Igor píše:
Nejdem Vam oponovat v tom co pisete co sa tyka vplyvu na vitaminy B skupiny, dehydratacie organizmu alebo krokodyloch. Napisem len to, co som uz spomenul, ze nie je kava ako kava a takto sa to neda pausalizovat napisanim, ze kava je riadne svinstvo a bodka. To je ako napisat, ze caje prekysluju, dehydruju a su riadne svinstvo. Pritom ano, ale caje aj liecia a niektore nedehydruju a su pre cloveka priaznive. Ak by to platilo co pisete Vy alebo by caje boli tiez svinstvom, niektore narody by tu uz nemohli medzi nami byt. My sme zvyknuty na istu predstavu co je to kava a myslime si ze to je kava. Kava je jednak odlisna od odrody ci sposobu upravy a pripravy a rozdiely su tam velke. Napriklad v obsahu kofeinu pri kave vyluhovanej, kavy pripravenej pod vysokym tlakom ci kavy tureckej - tri-krat prevaranej. Tak isto je to aj s cajom. Je rozdiel v tom co my povazujeme za caj a cajom, ktory a ako piju japonci, indovia, cinania... Rovnako sa lisi aj vplyv na organizmus, pretoze roznymi sposobmi pripravy sa extrahuju z kavy (podobne aj cajov) rozne priaznive ci skodlive zlozky. Je to vsak v podstate zavisle hlavne od pouzitej suroviny. Ak budete pouzivat zly caj, zle fermentovany, skladovany ci splesneny, uzitok z neho bude len negativny. Je rozdiel konzumovat obcas kvalitne bio ci doma chovane maso vo vhodnej priprave alebo kazdodenne umele sracky kupovane v supermarkete nazyvane masom, kde ide len o cenu a zisky. Niektori taliani by podla toho vplyvu kavy na vitamin B mali mat B vitaminy na urovni minus nula cela nula nula a mali lezat paralyzovany na chodnikoch pred kaviarnami. Tak isto napriklad Honoré de Balzac by podla toho nemal byt schopny napisat ani riadok a nervy by mal mat uplne nefunkcne, nie to este napisat tolko literarnych diel.
Miloval som kavu, pil som denne v poslednom case aj 6ks
Uz ju asi 2 mesiace nepijem. Tiez Vam nejdem oponovat ohladne druhu a pripravy, podla mna ma priaznivy vplyv na travenie co sa tyka vzniku kyselin po jej piti. To je ale len jeden pohlad, zdravy clovek si kludne moze dat kavu a relativne mu to neuskodi. Ale ak sa to s kavou prehana, pripadne ju pije dlhodobo clovek ktory ma nejake zdravotne potiaze, moze byt potom problem. Nikdy som nechapal ako moze dakto pri piti piva pit kavu, napriklad po obede kavu a pivko. Kedze pivo ma dostatok B vitaminov je to relativne neskodna kombinacia pre zrdraveho cloveka. Takto to robi moj 91 rocny dedo ktory este k tomu prida aj nejakych 40 cigariet. A robi to tak snad cely zivot. Ja som na pivo moc neni cize som sa nadajal len kavou a to hned po jedle. Je to aj o tom co clovek konzumuje. Ale toto forum citaju viacmenej ludia ktory maju zdravotne potiaze koli zlej strave, candide, stresu atd a tam si myslim kava akakolvek nebude robit dobre. Ten kto pije kavu a ma na nu vytvorenu zavislost vie ze ked si da 1 kavu tak kludne aj 5 je to uz potom jedno zalezi na situacii. Pijaval som dost aj cierny caj a myslim si ze to je v podstate to iste. Teraz pijem len raz denne, niekedy vobec zeleny caj oolong, cize polofermentovany s lyzickou inulinu a takto mi to vyhovuje. A na zaver, myslim si ze ked sa to s kavou neprehana a clovek ma dostatocny prijem B vitaminov tak zrejme nejako vazne neskodi, ale je to individualne, nie kazdy sa stravuje ako taliani, ale na druhej strane jej pitie nicomu nepomoze a ak ma clvoek nejake zdravotne potiaze, zle travenie, maly prijem B vit atd skor ublizi. Ale je to len moj osobny nazor a skusenosti.