Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte lis 26, 2024 6:25 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2203 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 147  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Půst
PříspěvekNapsal: stř pro 22, 2010 10:07 pm 

súhlasím s Jardou, problematika dlhých pôstov je docela zapeklitá.
Mám za sebou dva roky zopakovaný Pavlov kalendár, prvý rok bez 40ky a druhý rok aj 40ku a musím potvrdiť, že okrem iného aj tie zdanlivo jednoduché zásady pôstu a návratovky nie sú ani náhodou také ľahké ako vyzerajú, a je omnoho jednoduchšie dodržiavať "Jardove" zásady správnej životosprávy ako robiť korektnú návratovku po 21ke prípadne 40ke. A chyby v 40-kovej návratovke sa môžu sakramentsky vypomstiť, pocit že je ľahké sa postiť je veľmi mylný, resp. je naozaj je ľahké sa postiť, ale je neuveriteľne ťažké sa korektne a disciplinovane rovnako dlhú dobu sa pomaly vracať ku strave. To si treba najprv vyskúšať na kratších pôstoch a potom sami uvidíte, ako sa Vaše predsavzatia o pomalej pohodovej disciplinovanej návratovke po prechádzke ku 40 dňovej hrane smrti vyhladovaním posunú......prejdite si kalendár, práve je vhodný čas začať a uvidíte sám/sama

PříspěvekNapsal: čtv pro 23, 2010 12:37 am 

Stačí jako návratovka po krátkém jednodenním půstu, prostě najet běžný denní režim?- který je u mne: Ráno voda s chloridy Zn,Mg,Cu+B,I,a solankou...a pak čerstvá ovocná šťáva, a po půlhodině nějaké jídlo...spred apod...?

Jediné co bych měnil po jednodenním půstu je, že po těch ovocných šťávách bych nezařazoval ořechové mléko které je těžší na trávení....

Nebo je skutečně i u tak krátkého 1denního půstu nutná "vzorná návratovka" jak někteří píšou?

Naposledy upravil muflon dne pát pro 24, 2010 10:24 am, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: čtv pro 23, 2010 6:18 am 

muflon píše:
Stačí jako návratovka po krátkém jednodenním půstu, prostě najet běžný denní režim?- který je u mne: Ráno voda s chloridy Zn,Mg,Cu+B,I,a solankou...a pak čerstvá ovocná šťáva, a po půlhodině nějaké jídlo...spred apod...?

Jediné co bych měnil po jednodenním půstu je, že po těch ovocných šťávách bych nezařazoval ořechové mléko které je těžší na trávení....

Nebo je skutečně i u tak krátkého 1denního půstu nutná "vzorná návratovka" jak někteří píšou?

moja osobná skúsenosť je taká, že jednodenný pôst je len odloženie jedenia a návratovku (z hľadiska tela a trávenia - to je plne funkčné hneď lebo sa nezastavilo) nijako hrotiť netreba, štart som vždy robil porciou naparenej zeleniny, potom doobeda nejaké ovocie a obed môže byť úplne normálny. Ale učiť sa ovládať aj pri krátkej návratovke je na nezaplatenie, samotný pôst je naozaj aj z liečivého hľadiska len polovica doby, správna návratovka je integrálnou súčasťou pôstu a pri návratovke sa lieči to, čo telo "identifikovalo" ako problém ale na liečbu nebola energia. Sám som veľmi dlho podceňoval návratovky a bolo to pre mňa iba zdržanie na prechode ku normálnej strave a normálnej hmotnosti, až po 40ke som pocítil a pochopil obrovský zmysel a potenciál správnej návratovky ( ktorú som aj tak nespravil úplne správne - ale nabudúce už som zase múdrejší) a teraz sa ju snažím robiť vzorne aj po jednotkách. K tomu ale asi musí človek dôjsť sám prežitím a vlastným poznaním, ináč sú to len prázdne slová druhých.
Ale tie všetky chemikálie by som pred prvé jedlo určite nezaraďoval, telo ich nepotrebuje tak šialene akútne, že sú prednejšie ako jedlo, sú to suplementy ktoré máš zazálohované v tele a bez nich vydržíš roky a nie hodiny. V deň návratovky ich pokojne vysaď, po návratovke si ich dávaj ak už máš pocit že sú nevyhnutné.

PříspěvekNapsal: čtv pro 23, 2010 7:57 am 
Administrátor
Administrátor

muflon píše:

Atman vám to píše velice dobře, krátké půsty do tří dnů celkem nic zásadního v těle nemění, to je teprve taková přechodná fáze k vypnutí trávení, čili zde se také celkem nic pokazit nedá. Já začínajícím doporučuji si zvyknout na pravidelný jednodenní půst každý týden, což není žádný problém, ale z pohledu těla se jedná o zásadní rozdíl. Minerálních látek jsou v těle obrovské rezervy, tam tedy není žádný důvod je do sebe ládovat ihned po půstu, ale u delších půstů je disciplína při návratovce docela zásadní problém, který mnoho začátečníků zásadním způsobem podceňuje a u delších půstů to může skončit i dost špatně.

