Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte lis 26, 2024 8:18 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2203 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 147  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ad 24h Půst
PříspěvekNapsal: pon lis 22, 2010 8:41 am 
Administrátor
Administrátor

muflon píše:

Hladovět jeden den v týdnu je maximálně prospěšné a dokonce i občasná několikadenní hladovka tělo velice dobře rovná do normálu.

Předmět příspěvku: Re: Půst
PříspěvekNapsal: pon lis 22, 2010 1:36 pm 

Dobrý den Jardo,

mám otázku k půstu- 5 ti dennímu. Je možné tento půst začít bez předešlých zkušeností s půstem ale s tím, že jsem již několik týdnů na stravě , složené z 80%z ovoce a zeleniny a šťáv? A je možné během tohoto půstu nebo i dlouhodobějsího pít pouze destilovanou vodu, nebo musí být něčím obohacena - kvůli své "hladovosti"?
Děkuji Vám za radu \":-)\"
Petra

PříspěvekNapsal: pon lis 22, 2010 9:07 pm 
Administrátor
Administrátor

Petroneta píše:
Dobrý den Jardo,

mám otázku k půstu- 5 ti dennímu. Je možné tento půst začít bez předešlých zkušeností s půstem ale s tím, že jsem již několik týdnů na stravě , složené z 80%z ovoce a zeleniny a šťáv? A je možné během tohoto půstu nebo i dlouhodobějsího pít pouze destilovanou vodu, nebo musí být něčím obohacena - kvůli své "hladovosti"?
Děkuji Vám za radu \":-)\"
Petra

Tak možné to určitě je, ale já vidím jako mnohem vhodnější si na to postupně zvykat a začínat od jednodenního půstu, přes třídenní a pak teprve delší. Tam není problém to hladovění, ale ovládání se po ukončení toho hladovění, čili na to je potřeba si zvyknout a poznat sám sebe. To pití destilované vody je spíše nutné, než vhodné a nakonec půst je destilovaná voda a nic jiného. Všechno ostatní jsou pouze specifické diety, ale není to půst.

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 7:01 pm 

Prečo práve destilovaná? Nestačí čistá voda z vodovodu? Chcel by som sa ešte opýtať či je vhodné robiť hladovky aj pod 18 rokov?

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 7:10 pm 

Musím se vyjádřit k tomu postupnému začínání: já s půsty začínal tak, že jsem párkrát zkusil den nejíst a pak sem rovnou skočil do 14 dnů na vodě. I když jsem si postup nastudoval velmi dobře, netušil jsem jak je důležitá návratovka a dnes musím konstatovat, že není problém nejíst dobu, ale je problém pak tělo rozjet. Dnes si ovšem myslím, že pokud by byl člověk zvyklý být jen na zelenině a ovoci, což dnes považuji za jedinou vyhovující stravu, tak návrat nebude těžký. Já to zkoušel v době, kdy jsem si výživu jen na ovoci a zelenině nedovedl představit a měl jsem v hlavě předsudek, že to nemůže fungovat.

A dovolím si ještě zareagovat na otázku zda-li pod 18 půst ano: Já si myslím, že určitě a bez problémů. Sice si dost lidí klepe na čelo, ale pro mě těch 14 dnů byl nejsilnější zážitek za celý život. Dalo mi to naprostou jistotu, že pánem nad svým zdravým pouze a jen já sám a myslím si, že čím dřív si to člověk uvědomí tím líp. Dokonce uvažuji o tom, že se půjdu na pojištovnu optat co by se dělo, kdybych neplatil zdravotní pojištění, protože až na pár vyjímek co se týče úrazů je to zbytečnost.

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 8:22 pm 

takže jednodenný pôst môžu robiť aj deti?

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 8:48 pm 

Určitě, tam nemůže být žádný problém. Den bez jídla je úplné nic, odpočine si trávící trakt, ale není nutná návratová dieta. Delší půsty bych ale dělal maximálně pří nějakých zdravotních komplikacích a to až v případě, že nepomůže jiná naturopatická léčba. Navíc půst je i tak trochu duchovní záležitost a dítě tohle ještě není schopno pochopit a nutit někomu nejíst delší dobu je blbost...

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 10:44 pm 
Administrátor
Administrátor

hammel píše:
Prečo práve destilovaná? Nestačí čistá voda z vodovodu? Chcel by som sa ešte opýtať či je vhodné robiť hladovky aj pod 18 rokov?

Tak teoreticky také stačí, ale hladová voda čistí mnohem lépe. Pokud vím, tak občanský průkaz by jste měl již nyní vlastnit, čili se předpokládá i schopnost se rozhodnout a to je jediné omezení, které musíte brát vážně. V případě, že se na to necítíte, tak do toho raději nechoďte, ale jinak v tom problém nevidím.

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 10:50 pm 
Administrátor
Administrátor

loeX píše:
Musím se vyjádřit k tomu postupnému začínání: já s půsty začínal tak, že jsem párkrát zkusil den nejíst a pak sem rovnou skočil do 14 dnů na vodě. I když jsem si postup nastudoval velmi dobře, netušil jsem jak je důležitá návratovka a dnes musím konstatovat, že není problém nejíst dobu, ale je problém pak tělo rozjet. Dnes si ovšem myslím, že pokud by byl člověk zvyklý být jen na zelenině a ovoci, což dnes považuji za jedinou vyhovující stravu, tak návrat nebude těžký. Já to zkoušel v době, kdy jsem si výživu jen na ovoci a zelenině nedovedl představit a měl jsem v hlavě předsudek, že to nemůže fungovat.

A dovolím si ještě zareagovat na otázku zda-li pod 18 půst ano: Já si myslím, že určitě a bez problémů. Sice si dost lidí klepe na čelo, ale pro mě těch 14 dnů byl nejsilnější zážitek za celý život. Dalo mi to naprostou jistotu, že pánem nad svým zdravým pouze a jen já sám a myslím si, že čím dřív si to člověk uvědomí tím líp. Dokonce uvažuji o tom, že se půjdu na pojištovnu optat co by se dělo, kdybych neplatil zdravotní pojištění, protože až na pár vyjímek co se týče úrazů je to zbytečnost.

Nejíst opravdu není vůbec problém, ale návratovka problém jednoznačně je, protože lidé jsou silně nedisciplinovaní a mohou si vážně uškodit, nebo se po delší hladovce i zabít. Jednoznačně to na syrové stravě je mnohem menší problém, ale i tak je zde dost velké riziko přejedení a vážných potíží. Na tu pojišťovnu se nemusíte chodit nasírat, platíte povinně, aby pojišťovny měly z čeho žít, tak jak myslíte, že bude vypadat jejich odpověď.

PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 10:54 pm 
Administrátor
Administrátor

hammel píše:
takže jednodenný pôst môžu robiť aj deti?

Děti v chudých zemích hladoví naprosto běžně a nevidím v tom tedy zásadní problém, nicméně tam je to z donucení a zde bych upřednostnil přímý zájem dítěte. Rozhodně bych mu nic nenařizoval a nešel přes jeho mentální možnosti, tedy hladovka delší jak jeden den se mě již bez vážných důvodů moc rozumná nezdá.

PříspěvekNapsal: sob lis 27, 2010 11:58 am 

Chcel by som sa opýtať , že prečo v čase hladovky mi hrozne škvrká v bruchu? To škvrkanie je ešte aj na druhý deň po hladovke.

PříspěvekNapsal: ned lis 28, 2010 9:22 am 
Administrátor
Administrátor

hammel píše:
Chcel by som sa opýtať , že prečo v čase hladovky mi hrozne škvrká v bruchu? To škvrkanie je ešte aj na druhý deň po hladovke.

Tak zde to může mít více důvodů, ale většinou se tam honí plyny z odumřelých kvasinek, což při delších hladovkách zhruba po třech dnech mizí.

