Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob srp 23, 2025 5:32 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 6:22 pm 

Ÿura píše:
Vem lidem vsechno tucne. Dej jim kolik ryze, brambor, testovin, ovoce chteji a uvidis ty promeny postav..

Mám kolegu, který kvůli žlučníku tučné zrovna nekonzumuje - BMI má dlouhodobě kolem 35 a svalama to bohužel není ...
Jeho strava jsou většinou brutální sacharidové bomby - kdybych jedl tolik sacharidů jako on tak nemám BMI 20 ale taky 30+.

Na paleo dietě jsem nádherně pomalu a bez utrpení ztrácel hmotnost. Kdybych najel na "těstoviny + brambory + rýže" tak se snadno a rychle vyžeru. Máš ale pravdu v tom, že low-carb je nesmyslný extrém, carbs s nízkým glykemickým indexem jsou naprosto v pohodě.

Tine: S trávením carbs může B1 suplementace hodně pomoci - něco jsem ti k tomu "B" napsal do vedlejšího vlákna ...

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 7:17 pm 

Pefi sledoval si nekdy komunitu high carb low fat veganu? Proc je drtiva vesina z nich hubenych az nezdrave?
Sorry, ale neverim, ze ten tvuj kolega ma 10% a mene kalorii z tuku.. On totiz v mainstreamu se udava strava co ma 30% z tuku nizkotucna.
Coz je nesmysl.. 30% kalorii z tuku je "mixed diet" a ne "low fat diet" low fat je 10 a mene.
Naprosto drtiva vetsina lidi by nebyla schopna jist tak nizke tuky. Ta strava pak dost strada co se chuti tyce. Ten tvuj kolega tam muze mit klidne 100g tuku a ani o tom nebude vedet. natoz abys o tom vedel ty.. No a to v kombinaci s dostatecnym prijmem sacharidu zapricini to, ze vsechny ty tuky co sni si telo ulozi..

Ta premena glukozy na tuk neni moc efektivni proces. Naprosta vetsina tuku je z tuku ze stravy a ne ze sacharidu.
Hlavne cim vic sacharidu dotycny ji a cim vetsi ma kaloricky prebytek. Tim vic si musi hlidat ten prijem tuku a tim vic ho musi omezovat.
Toho Defakto nikdo neni schopen. Jen sportovci, fitnessaci nebo ti vegani co to berou smrtelne vazne a pod..
Jidla typu ryze, brambory, testoviny, vlocky, ryzove chlebiky, ryzove kase, nejake ovoce, zelenia, proteinak, vajecne bilky, kureci/ruti prsa, treska apod..
Toho jsem jedaval neskutecny kvanta treba 3500-4000kcal v techto potravinach to je fakt ranec jidla a nikdy to neslo do tuku a to i se sacharidama treba pres 600g na den.. Protoze tuky jsem mel treba 30g max. Proste vsechno slo do glykogenu, energie, termogeneze. Stacilo ale klidne ubrat kalorie ze sacharidu a nahradit je tukama a hned se to na me zacalo nabalovat.

Proste dle meho vetsina lidi nema vubec predstavu co to je nizkotucna strava.
Beznej clovek si dela jak ty treba tu zeleninu, da tam kostku masla 50g ani o tom nepremysli. Do salatu 3 lzice olivace, behem dne hrst orechu a stejne si bude myslet, ze ji hrozne malo tuku hehe..
Kdyby jedl skutecne malo tuku, tak to pozna. Nadaval by u toho, ze to nema zadnou chut, ze se to neda zrat. :lol:

Jeste dodam, ze plno lidi zamenuje retenci vody s nabiranim tuku.. Nebo naopak kdyz zacnou omezovat prilohy jak to klasicky lidi delaji s predstavou, ze to bude nejak dlouhodobe fungovat, tak z nich odtece par kg vody a uz jsou uplne nadseni jak moc zhubli. :D
Plno lidi treba neni ani tak obeznich, ale zadrzuji hrozne moc vody. Protoze stres, zanety, spatny tok lymfy, hodne soli, malo drasliku, nedostatecne piti tekutin a v neposledni rade i sacharidy..

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 7:49 pm 

Zadržovanie vody je spojené práve so sacharidmi. Mám to empiricky odskúšané snáď 50 krát - akonáhle prejdem na konzumáciu pečienky a žiadne sachre (de facto keto), čúram jak yorkshirský teriér, kým všetku vodu vylúčim. Keď sa naládujem jednoduchými cukrami napr. cukor, múka, fruktóza (aka palacinky), som strašne smädný a do hodiny doslova napuchnem. Ak si dám zvyšok dňa pôst, po x hodinách sa glukóza vstrebe/konvertuje na tuk a začnem čúrať jak pes (niekedy aj 5 min. po sebe).