PříspěvekNapsal: čtv pro 23, 2010 9:07 am 

Už dříve na běžné stravě jsem držela pravidelně při úplňku půst. A přiznám se, že pro mě byl a stále je problém i ten 1 den. Hned druhý den ráno jsem si koupila vydatnou snídani a čokoládu jako zákusek \":)\" Místo slibované euforie se vždy cítím úplně zubožená fyzicky i psychicky. Vím, že na tomhle musím zapracovat, ale nějak nevím, jak se s tím vyrovnat.

PříspěvekNapsal: čtv pro 23, 2010 9:35 am 
Administrátor
Administrátor

Beladona píše:
Už dříve na běžné stravě jsem držela pravidelně při úplňku půst. A přiznám se, že pro mě byl a stále je problém i ten 1 den. Hned druhý den ráno jsem si koupila vydatnou snídani a čokoládu jako zákusek \":)\" Místo slibované euforie se vždy cítím úplně zubožená fyzicky i psychicky. Vím, že na tomhle musím zapracovat, ale nějak nevím, jak se s tím vyrovnat.

No vidíte a to s někteří lidé myslí, že držet půst i několik týdnů není žádný problém, celá věc je v hlavě a pokud to tam není, tak i tak zdánlivě jednoduchá věc jako je hladovění znamená velký problém. Vždy je to o trénování těla i ducha, nejde to dost dobře oddělit a stálé pozvolné zkoušení vás dovede postupně k výsledkům.

PříspěvekNapsal: pát pro 24, 2010 10:34 am 

Atman píše:
...štart som vždy robil porciou naparenej zeleniny, potom doobeda nejaké ovocie a obed môže byť úplne normálny. Ale učiť sa ovládať aj pri krátkej návratovke je na nezaplatenie, samotný pôst je naozaj aj z liečivého hľadiska len polovica doby, správna návratovka je integrálnou súčasťou pôstu a pri návratovke sa lieči to, čo telo "identifikovalo" ako problém ale na liečbu nebola energia. ...

Takže můžu ty čerstvé ovocné NEBO zeleninové šťávy(případně jaké) po jednodenním půstu, nebo opravdu si raději zvyknout i zde začínat zeleninou vařenou (v páře dušenou)..?

Šťáva ovocná by přece neměla zatížit trávení a je lehce stravitelná. V čem je případně taková výhoda vařené zeleniny? Je to dáno tím že je to jednoduše prostě tisíciletími zaběhnuté(ta vařená zelenina), nebo tím že tehdy neměli ještě odšťavňovače... \":wink:\" co myslíte?

PříspěvekNapsal: pát pro 24, 2010 1:14 pm 

muflon píše:
Takže můžu ty čerstvé ovocné NEBO zeleninové šťávy(případně jaké) po jednodenním půstu, nebo opravdu si raději zvyknout i zde začínat zeleninou vařenou (v páře dušenou)..?

Šťáva ovocná by přece neměla zatížit trávení a je lehce stravitelná. V čem je případně taková výhoda vařené zeleniny? Je to dáno tím že je to jednoduše prostě tisíciletími zaběhnuté(ta vařená zelenina), nebo tím že tehdy neměli ještě odšťavňovače... \":wink:\" co myslíte?

pri jednodennom pôste je to úplne jedno, pri podstatne dlhších pôstoch je tam už veľký rozdiel. Ovocné šťavy sú značne agresívnejšie na citlivé čisté sliznice vnútorných tráviacich ciest a sú už v žalúdku cítiť. Zeleninové sú omnoho vhodnejšie, mal som z nich pocit že sliznice "pohladia" \":)\" . Navyše po dlhom pôste je obnažená sliznica žalúdka a čriev, zbavená ochranného slizu a nánosov, a je treba začať naparenou dokonale požutou zeleninou ktorá tento povlak znovu obnoví a až potom sa nalievať šťavou plnou organických kyselín.
Zásadné riziko štiav je ale v inom ako citlivej v tráviacej sústave a tým rizikom je cukor. Po dlhých pôstnych dňoch vyrovnanej regulácie krvnej glukózy kedy bol krvný cukor na skutočne minimálnych hodnotách a organizmus nereguloval žiadne nárazy zvonka, keď si dá človek pol litra šťavy z jablka či mrkvy, dá tým zrazu obrovské množstvo cukrov okamžite do krvi a môže si s tým tak rozhodiť metabolizmus, že horko zaplače. Treba si uvedomiť že šťava je v skutočnosti umelý koncentrát a tak sa k tomu stavať.
Ja osobne sa nijako nemienim zaplietať do teoretizovania pôstnych teoretikov, zdôvodňovať prečo niečo áno a prečo nie a oháňať sa logickými argumentami, na pôst a návrat je ako píšeš tisícročiami dokonale vyladený systém, a ten som skúšal a nemá chybu. Podľa môjho názoru je hlúposť na tom niečo meniť.

