Pokusil jsem se shrnout zasadni info od pana Jardy o železe + něco málo k tomu...:
Dr.Popov má na příjem železa výrobek(Italie) -výtažek z: ŘEŘICHY,Č.ŘEPY A
ŠPENÁTU
(výrobek-Ferrogreen)
-
spirulina obsahuje i velké množství železa v chelátové formě (10 g spiruliny obsahuje stejné množství železa jako 450 g špenátu)
pan JARDA:
Mák je opravdu dobrý zdroj železa...
Pokud jde o železo, tak nejbohatším a nejsnadněji přisvojitelným zdrojem železa je z potravin
třtinová melasa, čili jak vidíte u obou zdrojů samá chuťová pozitiva, ale kvasinkám to dost svědčí, tedy s rozumem a moc to nepřehánět......Hlavní přínos melasy je vysoký obsah železa a hořčíku, ale obsahuje i mnoho jiných důležitých látek. Nejvhodnější je jíst ji samotnou, protože jde přeci jenom o určitou variantu cukru a ten vždy v kombinaci s jinou potravinou podporuje kvašení, což silně zvedá kyselost. Já osobně ji skoro nejím, právě z tohoto důvodu a melasu i med používám velice omezeně, pouze večer před spaním a bez čehokoliv dalšího. Je potřeba si uvědomit, že i melasa a med jsou cukry a velice vyhovují kvasinkám.....
Přisvojitelnost ovlivňuje zásadním způsobem měď a vitamín C. Vysoký obsah mědi je v slunečnicových semínkách a oříšcích. Nedostatek mědi v organismu se projeví chudokrevností ze špatné přisvojitelnosti železa, které pro svou přisvojitelnost potřebuje měď, dále sníÀ¾eným množstvím bílých krvinek-neutrofilů a následným narušením imunity.
Dalším velmi dobrým zdrojem železa jsou
švestky, nebo švestková šťáva.
Mnohem lepší než železo dodávat, je ho zbytečně nelikvidovat, což umí jakákoliv průmyslově čištěná strava, prakticky veškeré bílé potraviny, jako bílá rýže, bílé pečivo, cukr a podobně, dále příliš mnoho fosforečnanů. Toto všechno je sice špatné, ale absolutní jedničkou likvidace železa v organizmu jsou výrobky z mléka, to zajistí anémii celkem vždy.
U malých dětí to je docela pravidlem, že jak je matka přestane kojit a zařadí do stravy ty umělé srágory, doktor okamžitě cpe do dítěte umělé železo v pilulích. Daleko lepší je se těmto produktům obloukem vyhnout a
naopak se postarat o přísun mědi, která výrazně umocňuje přisvojitelnost železa. Potom i při relativně malé denní dodávané dávce, máte železa stále dostatek. Měď získáte ve všech ořechách, semínkách, hlavně slunečnicovém a v avokádu.
PS: Dotaz-jak rychle poznat zda má někdo nedostatek železa...(bledé tváře...co ještě?...má smysl místo melasy zkusit krátkodobě(až do zlepšení) třeba chlorid železity s kapkou HCL...? Jaké dávkování a jakého konkretně vzrce(existuje dvoj- a troj-mocné železo...asi nejspíš FeCl2 ? A co pití (krátkodobě) nějakých železitých minerálek-jaká je nejlepší?
...nebo možná medicinální víno pro příjem železa, např.MALTOFERROCHIN:
http://www.obchod-usmev.cz/stranka-prir ... i-vina-188(tam je ale chinovník a zkvašený slad...tak dlouhodoběji to nejspíš nepůjde pít...navíc obsahuje cukr...a cena SE TAKY PRODRAŽÍ..:sladové víno, cukr, chinový extrakt, kuler E150a, hydroxid železitý se sacharosou, citran železa s chininem, oxid siřičitý E220. Obsahuje minimálně 13% vol. alkoholu.
Dávkování: 1-2 x za den 100ml.
(citráty nejsou pokud vím to pravé ořechové...to už bych kdyžtak šel spíš do toho chloridu železa...
Na železo je celkem spolehlivá pouhá barva tváří, ale na menší deficit je vhodnější krevní rozbor. Sole železa zase tak bezpečné nejsou a dají se velice snadno předávkovat, čili s tím bych si asi nehrál, otrava železem není zase tak vzácná věc a stačí k tomu i pilule. Železité minerálky určitě lze používat v tom problém nevidím. Asi nejzajímavější je to víno, protože chlastat a současně se léčit, to se vám vždy nepovede. Určitě to není ideální, ale zase to může pro mnoho lidí představovat příjemné zpestření léčby. Podle mě je nejspolehlivější zdroj mák a melasa, přičemž melasa je i vysoce zásadotvorná, což mnoho zakyselených lidí ocení. Nesmíte také zapomínat na jakékoliv zelené kytky, ty jsou také výborným zdrojem železa a jsou navíc zcela zdarma. Z tohoto pohledu je ideální zelný nápoj, který se dá dělat třeba z vojtěšky.