http://www.odstavnovace.info/news/srovnani-mladeho-jecmene-chlorelly-a-obdobnych-produktu/
(od nadpisu:)
Rozdíl mezi juicovým travním nápojem a travním nápojem s vlákninou Kupodivu tady tvrdí, že sušené mikročástice(vláknina) zelených nápojů(tedy i třeba vojtěšky!?) jsou prakticky nestravitelné...a dokonce nebezpečné!!!
Nějak se mi to nezdá...
Ale argumentují velmi přesvědčivě-možná na tom i něco bude???
Možná je to ale skrytá reklama na "kupujte naše odšťavňovače"(nebo zrovna tu naši chlorellu a ječmen...)..., nebo...?
Asi jde o to jaké kdo má dobré trávení a jaké choroby...které mohou působit případné komplikace a nepatrnou využitelnost...
Nepřu se že je neoddiskutovatelné že čerstvé je prostě čerstvé, a že využitelnost a výsledky s pitím čerstvých šťáv a zel.nápoje, se nedají plně porovnávat s jakýmkoli sušeným zeleným nápojem(ať už vojtěškou,spirulinou, mladým ječmenem atd...což je komerčně velký byznys....
Samozřejmě že ŽÁDNÁ vláknina(tedy ani v zel.nápoji) není stravitelná a může obsahovat i nějaké aminokyseliny a potřebné prvky které navázala a tudíž je tělo nedokáže plně využít...prostě každá vláknina zároveň odnáší i nějaké minerály a prvky které by se nám hodily...takže když oni(v tom odkazu na produkty Green Ways) tu vlákninu odstraní, je možná opravdu koncentrovanější dodaná účinnost a využitelnost...v poměru cena/kvalita....
cituji zajímavou KONTROVERZNI pasáž:
jejich vláknina(zelených rostlin) již tak „přátelská“ není. Není již přátelská ani k její konzumaci uzpůsobeným přežvýkavcům (i ti dají přednost menším lístkům), natož k lidem. Nejen vědecká, ale i cestopisná a dobrodružná literatura zná příklady utrpení lidí, kteří v kritických situacích konzumovali celé traviny a kořínky. Díky nestravitelné vláknině trpěli křečemi a nadýmáním. To je důvod, proč se travní nápoje s vlákninou smí používat jen v dávkování přísně uměřeném. Pokud by komplexní traviny měly fungovat jako „potraviny“ (i v jejím kvantitativním množství) -
ohrožovaly by zdraví svých konzumentů.Travní nápoje jsou užitečné především pro svůj nektar, který lze plně osvobodit jen lisováním. Pro zmatené uživatele snad ještě jeden pragmatický argument. Největšími propagátory a prodejci zelených nápojů jsou ve světě nikoliv ozdravné instituty, ale frenšízingové „frešovny“. To jsou prodejny zdravé výživy, ve kterých prodávají čerstvě lisované nápoje z ovoce, zeleniny, ale i z travin. Ve světě jsou dnes již takových prodejen desetitisíce. Pro ilustraci zmiňme alespoň dva obrovské řetězce, ve kterých prodávají i zelené nápoje. Jsou to franšízy „Jumba Juice“ a „Mothers“. Jen ve slunné Kalifornii má řetězec Jumba Juice 700 provozoven. Jaké tam prodávají zelené nápoje?
Zásadně bez vlákniny. Byť je to časově, technologicky, finančně i obslužně náročnější - prodávají jen travní nektar získaný lisováním.
Nikdy neprodávají rozmixovanou travní drť, protože by je pragmatický Američan žaloval u soudu za poškozování zákazníka. Tyto travní nápoje se prodávají pod názvem „Green shot“ (Zelený výstřel/šleh/šok), protože má díky dokonalé vstřebatelnosti rychlý nástup účinku. A to je to, co si lidé touží za své peníze koupit - reálný užitek.
Tak nevím nevím zda na zimu ta sušená MIXOVANÁ vojtěška je dobrý nápad???
(mrazák s vylis.stavou je v poho, ale mi mame maly mrazak...!)
Zas bych se toho tolik nebál, sám sice nemám konzumaci kvalitního sena, což vlastně usušené vojtěška představuje, nějak dlouhodoběji vyzkoušenou, ale pokud vezmete v potaz, že tímto způsobem vzniká každý čaj, který je na trhu, tak asi o nic životu nebezpečného nepůjde. Já zde všude píšu, že si zmrazuji čerstvou šťávu a tam jsem potíže nikdy nezaznamenal i když i ve šťávě se určitě určitý podíl vlákniny najde.