PříspěvekNapsal: sob pro 04, 2010 7:31 pm 

Dobrý večer Jardo,
potřebovala bych se poradit ohledně půstu.
V pátek jsem si naplánovala jednodenní půst, zcela poprvé. Ráno po vyprázdnění očista střev urinou. Celý den absolutní fyzická i psychická pohoda, k večeru začala trochu bolest hlavy, ale to k tomu asi patří, tak jsem si pochvalovala, jak to dobře probíhá.
Několikrát vpodvečer jsem kontrolovala ph, a bylo pořád mezi 5 a 6, což normálně ho mám lepší, tak jsem si do vody dala trochu sody, ale snad jen půl lžičky. Asi hodinu v podvečer jsem si termoforem nahřívala játra. Abych byla pořád v teple a kvůli tomu ph jsem se naložila do koupele bázická koupelová sůl z DM (bikarbonát sody, karbonát sody, karbonát vápníku, prášek malachitu, mořská sůl – neuvádí se zde poměr), tu si dělám v pohodě pravidelně, teď snad byla jen trochu teplejší a delší, skoro 45 minut. Také jsem potom měla několik doušků uriny, rozhodně to nebylo víc než 2dcl, to jsem už jindy dávala i víc. Po koupeli mě nebylo až moc dobře, ale to jsem přičítala tomu teplu.
Před 22 hodinou jsem si šla lehnout, spím normálně dobře celou noc třeba i při jaterních očistách. Teď jsem se kolem 3,30 hod. se vzbudila, studený pot od hlavy až k patě, bylo mi fakt blbě, pulsovalo mi to v hlavě i břiše, ve prázdných střevech se mi něco honilo, hlavně v tlustém střevě, zároveň bylo mi na zvracení. Nohy se mi klepaly, skoro jsem měla strach, že nedojdu do koupelny. Dokonce se mi zdálo, že hůř vidím. Teplota pod jazykem 35,7 C, to (bohužel zatím) mívám docela běžně. Možná jsem si dala klystýr, ale už si nemůžu vzpomenout, pokud ano, rozhodně vycházela skoro čistá voda, žádný velký odpad, to by mi utkvělo v paměti.
Pak jsem si znova lehla, někdy kolem 7 hod. jsem se vzbudila, pořád mi bylo docela blbě, na zvracení, ale už to nebylo tak děsný. Husté sliny v ústech, začala jsem pít vodu, ale vůbec jsem neměla žízeň, někdy kolem 9 hod. jsem dala očistu střev vodou a pak i novou urinou, vycházela zabarvená voda, jen trochu nějakých zbytků.
Původně jsem si myslela, jak se budu těšit na snídani, ale teď jsem na jídlo měla ani pomyšlení. Postupně se to všechno zlepšovalo, najedla jsem se až na oběd, teď už jsem docela v pohodě. Kromě Ph, to je pořád asi 6.
Už tři čtvrtě roku se snažím o čistění, dvě šanky, šest jaterních očist (u kterých bohužel stále neklesá počet kamenů), desítky klystýrů, tak snad nemůže být už nějak extrémě zanesená.

Nikdy mi snad nebylo tak zle jako při tomto půstu. Nechápu.

Jardo prosím Vás, v čem jsem udělala chybu? To přece není možné, aby člověka jeden den bez jídla takhle rozhodil.

Moc Vás zdravím a děkuji.
B.

PříspěvekNapsal: sob pro 04, 2010 8:29 pm 

beruška píše:
...V pátek jsem si naplánovala jednodenní půst, zcela poprvé...

Já jsem 1 denní půst zavrhl jako nedostatečný. Tělo se přepíná do "Power Safe" a sebečistícího módu až tak po 2 dnech. Ten 1 den je "jen výpadek" jako když se zapomeneš najíst \":-)\"
Vždy když jsem půst zkoušel tak byl buď rovnou 3 denní anebo jsem zkoušel 5 dnů a vždy pouze o čisté vodě z kohoutku. Žádný další příjem čehokoliv bych neriskoval. Bolehlav je proces detoxu. Spoustu informací najdeš i na http://www.pust.cz tak si to nejdřív nastuduj ať si nepřivodíš nějakou újmu. Zásadní je tzv. návratovka, což je období po půstu a je ještě důležitější než půst samotný. Zhruba platí, že jak je dlouhý půst by měla být dlouhá i návratovka (anebo alespoň z poloviny). V návratovce nesmíš bezhlavě najet na klasickou stravu jinak se ti tělo "odmění" ještě horšími pocity než popisuješ...

PříspěvekNapsal: ned pro 05, 2010 12:50 pm 

Ja som za "urinový pôst".

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2203 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 147  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]