tine píše:
"Postupné navyšovanie hladiny B vitamínov" je technický nezmysel, pretože B vitamíny sa nikde v tele neukladajú. Telo jednoducho spotrebuje, čo potrebuje a ostatné vylúči (pot atď) - B vitamíny sa teda nemajú kam navyšovať. Prebytok vylúčite, preto nevoníte ľuďom ani komárom.
Jasně, neukládají ...
Half-life pro jednotlivé B-vitamíny:
Vitamin B1 (Thiamine):~9–18 dní, ale pro hladinu v krevním séru je half-life v jednotkách hodin.
Vitamin B2 (Riboflavin): ~1–2 dny.
Vitamin B3 (Niacin/Nicotinamide): ~20–45 minut pro kyselinu nikotinovou; ~1–2 hodiny pro niacinamid
Vitamin B5 (Pantothenic Acid): ~1–2 dny.
Vitamin B6 (Pyridoxine): ~15–25 dní.
Vitamin B7 (Biotin): ~8–18 hodin.
Vitamin B9 (Folate): pomalá zásoba (
játra + krvinky): ~100–150 dní, ale druhá rychlá zásoba (krevní plazma) má half-life cca 1–2 dny.
Vitamin B12 (Cobalamin): 1–2 roky (zásoba v játrech).
Doplnění B1 do tkání je při udržování dostatečné hladiny v séru běh na několik týdnů, nicméně z výše uvedeného je zřejmé, že spíš než sypat megadávky a dávat zabrat ledvinám je lepší držet zvýšenou hladinu několika menšími dávkami během dne.
S těmi komáry to mám vyzkoušené ale normální umírněné "multivitamínové" dávky mi nikdy nefungovaly, 5 dnů na 50+mg/den fungovalo, za cca tři/čtyři dny po ukončení suplementace jsem zase začal být pro hmyz "jedlý".