Btw. všetky problémy "záhadne" zmiznú, ak vyhodím z jedálníčka sachre: bolesti kĺbov, únava, brain fog, depka, nepotrebujem spať jak zimný medveď. Lenže na ketóze schudnem akoby som sa pripravoval na konkurz na nejaký film o Holokauste. A stresová os je non stop aktivovaná. Takže pre mňa je najlepšia kombinácia low carb, minimum tuku a zvyšok proteíny. Pre niekoho iného je vhodné zase niečo iné - a tak je to v pohode.

Jasné, kulturisti potrebujú kopec energie a fungujú dobre s ryžou (na ktorú nedám dopustiť - inak reagujem na múku a inak na ryžu), tak ale to je iný prípad. Argumentovať zdravými atlétmi s OK metabolizmom je nezmysel. Ja mám metabolizmus v prdeli, kulturista zo mňa nikdy nebude. Keď som mal 20, pribral som do svalov najviac v živote. Lenže nič iné som nerobil, len som cvičil, spal, žral (a s prepáčením sral).

Toto nepíšem ako hejter sachrov - budem sa opakovať, milujem obyčajný rožok. Musím si začať hľadať iné optimum, keďže nejakých pár rokov evidujem, že keď to preženiem so sachrami (hlavne jednoduchými), bolí ma hlava ako po opici aj celý deň = low level vit. B1, keďže na spracovanie sacharidov/alkoholu treba veľa B1 a ja mám nedostatok.

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 8:43 pm 

Ja zeru momentelne 400g sachru denne a nezadrzuji vodu. Proc..

Dej si jednou za mesic fazole a budes prdet.
Jezt ty fazole denne a za par tydnu prdet prestanes.
Jen takove mensi prirovnani k tomu, ze telu ta adaptace na neco trochu trva..

To co popisujes je problem ve tvem tele a to jak na sacharidy reaguje. Ne problem sacharidu.

Jinak u lidi se znicenym metabolizmem je bezne, ze neskutecne natecou, kdyz konecne zacnou poradne jist.
Telo kdyz nemelo dostatek energie a jelo jen na adrenalin a kortizol, tak tam se moc nejaka obnova tkani nekonala.
Pak kdyz prisla ta naloz jidla, tak se rozjel zanet a zaclo se hojit vsechno to co telo muselo dokladat..
V ten moment je zasadni v tom dodavani dostatku energie setrvat a ne to zase utnout nejakou dietou.
Jestlize jsi neustale v nejakem cyklu najim se sachru, otecu. Tak sidam pust abych zase odtekl. To je presne to nejhorsi co muzes delat.
Dela to tak vetsina lidi..
Ti hubeni a vysekani casto ji neustale a furt a podle chuti. Telo neni ve stresu. Nema sebemensi duvod zadrzovat vodu a pod..

Ale to uz tady jedeme do kolecka dokola..
Tim bych to uzavrel..

Naposledy upravil Ÿura dne úte srp 19, 2025 8:46 pm, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 8:45 pm 

Ÿura píše:
Slysel si nekdy o tom, ze inzulinova sensitivita se naopak s prijmem sacharidu zlepsuje a ne zhorsuje?

Neslyšel a nedáva to zmysel. Akoby si tvrdil, že prilievanie benzínu do ohľa prispieva k jeho haseniu. (v skutočnosti je to práve naopak, že)

https://www.youtube.com/shorts/DFRJXf3G9r0

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 8:48 pm 

Ÿura píše:
Dej si jednou za mesic fazole a budes prdet. Jezt ty fazole denne a za par tydnu prdet prestanes.

Ja prdím, aj keď ich jem denne resp. záleží od typu (po bielej fazule hnijem vo vnútri). K tráveniu potrebujem kefír.

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 8:50 pm 

Ÿura píše:
Tim bych to uzavrel..

Okay a vieme to uzavrieť tak, že ty prosperuješ na sachroch a ja nie? Každý človek je unikát, či? Ja si proste nemyslím, že low carb je nejaký extrém, ba odkonca nezmysel..

