Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 12:16 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: ned led 09, 2011 11:26 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Možná bych k zdravým vařeným jídlům přidala celer. Nikdy jsem ho neměla moc ráda a nehrozí, že bych ho jedla syrový. Občas jsem si ho dala do šťávy, ale fakt nic, po čem bych toužila.

Až dneska jsem na něj prvně v životě dostala chuť. Vypila jsem vodu, ve které se vařil (jen čistá voda), zakapala citronem a osolila bylinkovou himalájskou solí. Snědla jsem tak celou bulvu a říkala tomu večeře. Bohužel jsem to pak pohnojila sladkým jogurtem a kouskem čokolády - ale i přesto mi to solidně zvedlo pH o více jak 1 jednotku a pěkně se to tráví.

Zkusím s ním tedy vymyslet nějaký recept - s cibulkou nebo nadrobno nakrájeným pórkem, troškou kefíru, koření... nemuselo by to být vůbec špatné \":-)\" Možná by se to sneslo i s vařenými fazolkami.

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: pon led 10, 2011 10:47 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Kometa píše:
Možná bych k zdravým vařeným jídlům přidala celer. Nikdy jsem ho neměla moc ráda a nehrozí, že bych ho jedla syrový. Občas jsem si ho dala do šťávy, ale fakt nic, po čem bych toužila.

Až dneska jsem na něj prvně v životě dostala chuť. Vypila jsem vodu, ve které se vařil (jen čistá voda), zakapala citronem a osolila bylinkovou himalájskou solí. Snědla jsem tak celou bulvu a říkala tomu večeře. Bohužel jsem to pak pohnojila sladkým jogurtem a kouskem čokolády - ale i přesto mi to solidně zvedlo pH o více jak 1 jednotku a pěkně se to tráví.

Zkusím s ním tedy vymyslet nějaký recept - s cibulkou nebo nadrobno nakrájeným pórkem, troškou kefíru, koření... nemuselo by to být vůbec špatné \":-)\" Možná by se to sneslo i s vařenými fazolkami.

Celer je sice hřích vařit, ale i tak je velice prospěšný. Také bude chutnat i fungovat ve všech těch uvedených variantách a pokud už musí být tepelně upravený, tak špičkově chutná jako řízek v trojobalu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 8:53 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř dub 28, 2010 9:48 am
Příspěvky: 441
Taky jsem dříve moc nemusela celer. Teď si ho najemno strouhám do sirné patlaniny a to je dobrůtka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 9:45 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Beladona píše:
Taky jsem dříve moc nemusela celer. Teď si ho najemno strouhám do sirné patlaniny a to je dobrůtka.

To je také dobrá varianta, je to jako pomazánka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 1:22 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
davnejsie som rada robievala hummus, tam sa cicer vari, jedla to aj mala a domnievala som sa, ze je to super zdrave. rada by som opat urobila a sama to jedla napr k salatu. ako je to z jeho zdravostou?
JE TAM CICER, SEZAM, OLIV. OLEJ, CITRON. STAVA, CESNAK, CERV. praskova paprika a nejaka petrzlenova vnat. jedine, co sa vari, je ten cicer. s iba namocenym si to moc neviem predstavit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 2:43 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Beladona píše:
Taky jsem dříve moc nemusela celer. Teď si ho najemno strouhám do sirné patlaniny a to je dobrůtka.

Díky za tip, smíchala jsem 100gr jogurtu, velkou lžíci lněného oleje, kus celeru (nastrouhaný spíš nahrubo), naklíčenou pohanku, bylinkovou himalájskou sůl, sušenou petrželku, pálivou papriku, trošku česneku ... a je to překvapivě poživatelné \":)\"

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 7:57 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Dovolím si přidat svoji oblíbenou vařenou pochutinu - placky se zelím pečené na sucho:

Do mísy dejte přiměřeně jáhlové a kukuřičné mouky (funguje i pohanková či jiné), na drobno nakrájené kysané zelí, trochu papriky třeba i pálivé, pár nastrouhaných brambor a lehce přidejte teplé vody. Ochuťte ještě him. solí a česnekem. Směs pohodlně řádným promícháním a vytvarováním proměníte na malé placky, které pečete na nepřilnavé pánvicce z obou stran na suchu. Pokud se placky na pánvičku lepí, obalte je ještě trochu v kukuřiné mouce.

Nejlépe chutnají s patalnicí, do které se namáčí jako do dipu. Třeba s cibulovou, kam dáte trochu soli, půlku syrové cibule a špetku hořčice.

Placky nabízejí prostor pro kreativitu, jelikož se dají krásně připravit z různých druhů mouky a přidáním nastrouhané mrkve apod.

Dobrou chuť


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 8:02 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Díky, už jsem o něčem takovém uvažovala, když jsem viděla, jak jáhly krásně lepí.
Chci se zeptat - je nějaký důvod, proč je péct na pánvičce a ne na plechu v troubě?

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 8:59 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Kometa píše:
Díky, už jsem o něčem takovém uvažovala, když jsem viděla, jak jáhly krásně lepí.
Chci se zeptat - je nějaký důvod, proč je péct na pánvičce a ne na plechu v troubě?

Určitě půjde i na plechu v troubě, ale na kvalitní pánvičce s teflonovým povrchem se vůbec nelepí takže je mohu obracet rukou, jsou udělané rychleji a navíc nemusíte rozehřívat celou troubu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 10:02 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Martina46 píše:
davnejsie som rada robievala hummus, tam sa cicer vari, jedla to aj mala a domnievala som sa, ze je to super zdrave. rada by som opat urobila a sama to jedla napr k salatu. ako je to z jeho zdravostou?
JE TAM CICER, SEZAM, OLIV. OLEJ, CITRON. STAVA, CESNAK, CERV. praskova paprika a nejaka petrzlenova vnat. jedine, co sa vari, je ten cicer. s iba namocenym si to moc neviem predstavit.

Tak asi super zdravé to opravdu nebude, ale zase jednou za čas, proč ne, určitě jsou horší potraviny. Cizrna zase nepatří k tak velkým škůdcům jako jiné obiloviny, ale zdravá určitě není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: úte led 11, 2011 10:59 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Jarda píše:
Tak asi super zdravé to opravdu nebude, ale zase jednou za čas, proč ne, určitě jsou horší potraviny. Cizrna zase nepatří k tak velkým škůdcům jako jiné obiloviny, ale zdravá určitě není.

cicer iba namoceny a tak spracovany by bol ok? naklicovat som skusala, no nebere nam \":?\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: stř led 12, 2011 11:01 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Martina46 píše:
cicer iba namoceny a tak spracovany by bol ok? naklicovat som skusala, no nebere nam \":?\"

Určitě by to bylo lepší, ale asi to v tomto případě není vhodné, bez uvaření se cizrna dost špatně tráví, ale jak u koho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: čtv led 27, 2011 4:01 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Zvažuji o zakoupení parního hrnce - na vaření brambor a zeleniny co nemám ráda syrovou (brokolici, celer). Máte někdo zkušenosti? Myslím, že na vaření brambor by to bylo lepší než pečení v troubě - peče se třeba při 160, parní hrnec vaří při stovce, to by mělo být šetrnější.

Dnešní recept:
Očištěnou a na menší kousky rozebranou brokolici uvaříme.
Smícháme vařené jáhly s vařenými fazolemi, jogurtem/kefírem a přimícháme kari koření.
Na talíři kolem dokola rozložíme vařenou brokolici růžičkami ven a připravenou směs dáme doprostřed.
Pokud máme, ozdobíme uprostřed petrželkou.
Celkově je to docela estetické jídlo.

Modlíme se, abychom se nenafoukli a neodlétli \":lol:\"

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: čtv led 27, 2011 9:33 pm 
Offline

Registrován: pát říj 15, 2010 9:07 pm
Příspěvky: 19
Mohu vřele doporučit.Nikdy bych nevěřil že může být zelenina tak chutná z parního hrnce.Máme Tefal a děláme v tom uplně všechno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zdravé vařené potraviny
PříspěvekNapsal: čtv led 27, 2011 11:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Kometa píše:
Zvažuji o zakoupení parního hrnce - na vaření brambor a zeleniny co nemám ráda syrovou (brokolici, celer). Máte někdo zkušenosti? Myslím, že na vaření brambor by to bylo lepší než pečení v troubě - peče se třeba při 160, parní hrnec vaří při stovce, to by mělo být šetrnější.

Dnešní recept:
Očištěnou a na menší kousky rozebranou brokolici uvaříme.
Smícháme vařené jáhly s vařenými fazolemi, jogurtem/kefírem a přimícháme kari koření.
Na talíři kolem dokola rozložíme vařenou brokolici růžičkami ven a připravenou směs dáme doprostřed.
Pokud máme, ozdobíme uprostřed petrželkou.
Celkově je to docela estetické jídlo.

Modlíme se, abychom se nenafoukli a neodlétli \":lol:\"

I tak se toho sice dost zničí, ale proti pečení, nebo jiným tradičním úpravám se jedná o velice šetrné tepelné zpracování a jako rozumný podíl stravy se dá tolerovat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 16 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz