kdyz nahrnes D3jku, tak udelas v drtive vetsine pripadu vic skody nez uzitku.
Pak muzeme rozebrat mentalni stav dotycneho. To ma na mineraly a vitaminy v tele taky zasadni vliv.
Jestli nekdo chce, aby mu nekdo nejak smysluplne odpovedel/poradil, tak o nem musi mit co nejvic informaci, aby si dokazal udelat obrazek.
Mel by tedy popsat docela i do minulosti vsechno od zivotniho stylu, stravy az po to jakou ma psychickou zatez a pod.. Aby clovek aspon trochu mohl odhadnout co by mu mohlo chybet a pod.. Ale i tak je to strileni na slepo. Takze vlasovka ARL/TEI zadne jine laboratori ktera nijak necisti vzorky a pod. neverim.. a krevni testy rozsahle.. Pak muze clovek poradit docela presne plus minus autobus. :mrgreen:

V mem pripade jsem presvedceny, ze reseni meho probelmu by bylo na pul roku se odstehovat nekam k mori, kde budu jen chodit na prochazky, plavat v mori a premyslet 3x denne co si damt v bufetu 4 hvezdickoveho hotelu..
Proste jsem si ve svem prostredi vsude vybudoval behem dlouhych let chronickych zdravotnich problemu spoustece silne stresove reakce a to staci na to, aby to kompletne sabotovalo veskere me snahy o to, aby telo zacalo fungovat a regenerovat, opravovat tkane.. Misto toho jsem furt jen zatazeny ve stres modu, katabolizmu, kdy v tele nefunguje nic.
Blby je, ze jsem si to uvedomil az tak pozde. V dobe kdy mam problem si na tento "teplý plán vydělat" vzhledem k tomu ze mam problem fungovat.. :roll:

Tak máte plnou pravdu že pokud je tělo vyrovnané a v klidu jsou jeho požadavky na živiny minimální a funguje bezvadně na rozdíl od našeho věčného stresování co jsem všechno ještě nestihl. Ne nadarmo používá většina obyvatelstva v teplých zónách v různých modifikacích úsloví, "Zítra je taky den" a nefungují v režimu jiného úsloví běžného v našich krajinách ,"Co můžeš udělati dnes neodkládej na zítřek". Nakonec i náš světově známý J.A.Komenský říkal, „Všeliké to kvaltování toliko pro hovada dobré jest.“ , tedy by se z toho všeho dalo usoudit hlavně nespěchat a nestresovat se.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 9:25 am 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Že nemá slow oxidizer suplementovat vitamín D je zdůvodňováno v podstatě jen souvislostí s metabolismem vápníku. Jenomže deficitní vitamín D postupně rozjebe hodně metabolických cyklů, takže to je cesta do pekla. Vápník je samozřejmě potřeba držet na uzdě a dostat pod kontrolu, ale ne tím, že VitD deficitní osobu budeme držet v deficitu, ale že se zvedne příjem vitamínu K a zjistí se které antagonisty vápníku jsou pravděpodobně deficitní - kandidáti: hořčík, fosfor, železo, zinek, případně se hořčík minimálně z části dodává jako citrát hořečnatý, protože jak hořčík tak citrát uvolňuje vápník.

Když nejde začít přes hořčík, tak je možná potřeba zkusit to přes fosfor - třeba si trochu upravit Tepperweinovu směs k obrazu svému.

Já mám teď taky "Na low" a "K high", ale tlak zatím normální a hořčík suplementuju asi pořád příliš málo na to, aby mi to dokázalo dělat nějaké problémy - marně se snažím hladinu v séru dotlačit poblíž hodnoty cca 0,95. Míval jsem Na/K celkem v rovnováze, ale teď kvůli stresu padl sodík dolů a draslík vylezl nahoru.

