Jarda píše:
Mrtvá voda je na afty skutečně dobrá, ale relativně obtížně dostupná, jako další nutná opatření doporučuji odstranit stres, doplnit vitamíny skupiny B, dále vitamín C a E. Také je nutné dodat dostatečné množství zinku, nejlépe v chelátové vazbě, užívat zásadně na lačno. Dobře pomáhá při hojení aftů lysin a Tea Tree Oil. Jako nejednodušší a velice snadno dostupný je hřebíček, který je znám svými desinfekčními a zklidňujícími účinky na zanícené dásně a sliznici ústní dutiny. Omezuje tvorbu aft a pomáhá zmírňovat bolesti zubů. Bohatě postačí, několik kusů tohoto koření delší dobu opakovaně cucat v ústech, po rozmočení rozžvýkat a až zmizí veškerá chuť, tak vyplivnout.
Ja osobne mam nejlepsi zkusenosti s timto:
zde pisi:
http://www.celostnimedicina.cz/afty.htmjak lecit afty. Podle mne je tento pristup leceni aftu naprosto bez zasahu primarni priciny!!! Mluvim z vlastni zkusenosti, neco z toho uz sem vyzkousel. Je to naprosto k nicemu, vyhozene prachy! Ani zehleni rozpalenou lzickou tedy tepelna "dezinfekce" nepomaha! A proc ptam se?
Afty podle mne nemaji pricinu ve virove infekci, nybrz jde o poruchu imunity, ktera muze mit jako sekundarni projev pseudovirovou infekci, stejne jako pseudobakterialni a na wikipedii nebo kde se o tom muzete informovat. Psali tam ze aft je spise autoimunitni porucha, imunita sama napada normalni zdrave bunky sliznice. Staci si neco o aftech nastudovat a neverit hnedka prvnimu clanku na swebu ktery se zivi prodejem potravinovejma doplnkama a takovych webu je 95% a skryvaji se za pseudoduveryhodne informace. To je ale na jine tema.
Ta porucha imunity je podle mne pravdepodobne z premiry uzkostlive hygieny a malo pohybu v prirode, malo interakce s prirodou a z toho plynouci nezdrave spektrum strevni mikroflory, ktera je pro spravne fungujici imunitu i metabolismus nezbytna. Lidske telo se vyvinulo a vyviji (vyvoj doposud neustal doufejme) v interakci s okolnimi mikroorganismy at jim veda rika patogenii nebo jinak, potrebuje mikroorganismy z prirody a ne z tablet probiotik, protoze ty nikdy nebudou obsahovat vsechny symbioticke kmeny, symbioticke jak vuci jinym kmenum tak vuci lidskemu metabolismu! Proc si to myslim? Me napr. staci jeden jogurt ci neco obdobneho a do 2 dni mam afty! a pokud nenasadim moje terapie tak mizi neochotne tak po tydnu.
Podle mne neni lepsiho leku na afty nez:
1) koupani v rece, nebo alespon nohou!!!
2) vyhybani alkoholu a kofeinu!!!
3) chozeni bos v prirode!, pravdepodobne nejlepe v lese nejlepe po desti.
4) obcas domaci kombuchovy caj s nizkym obsahem kofeinu.
Chozeni bos v lese cca 5-10 min mi spravi aft do druheho dne, treti den uz nevim ze sem nejaky mel!!! Bez podobne terapie sem mival afty i tyden!
Je mozne ze obdobne mohou fungovat i raselinove koupele ci raselinove nozni lazne ale nemam empiricky overeno. Predchozi je overeno moji empirii a je mozne ze u nekoho nebude fungovat.
Vzhledem k tomu ze mam ze sveho empirickeho vyzkumu, ktery mi skutecne pomaha a nic nestoji nezmernou radost, byl bych rad kdyby se kdokoliv s podobnou zkusenosti prihlasil a probral svoje postrehy, rad bych o tomto tematu s kymkoliv debatoval.
http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsi-filmy/