LenkaKT píše:
Hezký večer,
minulý týden v neděli mne začalo škrábat v krku a přidala se únava, rýma a další projevy zánětu horních dýchacích cest. Ve středu mi lékařka řekla, že mám zánět nosohltanu, doporučila ATB s tím, že sliznice jsou rudé, oteklé a že to bez ATB už nepůjde. Další den ráno jsem se probudila s velmi oteklým jazykem, hrdlem a staženými dýchacími cestami.
Na ORL, kam jsem se vypravila, mne hospitalizovali na asi 24 hodin. Dostala jsem v kapačkách kortikosteroidy proti otoku plus antihistaminika. Domů mne propustili se slovy, že nemám žádný zánět nikde v těle, že celé dohromady je to alergická reakce, která začala tím škrábáním v krku. A že si mám najít alergologa.
Nyní jsem druhý den doma, chraptím, silně mne bolí polykání, dřevění mi jazyk, jsem zahleněná a je mi celkově nedobře, při mluvení přicházejí záchvaty štěkavého kašle.
Zjevně to tedy je nějaká alergie. Zpětným sledováním nejsem schopná říci, na co - v posledních dvou týdnech jsem nejedla nic zas tak netypického, neměnili jsme prací prášky apod. V sobotu jsem sekala zahradu (pozemek o rozloze asi 3 tis. metrů), takže jsem byla celý den vystavená směsi trav, semen apod., ale to jsem dělala loni také a nic se mi nedělo.
Je ale pravda, že mám zrovna náročné období a různé starosti - nic vážného, jen je toho prostě hodně najednou. Bývám hodně unavená. Posledních 5 let (co máme děti), také skoro nesportuji, rozhodně ne v rozsahu jako dříve.
Nikdy jsem žádnými alergiemi netrpěla. Jsem vegetarián, strava obsahuje hodně ovoce, zeleniny, jím ale také poměrně dost pečiva. Nepiji kravské mléko, ale jím mléčné výrobky (kefír, máslo, jogurt, sýr). Cukru, mouce, soli se nevyhýbám - zejména z lenosti, protože dosud jsem byla zdravá.
Na jaře jsem si dělala šankhaprakšalánu a ráda bych ji dělala 1x za čtvrt roku tak, jak doporučuje moje jógová škola.
Moc mne zajímá, co byste přesně doporučil, protože se raději vzdám kdejakých pochoutek, než do smrti polykat antihistaminika. Vnímám vámi doporučené postupy jako cestu k odstranění skutečné příčiny, antihistaminika jen zatlučou příznaky. Navíc zřejmě jen brání otoku jazyka, ostatní obtíže přetrvávají.
Díky za váš čas. K Internetu se dostanu většinou takhle k večeru, jsem schopná reagovat tak během 2 dní.
Osobně bych jako vůbec první opatření, při jakýchkoliv problémech, vyřadil ze stravy pět bílých jedů a vyčistil střeva i játra. Teprve poté se má význam bavit o dalších krocích, které vždy musí sledovat linii minerály vitamíny a emzymy. Zpravidla přetížená játra nestíhají čistit tělo a pak není divu, že naskočí podobné reakce, přičemž spouštěcím faktorem je většinou stres.