Od Grešíka i přímo z Ceylonu(drahá, s jejich písmem na krabičce...) - je tato SríLanská skořice velmi měkká (vcelku), takže se dá i v ruce snadno jako papír polámat do mixeru...Navíc má několikrát (3x a vic) šroubovici kůry...A hlavně je jak bambus s viditelnýmu vystouplými přechody tam, kde z širší části přechází na tenčí...a je MATNÁ KŮRA SVĚTLE ORANŽOVO-HNĚDÁ...
Pak jsem koupil z e-shopu "Čajový dům"(LuciVita) skořici vcelku kde píšou přímo na obalu že původ: Srí Lanka(=Ceylon)....ale byla TA KŮRA LESKLEJŠÍ TMAVĚJŠÍ A TVRDÁ tak, že jí v ruce nešlo téměř zlomit...a nebyla ta kůra tolikrát zavinutá šroubovice...(jen1-2x)...tak nevím zda je to podvrh a jde o čínskou skořici, nebo je to čínský druh který možná není tak náročný na pěstování a vysadili ho možná i na Srí Lance(??), nebo zda je to opravdu ceylonská a je jen "jiná"....
(ALE NA OBRÁZKU OD GREŠÍKA Z KATALOGU, VYPADÁ ta co je z e-shopu LuciVita- JAKO ČÍNSKÁ(popis Grešíka k obrázku)!!-TAKY JEN 1X ZATOČENÁ KŮRA!!
Internet říká že:
... ceylonská má mnohem jemnější chuť než běžně používaná skořice čínská. Kůra [i:1wgocjl1][b:1wgocjl1]je silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje tráveni[/b:1wgocjl1][/i:1wgocjl1], odstraňuje nadýmání, působí protiprůjmově, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje látkovou výměnu. Účinně působí při regeneraci sil po úrazech a těžkých chorobách.
... skořice čínská má ostré a štiplavé aroma, ale skořice ceylonská je sladká a hladivá.. V porovnání s čínskym druhem, má ceylonská skořice jemnější vůni.
Cinnamomum zeylanicum pochází z ostrova Srí Lanka (dříve nazývaný Ceylon), jihovýchodní Indie. Je také přirozená v jihozápadní Indii a pohoří Tenasserim v Burmě. Bylo provedeno několik pokusů přesadit skořicicové stromy do ostatních částí tropického světa, ale byly naturalizovány pouze na Seychelách.
[b:1wgocjl1][u:1wgocjl1]Senzorické vlastnosti :[/b:1wgocjl1][/u:1wgocjl1]
Silně aromatická, sladká, příjemná, hřejivá, ale taky silně hořká(neboť se po určité době vaření stane mírně hořký...)
Lze nějak jinak bezpečně poznat ceylonskou skořici(Cinnamomum zeylanicum) od čínské(Cin-
namomum cassia)?
Myslím totiž že asi nejspíš záleží na ZPŮSOBU SUŠENÍ A BALENÍ PRUHŮ KŮRY...PROTO TEN ROZDÍL V POČTU ZAVINUTÍ(???)
- tady totiž píšou:
Pruhy sloupnuté kůry se balí do svazků a nechají se až dva dny sušit na slunci. Po uschnutí se oba okraje charakteristicky svinují dovnitř a vznikají [u:1wgocjl1]charakteristické tvary - [b:1wgocjl1]dvojtrubky.[/b:1wgocjl1][/u:1wgocjl1](TAKŽE MŮŽE BÝT CEJLONSKÁ I JEN MÁLO ZAVINUTÁ TAKŽE NENÍ NA PRVNÍ POHLED ODLIŠITELNÁ OD ČÍNSKÉ???, a co ty velké rozdíly v tvrdosti a barvě kůry....som z toho volajaký zmetěný
)
http://www.vitejdoma.cz/zahradnik/bylin ... .6867.html--------------
diskusní fórum Kde nakoupit koření? :
Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0 |
1 |