Araila píše:
Zajímalo by mne, kolik RAW (ovoce a zeleniny) spotřebujete přibližně na den? Žiji v Praze, zahrádku sice máme, ale velmi malinkou, kam se vejdou tak zhruba nějaká ta rajčata, fazole a pár okurek, ale to je vše. V rodině k mým plánům zakoupit drahý tlakový odšťavňovač argumentují tím, že abych získala trochu šťáv, tak za zakoupené ovoce a zeleninu zaplatím majland...a navíc vše mnohdy ani není čerstvé, je to seschlé apod..
Tak jsem z toho dost smutná a přemýšlím, jak to vyřešit a jak to řeší vitariáni či vegetariáni, žijící v hlavním městě. Žádného neznám, o tuto problematiku se zajímám prostřednictvím zdejšího a ještě jednoho fóra o vitariánství.
Za rady předem děkuji.
Já toto moc neřeším i když mám k dispozici zahrádku neuvěřitelných rozměrů 2500 m2, tak takové množství zeleniny a ovoce, se prostě doma vypěstovat nedá, naše tříčlenná rodina spotřebuje denně, cca 10 - 15 kg ovoce a zeleniny. Pouze to, co jíme v celku, kupujeme v nějaké kvalitě, která je z mého pohledu vyhovující a toho je menší část. U hlavního množství, které jde do odšťavovače, mám jediná dvě omezení, nesmí to být nahnilé, nebo plesnivé. Rozhodně neřeším nějaké vizuální vady a netypickou velikost, či tvar. Našel jsem si několik míst, kde jsou ochotni mi takovéto zboží dát stranou a cenu zpravidla určuji já, nebo moje manželka. Většinou se bohatě vejdeme do průměrné ceny 8,- Kč/kg a pokud z toho vyždímu v průměru 0,75 litru/kg, tak mě přijde stejný objem, jako je v PET lahvi, na cca 16,-Kč a to se mi nezdá špatná cena, za čerstvou 100% šťávu. Jako rodina ji vypijeme cca 6 - 8 litrů za den a v létě 10 - 12 litrů.