ravima píše:
Dobrý den,
děkuji za tyto stránky, hodně jsem se tady naučil. Je mi 22 let, jídlem se zabývám posledních přibližně 7 měsíců,
ale k vitariánství a podobným směrům jsem se dostal až teď. Taky jsem nedávno zkoumal asi týden makrobiotiku,
kterou jsem ale docela rychle zavrhl jako velmi nebezpečnou a matoucí.
Takže nakonec jsem se dostal k vitariánství a pak i k těmto stránkám. Vypadá to rozumně a teď to tedy zkouším na sobě.
Poslední dva týdny jím jenom 100% syrová jídla
(zhruba - denně 1 až 2 litry mrkvové šťávy (zbytek tekutin - voda z kohoutku, taky 1 až 2 litry),
120g semínek, 100g pohanky, trochu ovoce a zeleniny, a koření, to je všechno,
je to dohromady jenom kolem 6000 kJ, víc do sebe téhle vláknité stravy za den nenarvu, ale ani dřív jsem nejedl o moc víc).
Ještě plánuju si koupit kokosový, olivový a lněný olej na vyvážení poměru mastných kyselin a doplnění energie bez vlákniny.
Na vařená a jiná "jedovatá" jídla jsem dosud neměl nějak moc chuť.
Kromě zhubnutí ze svého normálního dlouhodobého BMI 20,5 až na 18,5 nepozoruji žádné jiné změny jako detoxikační reakce atp.,
cítím se celou dobu skoro stejně jako na normální stravě (jedl jsem hodně pečiva, mléčných výrobků a cukru, taky maso, vejce atd.).
Hodně vitariánů má např. zkušenost, že potřebují spát mnohem méně. Na to jsem se těšil asi nejvíc, ale zatím
spím pořád svých obvyklých 9 hodin denně a energie přes den taky rozhodně nemám víc, všechno je tak nějak normální.
Takže zatím jediné dva, ale veliké rozdíly jsou, že tahle syrová strava je dražší a časově náročnější,
než to co jsem jedl do teď, a to se mi moc nelíbí.
Ještě zkusím zařadit nějaké doplňky (zatím beru jenom vitamín C a slabý B komplex (2mg B1 a B2, 7mg B3 atd.).
Objednal jsem si zinek v chelátové vazbě, jód 150mcg (kelp), pangamin,
silnější B komplex s 10mg B1 a B2, 50mg B3, 25mg B5, 10mg B6, 10mcg B12, a vitamín D3 (na zimu).
Prosím o názor na tenhle můj postup, jestli něco nedělám špatně nebo mám zkusit ještě něco jiného. Z čistících metod jsem
zkusil jenom půst, už dříve, a to jeden jednodenní, jeden dvoudenní a jeden třídenní. Ani při něm jsem nezaznamenal žádné
detoxikační reakce těla, pouze velké snížení váhy na BMI kolem 18.
Ještě bych doplnil informace o sobě - vážné nemoci asi nemám, jen dlouhodobé akné a rýmu - lehkou, ale v podstatě celoroční,
a studené prsty na rukou.
Ještě mě napadají otázky:
1) Jak řešit jídlo, když jsem třeba týden mimo civilizaci, v lese, v horách apod., bez odšťavňovače atd.
Když budu takhle zhruba 4 týdny v roce jíst normální nesyrová jídla jako chleba s něčím, sojové maso, těstoviny, apod.,
a ze syrových jen olejnatá semínka a možná trochu mrkve, uškodí to hodně?
Je lepší pít vodu z náhodného potoka v lese, než obyčejnou z kohoutku v pet flaškách? Pitných pramenů totiž moc není.
2) Je dobré míchat olejnatá semínka s pohankou?
Např. takové jídlo - 60g semínek, 60g pohanky a k tomu třeba brokolice, pórek.. a koření.
3) Nevíte jaké je přesně složení pangaminu? Nikde jsem se to nedočetl a vadí mi to jíst, když vůbec nemám ani trochu představu kolik tam čeho je..
4) Poměr draslíku k sodíku... jako ideální se všude udává K:Na - 2:1. Ale bez kuchyňské soli mi to vychází tak na 7:1,
a veškerý sodík mám v podstatě jenom z mrkve, nenastane v těle po určité době nerovnováha, ochlazení, snížení tlaku, atd.?
Zrovna s chladem a asi i s nižším tlakem mám totiž trochu problém už teď.
5) Stačí železo z rostlin? Je o dost míň vstřebatelné než živočišné a za den ho při svém současném jídelníčku sním tak 15mg.
6) Stačí podle vás omega 3 mastné kyseliny z rostlin (kyselina alfa linolenová)? Podle různých studií se zdá, že nestačí a musí se doplňovat
z živočišných zdrojů, protože přeměna kyseliny alfa linolenové na důležité kyseliny s dlouhým řetězcem, hlavně EPA atd. je v lidském těle
velmi malá, na rozdíl od zvířat, která to umí velmi dobře.
V zásadě to máte dobře ovšem nikde tam nepíšete o tom jaké jste měl, či nyní máte pH moče a to je naprosto stěžejní. Pokud jste stále překyselený, což se dá docílit snadno i na této stravě, tak se nic měnit nebude a vaše zklamání je zbytečné. Mnohem méně vadí určitý podíl vařené stravy, ale se správným pH, než celkově strava syrová, se špatným pH. Vaše zdravotní potíže ukazují na špatnou krev, patrně zamořenou nějakou kvasinkou, nebo plísní a to určitě není normální.
Jinak na vaše otázky:
1) Pokud tím udržíte správné pH tak je to skoro jedno, ale o tom docela pochybuji.
2) Dost záleží jaká semínka, ale obecně vzato to určitě není velký problém, zase záleží na výsledném pH, které tím docílíte.
3) To je napsané na obalu, případně není nejmenší problém to dohledat na netu.
4) Čistě teoreticky to možné je, ovšem šlo by o velice výjimečný případ, spíše vidím problém, že prostě jíte pouze jídla Jin a jídla Jang, tedy ohřívající, jste ze stravy vynechal, což je samozřejmě z dlouhodobého pohledu nesmysl.
5) U železa to není o objemu, který sníte, ale o jeho přisvojitelnosti, což ovlivňuje mnoho faktorů. Například je pro přisvojování nutná měď a velice dobře ho likvidují mléčné produkty.
6) Osobně se domnívám, že právě toto dobře vyřeší sirná patlanice, ovšem také se to dá řešit jako za našich předků, kteří pojídali len a používali lněný olej v kuchyni, sem tam nějaká kachna, nebo krocan a bohužel dnes už není možné zařadit nekontaminovanou rybu, třeba lososa, který dříve byl velice častým jídlem.