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 9:29 pm 

tine co ma inzulinova sensitivita spolecneho s tim zvednutym krevnim cukrem po konzumaci jidla s cukrama? To je normalni zdrava reakce tela.
Predpokladam, ze tvoje predstava o tom co zpusobuje cukrovku druheho typu je nadmerna konzumace sacharidu ze..

Tak to te uvedo v omyl. Chronicky zvyseny krevni cukr je jen priznak, dusledek systemoveho problemu a ne prosta nadmerna konzumace cukru. Asi vubec nejlepsi priklad toho je, kdyz si zadas do googlu "Dr.Kempner rice diet"

Vidis vsechno hrozne zjednodusene. Z toho klasickeho mainstream pohledum, ktery je proste spatny.
Doporucuju nevzdavat to a i nadale se v tom vzdelavat. Ale aby to melo nejaky efekt, tak je potreba byt nezaujaty a hledat pravdu. Ne se jen utvrzovat v necem co jsem si vybral, ze je ta jedina pravda.
To pak clovek zije ve svem matrixu, ktery nema s tim jak svet v realu funguje nic spolecneho..

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 7:47 am 

Ÿura píše:
tine co ma inzulinova sensitivita spolecneho s tim zvednutym krevnim cukrem po konzumaci jidla s cukrama? To je normalni zdrava reakce tela.
Predpokladam, ze tvoje predstava o tom co zpusobuje cukrovku druheho typu je nadmerna konzumace sacharidu ze..

Áno, je to zdravá reakce tela, ak sa stravuješ ako mních 2x denne malé porcie (mierny nedostatok). Problém je, ak máš stravovanie postavené na sachroch a prežieraš sa (skoro všetci ľudia). Inzulínové receptory sa začnú deregulovať. Proste niekto ti furt zvoní na dvere (glukóza na obal bunky), tak prestrihneš kábel ku zvončeku ("obmedzíš" inzulínový receptor). S týmto mechanizmom sa stotožňuje aj alternatíva. Tiež je signifikantný rozdiel medzi 20 ročným človekom a 40 ročným človekom ("mne už dávno není 20, ani 25" :=).

V Číne nastala epidémia zdravotných problémov (obezita, vysoký tlak, civilizačné problémy ap) po ekonomickom boome. Prečo asi? Predtým síce konzumovali ryžu (sachre), ale finančne si nemohli dovoliť prežierať sa a počas dňa všetko vybehali, aby zarobili na ďalší deň. Argumentovať kulturistami, ktorí žerú hafo ryže, je nezmysel. Ad1 kulturista vôbec nie je klinicky zdravý (často trpia práve diabetom mellitus) a ad2 je to extrémny príklad a na extrémnom príklade nemôžeš vysvetliť nejaký bežný jav..

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 8:05 am 

Jsi uplne mimo. V Cine je vic obeznich tak jako v ostatnich zemich Asie ne protoze zacali jsit vic ryze, ale protoze je fast food na kazdem rohu a protoze zacali tak jak ve zbytku sveta vsechno varit v litrech oleje.

S tou predstavu, ze kdyz zvedas krevni cukr xkrat denne tak dostanes cukrovku jsi taky mimo.
Dostanes cukrovku pokud s tema cukrama zeres i kvanta tuky ktery se uklada pri tom zvednuti krevniho cukru=inzulinu.
Vsichni promoteri low fat high carb vegan v duchodovem veku jsou vyhubli na kost. Pritom neji nic jineho nez sacharidy 3x denne.

Timto koncim. Opravdu nemam potrebu se dohadovat o nesmyslech se zaujatym low carberem, ktereho nezajimaji fakta jen si jede neustale to svoje.
Promin, ale to co si myslis proste pravda neni.
Kazdopadne ja tu nejsem od toho, abych te presvedoval o opaku. Na to si musis prijit sam. Skutecna fakta a vsechny informace si kazdy muze dohledat. Ted je jenom otazka jestli hleda skutecnou pravdu a nebo se jen utvrzuje v tom co prevzal za svou pravdu. a nebo ne.
To uz je na tobe a preju ti, aby ses te pravdy dopatral.

Mej se...

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 8:23 am 

Ÿura píše:
Pefi sledoval si nekdy komunitu high carb low fat veganu? Proc je drtiva vesina z nich hubenych az nezdrave?
Sorry, ale neverim, ze ten tvuj kolega ma 10% a mene kalorii z tuku.. On totiz v mainstreamu se udava strava co ma 30% z tuku nizkotucna.
Coz je nesmysl.. 30% kalorii z tuku je "mixed diet" a ne "low fat diet" low fat je 10 a mene..

