Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 08, 2024 5:18 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: pát led 07, 2011 12:36 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 15, 2009 3:16 pm
Příspěvky: 131
Bydliště: Středočeský kraj
Jak to tedy je?

Např. fazole adzuki "Vynikající zdroj železa, hořčíku, draslíku, zinku"

to platí pořád, nebo poté, co se uvaří, nezbyde v nich vůbec nic dobrého pro tělo???

Příjde mi divné, že vařená strava by pouze škodila, to by se někteří lidé opravdu nemohli dožít ani těch málo let, co se dožívají, ale asi tak 5 let... něco tam musí zbýt, když z toho žijeme někdo déle někdo třeba jen do 50 let.....ale i to by bylo hodně, kdyby vařená strava tělu pouze škodila...

Prosím o vysvětlení, co tam tedy zbývá a co se zničí (ještě kromě vitamínů a enzymů)

Děkuji

Jana


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: vařené potraviny
PříspěvekNapsal: pát led 07, 2011 8:32 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jana píše:
Jak to tedy je?

Např. fazole adzuki "Vynikající zdroj železa, hořčíku, draslíku, zinku"

to platí pořád, nebo poté, co se uvaří, nezbyde v nich vůbec nic dobrého pro tělo???

Příjde mi divné, že vařená strava by pouze škodila, to by se někteří lidé opravdu nemohli dožít ani těch málo let, co se dožívají, ale asi tak 5 let... něco tam musí zbýt, když z toho žijeme někdo déle někdo třeba jen do 50 let.....ale i to by bylo hodně, kdyby vařená strava tělu pouze škodila...

Prosím o vysvětlení, co tam tedy zbývá a co se zničí (ještě kromě vitamínů a enzymů)

Děkuji

Jana


Jedna z látek, které vaření dokonce prospívá je Lykopen, jehož množství se po napžíklad povaření rajčat zvětšuje. Jsou ale i další látky, které i po dlouhém vaření zůstávají ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: pát led 07, 2011 11:34 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28391
Bydliště: Poděbrady
Jana píše:
Jak to tedy je?

Např. fazole adzuki "Vynikající zdroj železa, hořčíku, draslíku, zinku"

to platí pořád, nebo poté, co se uvaří, nezbyde v nich vůbec nic dobrého pro tělo???

Příjde mi divné, že vařená strava by pouze škodila, to by se někteří lidé opravdu nemohli dožít ani těch málo let, co se dožívají, ale asi tak 5 let... něco tam musí zbýt, když z toho žijeme někdo déle někdo třeba jen do 50 let.....ale i to by bylo hodně, kdyby vařená strava tělu pouze škodila...

Prosím o vysvětlení, co tam tedy zbývá a co se zničí (ještě kromě vitamínů a enzymů)

Děkuji

Jana

Určitě nezmizí nic, pouze život, tedy enzymy a do vody se vyluhují některé vitamíny, nebo se rozloží jako termolabilní látky. Pokud se týká minerálů, tak pouze přejdou z organických na anorganické a jinak většinou zůstávají zachovány, ovšem také je celkem slušná ztráta uvolněním do vody ve které se vaří.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: ned led 09, 2011 10:17 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jarda píše:
Určitě nezmizí nic, pouze život, tedy enzymy a do vody se vyluhují některé vitamíny, nebo se rozloží jako termolabilní látky. Pokud se týká minerálů, tak pouze přejdou z organických na anorganické a jinak většinou zůstávají zachovány, ovšem také je celkem slušná ztráta uvolněním do vody ve které se vaří.

Vím, že vařením se nezničí minerály, ale zřejmě většina vitaminů. Jsou nějaké které dokáží přežít klasické vaření po dobu desítek minut nebo jen v páře?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: pon led 10, 2011 10:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28391
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Vím, že vařením se nezničí minerály, ale zřejmě většina vitaminů. Jsou nějaké které dokáží přežít klasické vaření po dobu desítek minut nebo jen v páře?

Vitamínů to přežije celkem dost, ale enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 8:00 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jarda píše:
Vitamínů to přežije celkem dost, ale enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré.

Vida, měl jsem za to, že většina vitamínů se ničí i před bodem varu. Tak to je dobrá zpráva ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 9:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28391
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Vida, měl jsem za to, že většina vitamínů se ničí i před bodem varu. Tak to je dobrá zpráva ...

O vitamíny ovšem zase tolik nejde, stěžejní jsou enzymy a ty se ničí prakticky zcela.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Teplé jídlo
PříspěvekNapsal: čtv led 13, 2011 12:43 pm 
Offline

Registrován: čtv led 13, 2011 12:40 pm
Příspěvky: 7
Zdravím,
hodně mých známých mi stále říká že je vhodné sníst jedno teplé jídlo alespoň za dva dny.
Že je to zdravé.

Tak se chci zeptat Vás, jakožto odborníka, co je na tom pravdy?
Pomůže to nějak zdraví, má to nějaký specifický význam?

Co se může stát, když se pravidelně teplé jídlo nejí?

Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplé jídlo
PříspěvekNapsal: čtv led 13, 2011 9:38 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28391
Bydliště: Poděbrady
Warp píše:
Zdravím,
hodně mých známých mi stále říká že je vhodné sníst jedno teplé jídlo alespoň za dva dny.
Že je to zdravé.

Tak se chci zeptat Vás, jakožto odborníka, co je na tom pravdy?
Pomůže to nějak zdraví, má to nějaký specifický význam?

