MICHALA píše:
Jsem Vám moc vděčná, za upozornění, budu trpělivá a povedu k tomu maminku i kamarádku. Mamka internet nemá a kamarádka tak nějak nestíhá ( počítač má obsazený dětmi), takže já hledám informace, zkouším na sobě, tlumočím a předávám své poznatky. Osobně jsem si očistu střev provedla před týdnem, nepřipadala jsem si nějak zanesená, možná, že je to tím, že jsem štíhlá, je mi 36 let a snažím se žít zdravě, teď tedy zkusím na sobě očistu jater ( možná, že dořeší mé drobné problémy s pletí - přetrvávající slabé akné, většinou vázané na menses). Játra tedy začnu čistit do 14 dnů po střevech. Po jaké době po první očistě jater mám zopakovat znovu střeva? A ty játra mám dělat jednou týdně dokud něco bude vycházet ?Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nevadí, když souběžně popíjím čaj Lapacho ( má také čistící účinky). A jaký je Váš názor na čištění jater tinkturou z vlaštovičníku ?
Děkuji za Váš zájem a ochotu, dobré myšlenky a rady budu šířit dál. Michala
Zdravím na vlaštovičník pozor. Řadí se mezi bylinky- pro obsah alkaloidů podobným opiátům / chelerythryn, homochelidonin, sanguinaurin, chelidonin / Už přičichnutí k rozkvetlé bylině je omané. Má i ostrou, hořkou chuť, která by Vás měla odradit.
Nicméně se užívá při dráždivém kašli, k uklidnění žaludečních křečí, při žlučníkových chorobách a dobře redukuje i astmatické záchvaty. Tady platí množství 1 moka lžičky na 1/4 litru vody a to pouze z natě rostliny.
Vynikající je čerstvá šťáva na likvidaci bradavic. Ty mizeji jen se jimi potírají.
U citlivějších lidiček působí dráždivě na kůži a mohou vznikat puchýře. Při vyšších dávkách po požití, vyvolává zvracení, ale i krvavé průjmy a snadno způsobí ochrnutí, zástavu dechu až smrt.
Jináč je to v podstatě plevelná bylinka, kterou spíš vyhazujeme, že se snadno množí a hyzdí záhonky.