Ještě k mému problému - při pročítání blogu mne zaujala diskuze Bludicky a Muflona, kterou kopíruji níže. Asi by stály za zmínku ještě jisté události před počátkem našich problémů. Přítel odjel na rok pracovně do Japonska, s oblibou si užíval jejich jídlo, pak ho začaly trápit velké problémy s krkáním a nadýmáním, bolestí břicha, byl nafouklý jako balón a vyskytovalo se to pravidelně každý den v různých intervalech po dobu několika měsíců. K tomu měl obrovské množství lupů. Vyhledal tam lékaře a byl na několika vyšetřeních včetně kolonoskopie. Nezjistili nic. Nakonec to samo postupně odeznělo, když se vrátil do Čech, Za půl roku po návratu nám začaly oběma ty potíže s močovým měchýřem. Chvíli před nimi jsme měli oba nějaký problém se zažíváním, já zvracení a průjem, divné bolesti žaludku, nemohla jsem dva týdny jíst nic kromě uvařené rýže. Přítel měl po stejnou dobu jen ty bolesti žaludku. Tím vlastně začalo mé chození po lékařích, kdy mi praktická lékařka při poklepání na břicho zjistila citlivost v oblasti močových cest. Napadá Vás nějaká souvislost s tím vším? Moc děkuji. J.
Bludicka:Kde si čítal, že aspergillus oryzae je škodlivá? Veľa druhov ušľachtilých plesní a kultúr sa používa pri výrobe potravín, syrov, salám. Makrobiotici majú problémy z iného dôvodu a nie z konzumácie misa a sójovej omáčky.
Len tak pre zaujímavosť aspergillus oryzae sa používa dnes v kopec doplnkoch výživy pri výrobe enzýmov a to nielen nattokinase a vitamínu K2:
http://www.iherb.com/Now-Foods-ChewyZym ... bles/12655
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Es ... ules/44544
http://www.iherb.com/Life-Extension-Sup ... Caps/12187
Ono totižto dnes sa už drtivá väčšina systémových a tráviacich enzýmov nevyrába zo žlče zvierat ako to bolo kedysi, ale pestovaním z plesní a hlavne z aspergillus oryzae a aspergillus niger! A ak by boli také škodlivé, tieto doplnky by sa nemohli vyrábať.
Muflon:Jenže Češi nejsou tak adaptovaný na aspergilus jako Japonci co to jedí po mnoho staletí a po mnoho
generací...(taky trvalo chvíli než jsme se adaptovali na brambory co nerostly původně v Evropě....
Tak nedávno pan Jarda někde psal, že "na milost" by vzal když už ze sojových výrobků, tak nějak ještě že by se dalo jíst to fermentované: tempeh, miso a natto...
Pouze je obtíž že Sunfood Dobruška nějak přestala vyrábět to natto....