Asi máš v tomto pravdu, protože normální vysocesacharidová chutná jídla úplně bez tuku fakt nejsou, ostatně i rohlík se jmenuje "tukový rohlík".

Na druhou stranu, když nasadíš "paleo", tedy maso+zelenina+tuky - to vše v libovolném množství podle chuti, a kompletně vyeliminuješ průmyslové sladké sacharidy, přičemž sladké přešlechtěné ovoce jíš jen umírněně, a rýže a brambory jsou jen minimalistická příloha a ne polovina hlavního chodu - tak budeš tuk ztrácet a můžeš se cpát masem, tukem a zeleninou jak chceš, ale tuk nahoru nepůjde - vyzkoušeno na mj. mě kde mi takto takto šlo BMI z 26 na 20. V kalorickém deficitu jsem nebyl a když mělo tělo dost, tak jsem do sebe další sousto prostě nedostal, pokud jsem si k tomu nevzal nějaký klasický přílohový sacharid (brambora, pečivo, těstoviny, rýže - to všemi umožňovalo cpát se masem a tukem víc, než tělo chtělo, protože díky těmto "přílohovým" sacharidům přirozená "záklopka" nefunguje a tělo je schopné a ochotné žrát dál a dál, ikdyž už nemá hlad.

Za mě je kombinace přílohové sacharidy + tuky totální katastrofa, ale větší problém vidím v těch sacharidech, než v tucích, byť jsme nikdy skutečnou high-carb low fat dietu nezkoušel a ani ji nezkusím - high carb v podobě čehokoliv, co je významná glykemická nálož, nedělá mému střevu úplně dobře a bolí mě potom hlava a je to trochu podobné stavu po té, co sním něco s nezanedbatelným množstvím lepku.

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 8:44 am 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Stávil jsem pár hodin poblíž primáře nemocniční laboratoře, vyměnil jsem si e-mail se Spadií.
1. Je to exaktní věda přesně jak byste čekal - pan primář doslova sypal z rukávu i nejistoty měření a zdroje systematických i náhodných chyb a přibližná procenta vzorků, která jim do laboratoře dorazí znehodnocena. Podobně Spadia na prostý dotaz poslala zcela exaktní odpověď.
2. Referenční meze souvisí i s analytickou metodou, kteoru laboratoř používá a je to docela složité, takže je lepší, když laboratoř uvede co změřila a své referenční meze, než kdyby to zkoušeli nějak přepočítávat, aby to sedělo n auniverzální referenční meze.
3. Laboratoř vždy důsledně uvádí jestli výsledky jsou v SI jednotkách nebo podle imperiálních zvyklostí.

Zbytek nemocnice a lékaři které produkuje vzdělávací systém:
1. Přesnost je absolutní a systémové chyby nejsou a nehrozí, jsme profesionálové.
2. Referenční meze jsou jen jedny a co je v normě to je v pořádku
3. Jednotky? Kdo by se zdržoval s jednotkami, ty jsou přece každému zdravotníkovi jasné a jsou jen jedny a laici by se na to vůbec neměli dívat, jen by je to zmátlo.

Ve výsledku lekář v nemocnici, o jejíž reputaci nikdo nepochybuje, odebere v pátek odpoledne vzorek, u kterého je potřeba, aby šel do laboratoře a ke zpracování co nejdříve (max jednotky hodin, ideálně ihned). Laboratoř je už (ostatně jako každý pátek odpoledne) zavřená, takže vzorek někde čeká do pondělí a co čert nechtěl, laboratoř ve vzorku "nic nenašla". A člověk jen může doufat, že ten vzorek čekal technologicky správně hluboce zmrazen a že byl ve zprávném typu zkumavky ...

Tohel není chyba laboratořních metod a laboratoří, tenhle bordel je systémový a jsou za ním lékaři, kteří na gymplu s odřenýma ušima prolezli matikou, fyzikou a chemií a na LF pak s odřenýma ušima prolezli biochemií a věřili, že nic z toho nikdy v životě nebudou potřebovat.

Tuhle jsem se s jedním poněkud arogantním lékařem hrdým na to, že někde učí nějaké studenty, neshodl na tom jak funguje přímá a nepřímá úměra - matematika pro 7 třídu ZŠ ...
V laboratořích vládnou jsou biochemici )a to ikdyž jsou vlastněny lékaři), biochemie je exaktní věda a ještě jsem nepotkal biochemika, který by ze svého oboru věděl méně než já a pletl si pojmy s dojmy. O lékařích to opravdu říct nemůžu.

