isinka píše:
Dekuji Vam za odpoved!! Je pravda, ze me celkem pravidelne ztrpcuji zivot vaginalni mykozy. Urcite nastuduji o candidoze co nejvice a prejdu na Vami navrzeny rezim a budu se ridit Vasimi radami!! Dekuji!!
Jeste jedna otazka, ohledne sankapraksalany jsem diky kolegyni, ktera se tez venuje joze ziskala navod, jak se stravovat po procedure. Mohu se zeptat, prosim, zeptat, co si Vy o tom myslite?? Zajima me velmi Vas nazor. Posledne po sance jsem tento navod striktne dodrzovala a bylo mi potom dobre. Pravda je, ze muze kandidozu mozna spise podporit... myslite, ze bych ted po sance mela drzet tato pravidla, nebo se rovnou vrhnout na kysane zeli, pickles apod. ktere jsou zminovanou dietou prvni mesic zatracovany.
Predem dekuji za odpoved!
navod na stravovani po sankpraksalane:
Prvni den: po shankaprashalane si k snidani dame bylinkovy caj (ne ovocny), ryzove oplatky, vlocky (varene ve vode, jsou lehceji stravitelne), tvaroh, maslo,marmelada, med, rozinky (dostatecne zvykat), event. bily chelb ci toast.
V poledne a vecer varene brambory (bez slupky, nesolit kvuli odvodnujicim ucinkum), listovy spenat bez lodyh (dostatecne podusit, muze se pouzit maslo). Mrkev, dyne, cuketa, cerstve mlade fazolky, celer, cervena repa, polenta, bila ryze.
Treti den: jogurt, smetana, obilny srot dobre vareny, jahly
Ctvrty den: kdo chce muze jist cerny chleb, ne vsak plnozrnny. Nejlepe vsak si je pripravit capati z cerstve namleteho obili. Spolu s bylinkovym cajem muzeme pit i caj zeleny. Kdo se neobejde bez kavy, muze ji pit, ale pouze s mlekem, Nejlepe je vsak se behem prvnich sedmi dnu uplne vzdat mleka, kavy a cerneho caje.
Po dobu 10 dnu: nejist zadne syrove ovoce ani zeleninu (ani ovocne a zel. stavy). Varene ovoce v podobe kompotu je dovoleno. Vyvarujte se ostreho koreni.
Behem 20 dnu: jsou zcela vylouceny pokrmy, ktere nadymaji: kvetak, cerny lilek (Melanzani), kapusta, zeli, vsechny druhy fazoli a lustenin (cerstvy hrasek se muze pouzit vareny), cesnek, cibule, alkohol vseho druhu, napoje s oxidem uhlicitym, i bezalkoholove pivo
Po dobu 1 mesice: se nesmi jist maso, ryby a vajicka. Pro nase zdravi by bylo nejlepsi vzdat se techto tri potravin uplne.
Recept na khiceri:
2 salky ryze (nejlepe bhasmati), 3/4 salku loupaneho mug dalu (fazole mung), 1/2 cajove lzicky kukurmy (tumerik)
khiceri varime v trojnasobnem mnozstvi vody asi 45 minut, nemichame. pokrm by se mel uvarit domeka tak, ze ho uz nemusime mixovat. Ke konci pridame do khiceri maslo nebo ghi - jedna polevkova lzice na jeden talir khiceri. Tento pokrm pusobi jako mast pro cele strevo, snime ho co nejvice. Pote 2 hodiny NIC nepijeme.
V době kdy někdo sepsal tento návod byly potraviny v něm uváděné pravděpodobně ještě celkem poživatelné, ale to již nyní neplatí. Většina z popisovaných poživatin je vysoce kontaminovaná a má zcela jiné nutriční vlastnosti, něž v době kdy to bylo sepsáno. To je hlavní důvod,proč to dělám jinak a také má velký vliv i nedostatek času u moderního člověka, čili nabízím fungující variantu, která se vlastně dodržuje jeden den a pak se jí celkem normálně bez nějakých excesů. Máte pravdu i v tom, že tímto se docela slušně krmí kvasinky a vlastně si je tam celkem snadno zase vypěstujete, čili já vidím rozumné již druhý den dodávat domácí kefír, který obnoví správnou střevní mikroflóru a fungicidní rostliny, které kvasinkám v množení brání. Hrubější vlákninu, tedy kysané zelí a pickles, je dobré jíst až třetí případně nějaký další den, aby se střevní stěna stihla uklidnit. Také, mimo rýži s máslem první den, bych v žádném případě od druhého dne nejedl obilniny s lepkem, to je na střeva jako klíh a okamžitě se tam namnoží nějaký šmejd. Já většinou druhý den již jím naprosto normálně ovoce i zeleninu, ale snažím se jíst ty méně vláknité druhy, abych střevo zbytečně nedráždil.