Dámy a pánové, toto fórum pokládám za velmi dobré, nicméně jeho důvěryhodnost v tomto tématu je nulová. Protože jsem včelař, vidím do této problematiky a pokusím se ty nesmysly co zde píšete napravit. Tak tedy:
1. Med není žádná kombinace pylu a kyselin! Med nevzniká v žaludku včel! (upřímně tento nesmysl mě nadzvedl asi nejvíc) Med samozřejmě obsahuje jak minerální látky, tak i vitaminy. Zbytek toho nesmyslného příspěvku nehodlám ani číst ani komentovat.
2. Med se štěpí již v ústech, to znamená, že jde o okamžitou energii, která jde přímo do krve. Kdo si dává lžičku medu po probuzení na lačný žaludek (po vyčištění zubů), tak tím prospívá především sobě – nastartuje se tím celé tělo, především játra.
3. Lidský žaludek je kyselejší než med, proto med nemůže zvyšovat kyselost žaludku. Pro názornost – žaludek má při trávení pH 1 až 2. Kyselost medu se pohybuje mezi 3,2 a 4,5 pH.
4. Med je lék, který se dá použít prakticky na veškeré nemoci. Dokonce ani diabetikům neškodí. Nedoporučuje se však pro novorozence a děti do 18 měsíců věku. Med je velmi vhodný i na zevní použití např. na popáleniny.
5. Používání antibiotik je v České republice zákonem přísně zakázané a upřímně – neznám včelaře, který by měl k takovým lékům přístup. Pokud se dělá preventivní opatření tak vždy jen po vytočení medu. Med se vytáčí od května do srpna. Samotné preventivní opatření (nejde o léčení, jde jen o prevenci, kdy se do úlu dávají Gabonové pásky) pak probíhá až po této době. Je potřeba postihnout všechny včely, které přežívají zimu a proto opatření posunuto až na podzimní období, tedy po vytočení medu. Netuším jak je tomu na Slovensku, ale v minulosti se to tam nemocemi jen hemžilo, takže podvody u sousedů by mě nepřekvapily. Osobně bych med ze Slovenska nejedl.
6. Není důležité, z jaké oblasti med pochází. Každý by však měl kupovat med o včelaře ve svém okolí, protože takový med obsahuje pyl z rostlin, které rostou v okolí konzumenta. Tímto do sebe konzument dostává podprahové dávky pylu, což je vhodné především pro alergiky a astmatiky, protože se tím snižují alergické reakce. V minulosti se dělaly rozbory medu z různých oblastí. I ze znečištěné oblasti (Ostrava) je med kvalitní a neobsahuje zdraví škodlivé látky – ty včely totiž vyselektují. Dělaly se dokonce rozbory medu z Černobylské oblasti výbuchu jaderné elektrárny a dokonce ani takovýto med není zdraví škodlivý.
7. Jen pro zajímavost. Med je strategická potravina. Americká armáda své vojáky (především letce) vybavuje KDéčkama, kde med nesmí chybět. I v Československu se držely strategické zásoby medu.
Zajímavé jsou i další včelí produkty – propolis, pyl, mateří kašička, včelí jed (na klouby). Mimo to je docela zajímavá včelami ozářená voda. Mám vyzkoušené, že tekutiny uložené na úl nebo do úlu se nekazí ani v horkém létě. Loni jsem takto zapomněl červené víno dva měsíce v úle a i přes tuto dobu a teplotu bylo po vychlazení špičkové.
Pokud vás toto téma zaujalo, tak na internetu je poměrně hodně dostupných informací o včelích produktech. Mě třeba zaujaly tyto stránky:
http://uspesnyvcelar.webnode.cz/clanky/med/zdraví honza