Tak to v zásadě potvrzujete moje zkušenosti, já biochemiky vidím stejným pohledem a jejich přístup se zásadně liší od toho lékařského což lze tvrdit i o dalším oboru medicíny a to je parazitologie. Tam také když se zmíníte o parazitech parazitolog naslouchá a řeší zatím co praktický doktor se vám vysmívá a tvrdí že parazity zde nikdo nemá a mít v zásadě nemůže. V průběhu svého působení v tomto oboru jsem spolupracoval hlavně na testech hormonů ze slin s lékaři různých oborových vzdělání v několika laboratořích a mohu tvrdit že pokud byl vedoucí pracoviště MUDr nikdy to nefungovalo a pokud měl vystudovaný jiný obor fungovalo to vždy. Dokonce jsem při odchodu takového spolehlivého pracovníka z jedné laboratoře do jiné celkem rychle byl nucen zrušit spolupráci s původní laboratoří kde to po něm převzal MUDr, což ihned přestalo fungovat a vyhledal jsem toho původního v té další laboratoři a zase vše ihned fungovalo normálně. V zásadě vždy je to o lidech, pokud je na správném místě správný člověk vše běží jak na drátkách a pokud ne je všechno blbě a pak nemá cenu prodlužování toho stavu.

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 8:51 am 
Administrátor
Administrátor

Ÿura píše:
Tohle resit s doktorama je uplne zbytecne mrhani energii a zvysovani stresu. To jsem zjistil docela rychle v okamziku, kdy jsem poprve mel vazne problemy a byl sem tak naivni, ze jsem si myslel, ze je se mnou bude chtit nekdo resit. Hned jsem vedel, ze si vsechno budu muset nastudovat sam a sam se z toho nejak vymotat. Nikoho jineho to zajimat nebude.
Moderni zdravotnickej system je dobrej na akutni stavy. Tam nemuzu rict ani jedno krive slovo. Tam jsme pokrocili fakt hodne, ale co se reseni veskerych chronickych stavu tyce tam to je defakto uplne jedno jestli s tim pujdete za doktorem nebo instalaterem. Hodnota jejich nazoru bude uplne stejna.
S tim rozdilem, ze instalater vam asi arogantne nerekne, ze se s tim neda nic delat, ze do pul roku umrete a pod.. Ten aspon rekne "ty vole tak s tim ti neporadim." Coz by vam v konecnem dusledku asi pomohlo vic..
Uz jen to prostredi nemocnice atmosfera, myslenkove pochody doktoru vam kazdou navstevou snizuje sance na uzdraveni docela zasadne tim jak vam to nalamuje psychiku..

Znamej moji mamky ma ted konecne stadium raka prostaty a ty jejich postupy lecby to je fakt mazec..
Tam proste neni ani spetka, naznak nejake celostni mediciny aspon vyzkouset nejake infuze Ccka, glutathionu nebo aby mu doporucili to Dcko, zinek na imunitu proste neco.. Nejaka snahy podporit to telo. Ne proste vubec nic. Jen pumpovat do tela sracky co vsechno jeste vydrzi. To je jak zroku 1960 a ne 2025 opravdu smutne..
Ja mam jasno v tom, ze tohle bych nikdy dobrovolne nepodstoupil. Udelal bych vsechno proto, aby telo melo klid a vsechny esencialni prvky k tomu, aby se s tim dokazalo vyporadat. S tim, ze bych mel nachystanou nejakou prijemnou formu sebevrazdy kdybych proste vedel ze uz je to v prdeli, ale abych se nechal dobrovolne pumpovat vsemoznyma srackama doslova jako krysa pri pokusech to fakt ne.

Aspon ze ti doktori skonci uplne stejne jako ti jejich pacienti. Ze to neni tak, ze by sami verili celostni medicine a pak ostatnim ordinovali tyhle silenosti...
To vetsinou kdyz ten doktor veri v tu celostni medicinu, tak v tom beznem zdravotnim systemu pracovat nevydrzi a otevre si vlastni kseft..

Proste Drzet se od doktoru co nejdale. Nebrat vubec jejich nazory vazne. Pouzivat je jen ke svemu prospechu jako napsat neschopenku. Nebo provest nejaky zakrok kdyz uz je to nevyhnutelne nutne, ale to je opravdu vsechno.
Vsechno ostatni si resit sam a s lidma kteri jsou stejne nastaveni na to, ze lidsky telo se dokaze dostat z ledas ceho. Jen k tomu potrebuje ty nezbytne prvky a hlavne minimum stresu. Coz v prostredi nemocnice proste neni mozne..