Ale pravda je, že nijak moc nesolím, protože mi jídlo chutná i bez soli dodané navíc, ale asi je na čase zase otestovat jak mi chutná vincentka - když chce moje tělo sůl, tak vincentka chutná v extrému zcela neslaně a není problém vypít flašku na ex, když tělo sůl (sodík) nechce, tak je pro mě vincentka kvůli množství soli téměř nepitelná - dám si hlt a mám dost.
Nicméně vincentku jsem vždycky vnímal jako (drahý ale celkem blbuvzdorný) zdroj větších dávek jódu.

Vincentku také dost klientům doporučuji a pro ty kteří to myslí opravdu tak nějak léčebně pak je ideální navštívit přímo ty malé lázně Luhačovice kde Vincentka pramení. Sice nejde zrovna o Karlovarský život je to takové ospalé místo ale je tam boží klid tedy se léčíte už tím prostředím a všudypřítomnou pohodou.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 9:43 am 
Administrátor
Administrátor

Ÿura píše:
hladina vitaminu A v seru je dobry ukazatel. Pokud si to testujes pravidelne a vidis trend jakym se to jde.
Naprosta drtivavetsina lidi co zacali stravu chudou na vit A zacali na vysoke hladine nad ref. mez a postupem let jim to pomalu klesalo.
Ja jsem zjistil bohuzel o tom testu ve spadia az ted. Takze mam po 8 letech teprve prvni test., ale podle zkusenosti ostatnich usuzuju, ze moje hladina byla brutalne vysoka predtim nez jsem to zacal omezovat a behem tech let to proste postupne klesa.
Nicemne pointa toho je, ze proste vetsina lidi si neuvedomuje nebezpeci chronicke toxicity(neni divu, protoze se o tom defakto nikde nedoctes. Vsude se jen resi akutni toxicita, ale ze se to v tobe nakumuluje za 5-10-20-30 let to vubec neresi..)
A ze proste v modernim svete lidi nepotrebuji tolik Acka. Se zeptej doktora co se stane, kdyz prestanes jist vitamin A na par let. No rekne ti ze se ti rozpadne kuze, oslepnes a pod.. Pritom ho lidi neji 5-10 le a nic se nedeje. Borec co prestal zrat vit A pred 10 lety a ma hodnotu 0,01 tusim tak fakt nema problemy se zrakem a pod.. Naopak si vylecil selhani ledvin a silny ekzemy. Ja taky nemyslim, ze do sebe nekdy zacnu zase prat jatra a pod.. Tim nechci rict, ze vit A nepotrebujeme(to si ten typek a rada ostatni mysli a chcou to i dokazat, ze proste nebudou zrat vit A treba 20 let) tim chci ja rict, ze vetsina lidi nema absolutni predstavu jak moc vitaminu A se dokaze v tech jatrech nastradat a jak dlouho to trva ho zase postupne vycerpat pokud dotycny ji "zdrave" tzn. strava bohata na retinol a beta karoteny.. Stejne tak to je se zelezem. Telo bylo stavene evolucne na to, ze mame parazity, neustale nam neco salo krev, neustale jsme meli nejake krvaceni z nejakeho zraneni a pod.. To vechno odpadlo z velke casti a tak pokud to neni zenska co ma pravidelne krvaceni nebo dotycny pravidelne nedaruje krev a do toho ma rad cervene maso, tak se to v nem proste za ty roky nahromadi. Pak ma nejake chronicke problemy z oxidacniho stresu, autoimmunita, rakovina, ruzne neurodegenerativni zalezitosti a pod.. Ale to uz ti nikdo nebude zjistovat jestli to mas z toxicity zeleza, vit A, medi nebo jineho tezkeho kovu a pod..

Ohledně toho hromadění železa a dalších látek potřebných v zásadě právě pro stálý boj a časté krvácení máte plnou pravdu. Držet vysoké rezervy železa má význam pro nějakého indiána v pralese který když se vážně zraní musí mít tu rezervu na krvetvorbu, ale v moderním civilizovaném světě kde není problém do půl hodiny dostat krev nemá něco takového opodstatnění a je opravdu spíše na závadu a zdroj poškozování buněk. Medicína pak řeší jenom důsledky tohoto zbytečného sebepoškozování a to ještě většinou dalším poškozováním již tak silně poškozených buněčných struktur.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 9:48 am 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Byl tvůj případný přebytek vitamínu A nějak vidět na jaterních testech (AST, ALT, ALP, GGT, ...)?
Moje zkušenost je, že mi v jistém okamžiku prostě tresčí játra přestala chutnat, ale před tím jsem snad 15 let žádná játra nejedl a musel jsem sníst několik plechovek, než došlo k tomu, že mi přestala chutnat a dostavila se vysloveně nechuť na další sousto.
Teď po pár letech jsem si zase dal tři plechovky, mezi druhou a třetí jsem šel na krev a na výsledek, kde by mělo být i "A" zatím čekám. Na další plechovku chuť nemám. Ani bych se nedivil, kdyby se problémy z nabytku vitamínu A měly tendenci projevovat hlavně při současném deficitu D, protože tělo potřebuje rovnováhu a ne extrémy.

Zajímavý poznatek, takto si představuji že fungovala logika stravování našich předků kdy právě jemný cit na chutě stravy jim v zásadě reguloval příjem nutrientů dle potřeb těla. Dnes mají lidé chutě v zásadě vynulované pomocí potravinářské chemie a tělo natolik zblblé z té chemie že jim ta intuitivní funkce rozpoznání toho co potřebuji a co ne zůstává prakticky plně vyřazena.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 11:05 am 

Jarda píše:
Tak máte pravdu že v tom je docela těžký chaos a to ani nehovořím o tom že každá laboratoř má svoje referenční meze a dělá výsledky v různých hodnotách které se jim zrovna líbí. Člověk by tam předpokládal exaktní vědu, ale pokud se na to podívá do hloubky nestačí se divit s čím moderní medicína musí pracovat.

Stávil jsem pár hodin poblíž primáře nemocniční laboratoře, vyměnil jsem si e-mail se Spadií.
1. Je to exaktní věda přesně jak byste čekal - pan primář doslova sypal z rukávu i nejistoty měření a zdroje systematických i náhodných chyb a přibližná procenta vzorků, která jim do laboratoře dorazí znehodnocena. Podobně Spadia na prostý dotaz poslala zcela exaktní odpověď.
2. Referenční meze souvisí i s analytickou metodou, kteoru laboratoř používá a je to docela složité, takže je lepší, když laboratoř uvede co změřila a své referenční meze, než kdyby to zkoušeli nějak přepočítávat, aby to sedělo n auniverzální referenční meze.
3. Laboratoř vždy důsledně uvádí jestli výsledky jsou v SI jednotkách nebo podle imperiálních zvyklostí.

Zbytek nemocnice a lékaři které produkuje vzdělávací systém:
1. Přesnost je absolutní a systémové chyby nejsou a nehrozí, jsme profesionálové.
2. Referenční meze jsou jen jedny a co je v normě to je v pořádku
3. Jednotky? Kdo by se zdržoval s jednotkami, ty jsou přece každému zdravotníkovi jasné a jsou jen jedny a laici by se na to vůbec neměli dívat, jen by je to zmátlo.

Ve výsledku lekář v nemocnici, o jejíž reputaci nikdo nepochybuje, odebere v pátek odpoledne vzorek, u kterého je potřeba, aby šel do laboratoře a ke zpracování co nejdříve (max jednotky hodin, ideálně ihned). Laboratoř je už (ostatně jako každý pátek odpoledne) zavřená, takže vzorek někde čeká do pondělí a co čert nechtěl, laboratoř ve vzorku "nic nenašla". A člověk jen může doufat, že ten vzorek čekal technologicky správně hluboce zmrazen a že byl ve zprávném typu zkumavky ...

