Jana píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně odšťavování jetele.... Vy jste mi říkal přesně ten druh, jaký se má odšťavit, ten s tím růžovým květem, bohužel je všude k mání ten s tím bílým květem....ten růžový jsem viděla dneska poprvé a s velkou radostí jsem si ho natrhala cestou do práce... Odšťavovač mám doma....zůstanou v tom jeteli po celém dni v práci ještě nějaké hodnoty? Má to vůbec cenu? Dala jsem ho do vody....
Jaké množství by se mělo denně pít?
Vojtěšku jsem ještě nikde neobjevila...takže si jí asi vysadím na zahradě.Nebo nevíte v Polabí tam někde u vás, roste tam někde hojně?
Co se týče vitaminu C, beru už 4000 denně a nic to se stolicí nedělá...opravdu to je jediný indikátor předávkování? Nerada bych si tím něco způsobila...
Pak mám ještě jeden dotaz: Nevíte, co pomáhá na menstruační bolesti? Nějaká kombinace bylinek či šťáv? Budu vám velice vděčna za odpověď
S pozdravem a přáním krásného dne
Jana
Netuším, jak pro Vás z hovoru vyplynulo, že barva květu nějak souvisí s účinky jetele, ale jde o omyl, barva květu nijak neovlivňuje účinky zelené hmoty. Zřejmě jste si to nějak zamotala s grapefruity u nichž je skutečně lepší červená verze kvůli fytoestrogenům, které v bílé variantě nejsou. Pít se dá zelený nápoj klidně i po celý den, pokud Vám to bude chutnat. Vojtěšku pěstují zemědělci jako krmivo pro hovězí dobytek a předpokládám, že i u Vás, ale je vždy lepší ji mít doma, než někam jezdit.
Já běžně beru i dlouhodobě 2000 - 3000 mg vitamínu C denně a rozhodně to neškodí, podle některých pramenů je 2000 mg minimum. Předpokládám, že po této dávce se Vám snížila únavnost a to určitě žádné potíže nesignalizuje. Po nějaké době jej úplně vysaďte a uvidíte jak se budete cítit, většinou si pak dávám delší přestávku a najedu na větší dávky až v nějakém chřipkovém období..
Mělo by se to zlepšit najetím na ten zelený nápoj a můžete vyzkoušet červenou řepu 0,2 - 0,5 litru čerstvé šťávy denně. Tento problém jednoznačně souvisí s denaturovanou tepelně upravenou stravou, hlavně obilné produkty v kombinaci s tukem a cukrem.