Budete se možná divit ale podobné názory které jste zde zmínil má velké část populace už to rozhodně není o slepé důvěře v božské schopnosti lidí v bílých pláštích. Ta doba kdy lékař rodinného typu byl milován celou oblastí ve které sloužil je minulostí.

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 9:00 am 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Já tomu rozumím, ale tohle platí i pro některé B vitamíny - pokud máš nějakou metabolickou poruchu, tak se ti někde hromadí něco, s čím by si za normálních okolností tělo mělo poradit - v rodině jsem to už mohl pozorovat u B6, B12 i B9. Hromadilo se to u lidí, kteří buď nesuplementovali vůbecm nebo v zanedbatelné míře a stačilo najít co jim chybí a hromadit se to přestalo a hladiny se samy normalizovaly.

Ale interpretovat to tak, že problém je v tom jednom vitamínu, která tje tíém pádem škodlivý, což je interpretace kterou praktikuje třeba pološílená správkyně webu/facebooku https://understandingb6toxicity.com/facebookgroup/ , to je prostě chyba, protože to vede k nesmyslným závěrům a postupům.

Vitamín A podobně jako vitamín D nejsou tak úplně vitamíny, nicméně přínos "vitamínu" A je prokázaný třeba u spalniček a některých dalších virových onemocnění a o tom, že jeho (už jinak subklinický) nedostatek se projevuje například oslabením imunitního systému, já vůbec nepochybuji.

Jinak o tom, že se vitamínem A dá relativně snadno předávkovat já vždycky slyšel na všech frontách, jediné co se tvrdilo bylo, že s betakarotenem toto nehrozí - ale to je tradiční polopravda, která platí pro zdravé (nejen špatně vyšetřené, ale opravdu zdravé) lidi.
----
Na prostatu (PSA) mi zabral zinek (50-100 mg/den), ale bral jsem i trochu vitamínu E, myslím, že s přísunem B6 to nesouviselo a svádím to převážně na zinek, který jsem měl dlouhodobě relativně dole a cpal jsem se jím několik měsíců docela dost. Ale tipl bych si, že to chce začít včas.

S tím vyvážením jednotlivých nutrientů ať již vitamínů, minerálů nebo aminokyselin máte nezpochybnitelnou pravdu s tím nelze než souhlasit a u té prostaty já klientům doporučuji si sehnat dnes již prakticky nesehnatelnou knížku kterou napsal Ron Gellatley Jak vyléčit prostatu. V ní popisuje svoji cestu od rozlezlé formy rakoviny k plnému uzdravení a právě v zásadě pomocí výživových faktorů a pár dalších jednoduchých postupů.

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 9:08 am 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Deficit jódu mám u rakovin spojený hlavně s rakovinou prsu, ale suplementaci jódem má předcházet doplnění selenu. I tak je vyšší příjem jódu, aby člověk nenadělal víc škody než užitku, docela netriviální a není to nic pro netrpělivého člověka, který "spěchá" a rychel navyšuje dávky.

U těch B-ček jsem to teď popisoval ve vedlejším vláknu - základem je otestovat B9 (240 kč) a B12 (250Kč) (nemusí se aktivní forma), když chce mít člověk jistotu, že vše funguje jak má, tak stojí za to přihodit Homocystein (HCY, 500 Kč), ale ten je docela drahý:
Obecně pokud je HCY< 10 (ideálně <7), tak nejspíš B6, B9 a B12 fungují a všeho je dost, takže se dá začít testem HCY a nedělat jednotlivé
vitamíny.

Pokud se člověku zdají sny (má ve spánku normální dlouhé REM fáze) a nemá noční můry, tak je test B6 spíš zbytečný a má smysl ho dělat spíš jen když je B9 i B12 O.K., ale HCY>10.
Pokud se vše včetně B6 jeví O.K., ale HCY je stějně přes 10 nebo jsou tam podivné anémie nesouvisející se železem, tak stojí za to navíc otestovat B9 v erytrocytech, MMA, aktivní B12 a Cu/Zn+ceruloplasmin.

Opět plný souhlas ale ještě levnější je si stav příjmu nutrientů chvilku zdarma počítat na nutriční kalkulačce a teprve poté začít vkládat finance do laboratorních vyšetření, mnoho věcí se dá vysledovat zcela zdarma a ověřit si pak člověk může ten zbytek za minimum financí.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]