Tohel není chyba laboratořních metod a laboratoří, tenhle bordel je systémový a jsou za ním lékaři, kteří na gymplu s odřenýma ušima prolezli matikou, fyzikou a chemií a na LF pak s odřenýma ušima prolezli biochemií a věřili, že nic z toho nikdy v životě nebudou potřebovat.

Tuhle jsem se s jedním poněkud arogantním lékařem hrdým na to, že někde učí nějaké studenty, neshodl na tom jak funguje přímá a nepřímá úměra - matematika pro 7 třídu ZŠ ...
V laboratořích vládnou jsou biochemici )a to ikdyž jsou vlastněny lékaři), biochemie je exaktní věda a ještě jsem nepotkal biochemika, který by ze svého oboru věděl méně než já a pletl si pojmy s dojmy. O lékařích to opravdu říct nemůžu.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 11:44 am 

Tohle resit s doktorama je uplne zbytecne mrhani energii a zvysovani stresu. To jsem zjistil docela rychle v okamziku, kdy jsem poprve mel vazne problemy a byl sem tak naivni, ze jsem si myslel, ze je se mnou bude chtit nekdo resit. Hned jsem vedel, ze si vsechno budu muset nastudovat sam a sam se z toho nejak vymotat. Nikoho jineho to zajimat nebude.
Moderni zdravotnickej system je dobrej na akutni stavy. Tam nemuzu rict ani jedno krive slovo. Tam jsme pokrocili fakt hodne, ale co se reseni veskerych chronickych stavu tyce tam to je defakto uplne jedno jestli s tim pujdete za doktorem nebo instalaterem. Hodnota jejich nazoru bude uplne stejna.
S tim rozdilem, ze instalater vam asi arogantne nerekne, ze se s tim neda nic delat, ze do pul roku umrete a pod.. Ten aspon rekne "ty vole tak s tim ti neporadim." Coz by vam v konecnem dusledku asi pomohlo vic..
Uz jen to prostredi nemocnice atmosfera, myslenkove pochody doktoru vam kazdou navstevou snizuje sance na uzdraveni docela zasadne tim jak vam to nalamuje psychiku..

Znamej moji mamky ma ted konecne stadium raka prostaty a ty jejich postupy lecby to je fakt mazec..
Tam proste neni ani spetka, naznak nejake celostni mediciny aspon vyzkouset nejake infuze Ccka, glutathionu nebo aby mu doporucili to Dcko, zinek na imunitu proste neco.. Nejaka snahy podporit to telo. Ne proste vubec nic. Jen pumpovat do tela sracky co vsechno jeste vydrzi. To je jak zroku 1960 a ne 2025 opravdu smutne..
Ja mam jasno v tom, ze tohle bych nikdy dobrovolne nepodstoupil. Udelal bych vsechno proto, aby telo melo klid a vsechny esencialni prvky k tomu, aby se s tim dokazalo vyporadat. S tim, ze bych mel nachystanou nejakou prijemnou formu sebevrazdy kdybych proste vedel ze uz je to v prdeli, ale abych se nechal dobrovolne pumpovat vsemoznyma srackama doslova jako krysa pri pokusech to fakt ne.

Aspon ze ti doktori skonci uplne stejne jako ti jejich pacienti. Ze to neni tak, ze by sami verili celostni medicine a pak ostatnim ordinovali tyhle silenosti...
To vetsinou kdyz ten doktor veri v tu celostni medicinu, tak v tom beznem zdravotnim systemu pracovat nevydrzi a otevre si vlastni kseft..

Proste Drzet se od doktoru co nejdale. Nebrat vubec jejich nazory vazne. Pouzivat je jen ke svemu prospechu jako napsat neschopenku. Nebo provest nejaky zakrok kdyz uz je to nevyhnutelne nutne, ale to je opravdu vsechno.
Vsechno ostatni si resit sam a s lidma kteri jsou stejne nastaveni na to, ze lidsky telo se dokaze dostat z ledas ceho. Jen k tomu potrebuje ty nezbytne prvky a hlavne minimum stresu. Coz v prostredi nemocnice proste neni mozne..

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]