Co se může stát, když se pravidelně teplé jídlo nejí?

Děkuji

Je to blbost, vařená jídla jím výjimečně a takto se stravuji více jak 27 let, čili pokud by na tom bylo alespoň trochu pravdy, tak musím být dávno mrtvý a to se zatím nestalo. Pokud to vyzkoušíte, tak zjistíte, že se také nestane nic, nebo vlastně stane se to, že se vám, na rozdíl od těch co vám to vařené stravování doporučují, nestane nic.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Kombinace vařené fazole a kroupy
PříspěvekNapsal: pát led 14, 2011 1:37 pm 
Offline

Registrován: úte pro 14, 2010 11:36 pm
Příspěvky: 48
Dobrý den, nevíte náhodou někdo, jestli je přípustná kombinace uvařených fazolí a krup? Protože fazole prý snižují kyselost, ale jak to je s kroupami nevím.
A vůbec by mě zajímalo, jestli a které potraviny se varem změní ze zásaditých na kyselinotvorné. Jako např. rajčata. Díky za odpověď, případně na odkaz, kde to najdu:-). Jitka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kombinace vařené fazole a kroupy
PříspěvekNapsal: pát led 14, 2011 9:08 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28391
Bydliště: Poděbrady
Jitka píše:
Dobrý den, nevíte náhodou někdo, jestli je přípustná kombinace uvařených fazolí a krup? Protože fazole prý snižují kyselost, ale jak to je s kroupami nevím.
A vůbec by mě zajímalo, jestli a které potraviny se varem změní ze zásaditých na kyselinotvorné. Jako např. rajčata. Díky za odpověď, případně na odkaz, kde to najdu:-). Jitka

Osvědčená kombinace je hrách a kroupy, to proniklo i do lidových písní, ale asi to půjde i s tou fazolí. Všude zde píšu, že jde o velice individuální reakce a mimo těch vyloženě jistých verzí je potřeba si většinu potravin otestovat přímo na sebe, na to vám je jakákoliv tabulka k ničemu, protože co funguje jednomu, zdaleka nemusí fungovat druhému.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: sob led 22, 2011 9:25 pm 
Offline

Registrován: čtv srp 19, 2010 11:11 pm
Příspěvky: 6
Jarda píše:
Vitamínů to přežije celkem dost, ale enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že zelenina by se měla vždy krátce povařit. Syrová zelenina prý velmi zatěžuje slinivku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: sob led 22, 2011 10:03 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28391
Bydliště: Poděbrady
Anna píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že zelenina by se měla vždy krátce povařit. Syrová zelenina prý velmi zatěžuje slinivku.

Nějak váš dotaz nechápu, protože zde již vlastně moje odpověď je a musí být stále stejná jako předtím, stačí si ji znovu přečíst. Nicméně to zopakuji pouze pro slinivku, tedy teplotu nad 52°C nepřežijí enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré. Jiná věc je již poškozená slinivka, která nechodí správně, ta potřebuje tu zeleninu podusit, ale lepší je dodat celkem široký komplex minerálních látek a stopových prvků pro správnou tvorbu enzymů, pak klidně strávíte i syrovou zeleninu zcela bez problémů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: sob led 22, 2011 10:27 pm 
Offline

Registrován: čtv srp 19, 2010 11:11 pm
Příspěvky: 6
Jarda píše:
Nějak váš dotaz nechápu, protože zde již vlastně moje odpověď je a musí být stále stejná jako předtím, stačí si ji znovu přečíst. Nicméně to zopakuji pouze pro slinivku, tedy teplotu nad 52°C nepřežijí enzymy žádné a o ty právě primárně jde, protože bez nich trávení nechodí správně a v dlouhodobém pohledu se vyčerpá slinivka, což určitě není dobré. Jiná věc je již poškozená slinivka, která nechodí správně, ta potřebuje tu zeleninu podusit, ale lepší je dodat celkem široký komplex minerálních látek a stopových prvků pro správnou tvorbu enzymů, pak klidně strávíte i syrovou zeleninu zcela bez problémů.

Děkuji za odpověď.
No právě, z těchto stránek jsem pochopila, že se enzymy zahříváním ničí a když mi doktor řekl, že se syrovou zeleninou zatěžuje slynivka, že by se měla radši podusit než jíst syrová, tak jsem v tom měla zmatek, proto jsem se zeptala.
Připadá mi škoda zeleninu zahřívat a ničit vzácné enzymy. Proto se chci ještě zeptat, zda by pro slinivku (ne zcela funkční) byla přijatelná syrová zeleninová štáva, když syrová zelenina ji může zatěžovat ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: ned led 23, 2011 9:14 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28391
Bydliště: Poděbrady
Anna píše:
Děkuji za odpověď.
No právě, z těchto stránek jsem pochopila, že se enzymy zahříváním ničí a když mi doktor řekl, že se syrovou zeleninou zatěžuje slynivka, že by se měla radši podusit než jíst syrová, tak jsem v tom měla zmatek, proto jsem se zeptala.
Připadá mi škoda zeleninu zahřívat a ničit vzácné enzymy. Proto se chci ještě zeptat, zda by pro slinivku (ne zcela funkční) byla přijatelná syrová zeleninová štáva, když syrová zelenina ji může zatěžovat ?

Oni doktoři hlásají spoustu kravin a ne všechno se jim dá věřit. Pokud se týká čerstvé šťávy, tak s tou určitě není problém a dle mého názoru ji klidně můžete zcela bez omezení.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz