NOWOCAYN píše:
Dnes som si kúpil po dlhej dobe (asi po roku, odšťavovač mám 5 mesiacov) kokosovú "múčku", čerstvo vyzerajúcu (vybral som takú), 250g za 1Euro (značka Marianna).
Urobil som si 5dcl mrkvovo-zelerovej šťavy, opláchol odšťavovač (aby tam nebola vláknina zo zeleniny - narýchlo) a nechal, nech Hurom spracuje kokosovú múčku (polku balenia - 125g)... Vedel som, že z toho nebude extrahovať tuk len tak jendoducho... Urobil som teda jednu vec... zmiešal tú "Huromom predupravenú" kokosovú múčku so zeleninovou šťavou.... a nechal znova prejsť Huromom.... Potom som tú šťavu nalial do Huromu ešte raz (aby to ešte spláchlo zbytok, ktorý slabá sila gravitácie nechala "nečinným").
Výsledok, postrehy : Extrahovalo to naozaj veľa tuku... asi polovica ho ostalo v nádobke s vývodmi (na šťavu a odpad), z toho časť vo vývode na šťavu (gravitácia...), všetko to stamaď "zobral" a zmiešal so šťavou.
Pridal som tam kopcovitú odmerku (DM) vitamínu C (DM).
Zistil som, že 125g kokosovej múčky spracovanej Huromom takýmto spôsobom.... je príliš veľa. Bolo tam dosť kokosového tuku na to, aby ma z toho začalo ťažiť na bruchu. Zajtra skúsim 60-70g kokosovej múčky, bude to optimálnejšie.
340ml (to je boh vie koľko gramov...určite podstatne menej...) kokosového oleja stojí na Slovensku okolo 10€.
Ja som použil polku balenia strúhaného kokosu (kokosovej múčky), čiže som minul 0,5€ a určite v tom bolo minimálne 50ml kokosového tuku....(nezmeral som to, nemal som ako... ale viem, ako reagujem na aké množstvo tuku...i keď iných tukov, s kokosovým skúsenosti nemám...).
To znamená, že z jedného balenia by som mal 100ml kokosového tuku (a možno aj viac, lebo 50ml z polky balenia je podľa mňa minimum), a zaplatil by som takým spôsobom za 350ml kokosového tuku (no už len na vnútorné použitie, lebo je zmiešaný so šťavou...alebo na masku ? Dalo by sa - ak by sa odobral z nádržky s vývodmi...) nie 10-11€, ale 3,5€.
Áno, je to ale pracnejšie, a niečo stojí aj elektrina.
Každý (kto má dobrý odšťavovač) nech sa rozhodne sám odkiaľ získať kokosový olej (Jarda má v super cene).... ja peniaze nazvyš nemám (iné doplnky), tak ho robím Huromom.
To Jarda : Pán Jarda, vlákninu (navlhčenú z väčšej miery od šťavy mrkvovo-zelerovej, nie od kokosového tuku) môžem bez obáv o cenné minerály a vitamíny vyhodiť ? Nemám na ňu chuť...ani ju nikam pridať...
Ďakujem za odpoveď.
Moučka z kokosu se na výrobu kokosového tuku moc nehodí a suchá už určitě ne. Pokud s ní chcete nějak čarovat, tak ji večer namočte do menšího množství vody a po nabobtnání ji zpracujte, ale ta výtěžnost určitě ani zdaleka nebude taková, jak popisujete. Mnohem vhodnější je koupit levné kokosové ořechy, zde jsou občas za 5,-Kč a pak si z vyloupané dužiny tuk odšťavnit, ale i tak je to něco jiného, než čistý kokosový tuk. V takovémto případě se zbytek kokosu vyplatí zmrazit a uchovat pro použití do jídel, je to jako velice jemná kokosová moučka, akorát netučná.