Xion píše:
Ja tu vodu tiez pijem, hoci ked to luhujes 6 hodin, je poriadne horka. Po vlasskych je az tak horka, ze mi stiahne usta a krk a uplne ich mam suche, musim sa napit vody.
Chcem sa opytat na
Para orechy, tieto exoticke orechy z Brazilie. Obsahuju vela pozitivneho (ktore orechy nie?
, ale takisto som pocul vela negativ, oproti ostatnym druhom (napriklad mandle maju jedine negativum, ze obsahuju latku, z ktorej vznika kyanovodik, lenze je ho tak malo, ze na otravenie by trebalo zjest niekolko kg mandli, cize je to nerealne negativum). U paraorechov sa vsak uvadza, ze by sa nemalo zjest viac ako 2-4 kusy. Ja osobne, ked jem orechy, jem ich samostatne, alebo s trochou medu, a jem ich viac, 50-75 g, vacsinou medzi obedom a vecerou. Rad by som zaradil obcas aj paraorechy, preto sa opytam, ci je bezpecne zjest toto mnozstvo paraorechov, napriklad raz za tyzden.
Dalej sa chcem opytat, ako je to s uskladnenim. Su citlive, alebo vydrzia dlho? Kedze ich nepouzivam casto, mam ich vzduchotesne uzavrete v tme a pri izbovej teplote uz asi 5 mesiacov. Opat je ich lepsie na takuto dobu dat radsej do mraznicky?
Ten výluh musí být hořký, obsahuje velké množství hořčíku, případně i tříslovin a dalších látek, které tělo velice potřebuje, čili rozhodně nevylévat.
Mandlí se bát nemusíte kyanovodík se uvolňuje pouze z těch hořkých a ty málokdo jí, navíc na takovou narazíte opravdu zřídka.
Paraořechy jsou nejlepší zdroj selenu a jeden kus obsahuje denní dávku. Selen ve větším předávkování moc zdravý není a je tedy vhodné sníst denně 1-4 kusy, pro vyvážený příjem tohoto prvku. Tělo sice má veliké vyrovnávací schopnosti a jednou týdně celý sáček asi nic nezkazí, ale pravidelná denní dávka mi připadá vhodnější. Já si vždy, když mě honí mlsná, dám jeden paraořech, tři mandle a pár dýňových semínek, velice důkladně to rozžvýkám, tělo dostane co potřebuje a chutě jsou zahnány. Skladuji je na kratší dobu, do jednoho měsíce, za pokojové teploty v originálním obalu a pokud koupím výhodně větší množství, tak je zmrazím.