Mat píše:
Čo s týmto amarantom.
Musí sa varit alebo?
Odporúčajú ho varit, ale....?
Vid.
http://www.biologika.sk/e-produkt-1362-50-amarant.htmlVarená kukurica nemá po uvarení tolko minerálov alebo je to jedno?
Myslím kukuricu varenú ako celé klásky.
Ďakujem
Sybilla píše:
Amarant je pseudoobilnina, podobne ako pohanka alebo quinoa, ktorých hlavnou výhodou je to, že neobsahujú lepok. Sú názory niektorých ľudí, že by nič z toho surové nejedli, iba varené. Keď teda zješ nevarenú pohánku, tak isto môžeš zjesť aj amarant ak ti bude chutiť.
S odpovědí členky Sybilla se ztotožňuji, až na jednu podstatnou informaci, kterou je třeba dodat. Minerály v jakékoliv potravině, amarant nevyjímaje, jsou vázané na enzymy a takto zůstávají v organické, pro tělo přijatelné formě, která nijak tělu neškodí. Pokud potravinu upravíme, teplotou vyšší než 52 °C, zahynou enzymy a minerály změní svoji formu na anorganickou, pro tělo velice těžko přijatelnou. Ve většině případů pak dochází k jejich sedimentaci ve tkáních, například anorganický vápník je výborný zdroj cementace tkání a příčina mnoha zdravotních problémů. Znovu se zopakuji, že doporučuji obiloviny jíst minimálně a i tepelně neupravené velice opatrně.