Prokop píše:
Zdravím ještě jednou,
děkuji za Vaši rychlou reakci ve fóru. Uvedl jste hledisko, se kterým nedokážu jako laik přes medicínu a biochemii polemizovat, ale v zásadě to chápu, asi máte pravdu. Rozhodně nejsem nekritický obdivovatel techniky, ale princip ionizace, jak zde funguje, se mi zdá docela vhodný pro řešení problému. Filtraci vody hodnotit neumím (někdo zde kritizuje filtr naopak jako zdroj zachycených bakterií a nečistot).
V mém případě rozhodně nejde o přístup "jím a piju co chci a pak se spravím zásaditou vodou", chtěl bych jen optimalizovat zdroj vody k pití (zatím beru z veřejného vodovodu, ale nemám moc důvěru k těm aditivům (F,Cl), možná bych mohl uvažovat o vrtané studně na vlastní zahradě (kvůli hloubce zdroje a tím jeho předpokládané větší čistotě v porovnání se standardní kopanou studnou) ... zatím zvažuju možnosti. Mrknu se i na tu RO, o které se zmiňujete, ale jsem v tomto ohledu deformován stávající osvětou (RO a Demineralizace je všeobecně považována za průmyslové řešení úpravy vody - výroba polovodičů atd.). Každopádně budu vděčný za Vaše případné další postřehy a názory k tomuto tématu.
Jinak Vám musím vyslovit uznání za zpracování jednotlivých témat na Vašich stránkách - pro mě jako "hledajícího" jsou komplexně a velice profesionálně sestaveny. Rád se zde budu často vracet a sledovat doplnění a jednotlivá fóra. Jsem totiž bohužel (jako ostatně téměř všichni) oběť systému, doby, vlastní pohodlnosti a hlavně neinformovanosti. Pokouším se to nicméně aspoň trochu eliminovat sběrem dostupných informací a dle možností regulací životosprávy a profylaxí (zrovna teď v předjaří řeším jak provést optimálně "totální detoxikaci" vlastní tělesné schránky, zatím vycházím z G.P.Malachova, ale dívám se i na jiné zdroje).
Ještě jednou dík za Váš názor na ionizátor vody, ještě to zvážím,možná bude řešením ta studna ...
Filtr je něco jiného, než reverzní osmóza a může skutečně být semeništěm bakterií. Reverzní osmóza je velice jednoduché zařízení, které pracuje s polopropustnou membránou, jako buňky lidského těla a v tomto jednoduchém zařízení, se mohou množit nějaké bakterie, pouze na straně nevyfiltrované vody, ale přes membránu rozhodně projít nemohou. Zařízení má většinou i proplachovací ventil, který zajišťuje omývání povrchu membrány v průběhu provozu čistou vodou a pokud jste navíc napojen na vodovodní městský řád, tak v něm ani dodavatel žádné bakterie mít nesmí. Čistě teoreticky se mohou množit bakterie, i na druhé straně reverzní osmózy, ale ne v případě, že zakoupíte pouze základní sadu, složenou ze tří válců, kde se jedná o hrubou filtraci, aktivní uhlí a osmózu. Množení bakterií je možné, pokud je za osmózou ještě namontována zásobní jímka, kde voda stojí a je připravena k okamžitému použití. Toto co nejjednodušší zařízení, kde za osmózou je vlastně jen kus trubičky a kohoutek, nic víc, nedává bakteriím téměř žádný prostor. Pokud vždy necháte odtéci malou část vody z trubičky a kohoutku, tak vlastně jde o čerstvě vyfiltrovanou vodu a jak jsem řekl membrána nepropustí nic, tak kde by se tam ta bakterie vzala. Z vody odstraní cca 98 % všech nečistot, včetně aditiv (F,Cl) a obávám se, že mnoho jiných, tak komfortních řešení, za docela dobrou cenu, asi nenajdete.
Rozhodně to nejde cenově porovnávat s pořízením vrtané studny a to také není zcela bez problémů. Jednak je otázka z jaké hloubky by jste chtěl vlastně vodu získávat, protože,tady v Poděbradech, Vám více jak 25 metrů nepovolí úřady, kvůli minerálním vodám a i v této hloubce, je již voda také kontaminovaná. Potom je nutné vrty podle tvrdosti vody cca 1x za 2 roky čistit kyselinou a to není zrovna levné, jinak vrt zaroste vodním kamenem. Další problém je nutná akumulace, vzhledem k malé okamžité zásobě vody ve vrtu, ta je semeništěm bakterií a bez chlórování se provozovat nedá. Dle mého názoru, je to opravdu drahé blbnutí s velice diskutabilním výsledkem, který ještě časově nelze garantovat, protože škodliviny prosakují přirozenou cestou stále hlouběji a je jen otázkou času, kdy proniknou do Vámi dosažené hloubky.
Dle mojí logiky se snažím o řešení levné a napořád, z čehož mi stále vychází nejlépe vlastní kopaná studna a ta reverzní osmóza, ale pouze na pití, nikoliv jako komplexní úprava vody pro celý dům. Zde by zase musela být jímka a úprava vody, což mi na užitkovou vodu a splachování záchodu, připadá docela zbytečné. Kopaná studna Vám vyřeší akumulaci, zde není problém mít zásobu až 6 kubíků, zcela zdarma a tu trochu vody na pití a vaření, si natočíte z třetího kohoutku u kuchyňského dřezu, sice podstatně pomaleji, než jste zvyklý, ale 8 - 10 litrů za hodinu, není tak špatné.
Děkuji za uznání mojí piplavé práce se stránkami, je v tom opravdu mraky hodin práce, ale takovéto uznání rozhodně potěší, protože alespoň mám dobrý pocit, že to snad nedělám, až tak špatně. Obětí systému, doby, vlastní pohodlnosti a hlavně neinformovanosti je každý, kdo chce spokojeně zahnívat ve všeobjímající péči státní správy a hlavně proboha nic nedělat, nebo dokonce nedej bože uvažovat, což evidentně bolí většinu lidí nejvíce. Již to, že si to uvědomujete, je důkazem, že mezi stádo nepatříte a pokud dokonce přemýšlíte nad vlastní cestou, tak jste daleko od stáda, což není vždy jednoduché, ale například mě se to zatím vždy líbilo víc. Pokud totiž děláte to, co ostatní, tak máte i stejné problémy, jako ostatní a jediná cesta jak se stejným problémům vyhnout, je mít vlastní názor i vlastní cestu. G.P.Malachov je opravdový tvrďák a jeho metody jsou také velice tvrdé, zase mají skutečně výborné účinky, ale připravte se na možné, docela nepříjemné, detoxikační reakce, které mohou být velice silné. Možná, pokud začínáte, bych zvolil pozvolnější metody a vyvaroval se případných nepříjemných pocitů, ale záleží, jak jste tvrdý, já nemám problém v podstatě s ničím a těžko posuzuji odolnost ostatních. Počítejte, že odhodlání, je minimálně polovina úspěchu a jen pravidelný cvik, dělá mistra.