Keď som bol mladší, tak som sa rád hrabal a rozoberal fungujúce veci, v snahe ich ešte viac "vyladiť" alebo jednoducho porozumieť ich vnútru a fungovaniu. Výsledkom veľmi často bolo že som ich pokazil a bol som rád, keď som ich ako tak zase poskladal ale často už neboli také dobré ako pred mojim zásahom. Teraz veci čo fungujú nechávam tak a až keď fungovať prestanú, začnem sa v nich hrabať.

Rovnaký postoj mám aj k pôstu.
Ale pokiaľ chceš experimentovať, preštuduj vitarian.cz, tam niektorí štartujú aj šťavami.

PříspěvekNapsal: pát pro 24, 2010 1:42 pm 
Administrátor
Administrátor

muflon píše:

Atman vám to píše velice jasně a nemohu jinak, než s tím souhlasit, jde o staletími prověřený postup a kde člověk začne na takto dokonalém postupu cokoliv vylepšovat, tak to zpravidla podělá ve velkém stylu. Start na šťávách je vždy mnohem tvrdší, jak start napařenou zeleninou a třeba druhý den si klidně dejte i ty šťávy, ale to jsem zde již, před delším časem, někde psal.

PříspěvekNapsal: úte led 04, 2011 12:18 pm 

Dobrý den,
mám několik otázek týkajících se půstu. Nikdy jsem nezkoušela půstovat, ale měla jsem v plánu začít podle kalendáře na pust.cz tento pátek jednodenním půstem. Jednodenní půsty bych se snažila držet každý pátek a pak by se vidělo, jestli zařadit i třídenní. Věc se ale má tak, že v současné době jsem začala jíst ostropestřec mariánský a dlouhodobě beru různé kapky od MUDr. Jonáše. Takže po přečtení různých fór tady a na pust.cz nevím, jestli s mám s těmi jednodenními půsty vůbec začínat, když se má pít jen voda a veškeré potravinové doplňky, bylinky a podobné věci nejsou vhodné. Nebo mám třeba nejdřív dobrat ostropestřec a až potom třeba někdy na jaře začít s půsty? Ovšem kapky od Jonáše asi budu brát delší dobu, takže pokud by ani ty nebyly vhodné při půstech, tak bych se asi musela rozhodnout buď nepůstovat vůbec nebo úplně přestat brát ty kapky. Jsem z toho zmatená. Budu ráda, když mi poradíte.

PříspěvekNapsal: úte led 04, 2011 1:22 pm 
Administrátor
Administrátor

JanaS píše:
Dobrý den,
mám několik otázek týkajících se půstu. Nikdy jsem nezkoušela půstovat, ale měla jsem v plánu začít podle kalendáře na pust.cz tento pátek jednodenním půstem. Jednodenní půsty bych se snažila držet každý pátek a pak by se vidělo, jestli zařadit i třídenní. Věc se ale má tak, že v současné době jsem začala jíst ostropestřec mariánský a dlouhodobě beru různé kapky od MUDr. Jonáše. Takže po přečtení různých fór tady a na pust.cz nevím, jestli s mám s těmi jednodenními půsty vůbec začínat, když se má pít jen voda a veškeré potravinové doplňky, bylinky a podobné věci nejsou vhodné. Nebo mám třeba nejdřív dobrat ostropestřec a až potom třeba někdy na jaře začít s půsty? Ovšem kapky od Jonáše asi budu brát delší dobu, takže pokud by ani ty nebyly vhodné při půstech, tak bych se asi musela rozhodnout buď nepůstovat vůbec nebo úplně přestat brát ty kapky. Jsem z toho zmatená. Budu ráda, když mi poradíte.

Určitě můžete, ten den prostě všechno vynecháte jako by ten den nebyl. Také můžete použít tu vaši variantu, ale nevidím důvod kvůli jednodenním půstům čekat. Něco jiného jsou delší půsty, tam by asi tento postup střídání vhodný nebyl.

PříspěvekNapsal: úte led 04, 2011 2:21 pm 

A myslíte, že léčba ostropestřcem a kapkami se tím nenaruší, když jeden den každý týden vynechám? Já myslím, že minimálně léčbu kapkami to naruší, ale jsem naprostý laik, tudíž jsem vděčná za každou radu někoho kvalifikovanějšího. Víte, o které kapky jde? Nemyslím konkrétně, ale obecně, co to jsou kapky od Jonáše?

PříspěvekNapsal: úte led 04, 2011 8:41 pm 
Administrátor
Administrátor

JanaS píše:
A myslíte, že léčba ostropestřcem a kapkami se tím nenaruší, když jeden den každý týden vynechám? Já myslím, že minimálně léčbu kapkami to naruší, ale jsem naprostý laik, tudíž jsem vděčná za každou radu někoho kvalifikovanějšího. Víte, o které kapky jde? Nemyslím konkrétně, ale obecně, co to jsou kapky od Jonáše?

Ostropestřec určitě bude naprosto v pohodě a jednodenní vynechání játra ani nezaznamenají, kapky Joalis znám a moc na ně nevěřím, jde vlastně o obdobu léků a diskutabilní výsledky za dlouhé peníze. Musel by vám na to odpovědět prodejce, ale dle mého názoru to bude stejně jedno, jako u toho ostropestřce. Ono je nakonec celkem fuk, zda vás čistí kapky, nebo půst, hlavní je, že se čistíte.

PříspěvekNapsal: úte led 04, 2011 10:51 pm 

Jarda píše:
Ostropestřec určitě bude naprosto v pohodě a jednodenní vynechání játra ani nezaznamenají, kapky Joalis znám a moc na ně nevěřím, jde vlastně o obdobu léků a diskutabilní výsledky za dlouhé peníze. Musel by vám na to odpovědět prodejce, ale dle mého názoru to bude stejně jedno, jako u toho ostropestřce. Ono je nakonec celkem fuk, zda vás čistí kapky, nebo půst, hlavní je, že se čistíte.

Dobrá, díky za informace.

PříspěvekNapsal: čtv led 06, 2011 2:03 pm 

Jarda píše:
To je pravda a pokud vůbec do vody něco lze přidávat, tak v prvních dnech čerstvou citrónovou šťávu na sražení kyselosti, aby vám nebylo blbě. Začínat bez tréninku 7 denním půstem asi není zrovna rozumný nápad, určitě to zkoušejte postupně od jednodenních půstů.

Pane Jardo, tak už s manželem držíme půst 11. den. Vím, že jste mi radil začínat od krátkých půstů, ale manžel to kvůli nemoci nechtěl odkládat a nenechal si to vymluvit. Já jsem se připojila víceméně ze solidarity, ale mám za sebou jen 1 jednodenní půst. A mám na Vás spousty otázek:-)
Protože mě od 9. dne půstu večer nepříjemně bolí břicho v nadbřišku (ale dá se to vydržet) a 10. den mi bylo kromě toho i trochu na zvracení, chtěla jsem se Vás zeptat, čím by to mohlo být. Teprve od 7. dne si obden dělám vždycky večer klystýr z uriny. Je pravda, že se mi už 2x stalo, že jsem nedokázala úplně odvzdušnit hadičku při klystýru a nervově jsem to nevydržela a prostě klystýr aplikovala i s těmi bublinami. Může to být tím? Nebo je možné, že jsem tak zanešená odpady, že ten klystýr obden nestačí? Také mě napadlo, jestli teprve od 9. dne nepřišla ta krize a endogenní výživa, protože do té doby jsem se cítila úplně fit. Zdá se mi, že obecně moje tělo na všechno reaguje pomaleji a jinak (mám totiž pořád hrozný hlad) než u ostatních. Je to možné?
Pak jsem se chtěla zeptat, jestli mi půst pomůže od tuku ze ztučnělých jater - podle dr. jsem na hranici a podle něho se s tím vlastně nedá nic dělat, jen omezeně pomocí diety.
Protože jsme zjistili, že destilka je pro nás nepitelná, kupujeme kojeneckou vodu v plastových lahvích. Ale bohužel i ta mi už leze krkem a to bude asi nejspíš důvod ke konci mého půstu. V práci mám jen mírně perlivou vodu a ta je snesitelnější - vadí těch pár bublinek? Jaký to má vliv na půst? A je možné při návratovce si dát do vody aspoň šťávu z citronu?
Netušila jsem, že to vydržím tak dlouho a proto jsem se ani na začátku nevážila. Ale manžel se váží každý den ráno. Když měl dovolenou (to jsme s tím začali), tak hubnul asi 1 kg denně, pak asi 300 g. Ale sotva začal chodit do práce (pracuje rukama), už je to zase 1 kg. Co si o tom myslíte, je to tím, že se víc nadře?
Kdybyste měl čas, ráda si přečtu Vaši odpověď. Moc Vám děkuji, Jitka

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2203 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 147  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]