Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 7:18 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 11:46 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Maybes píše:
Nedomnívám, jen se chci dobrat jak to vlastně a znát Váš názor.

Náš dávný předek normálně plesnivé produkty samozřejmě jedl, protože nijak rozumně to skladovat nemohl a jsme tedy na tyto situace celkem dobře vybaveni. Má to jednu mušku a funguje to pouze pokud máme správné pH, ve kterém se tyto plísně nedokáží množit a růst.To si náš předek rozhodit nedokázal, protože obchoďáky s těmi kyselinotvornými jedy v lese neměl. Není tedy potřeba zkoumat odkud nás co ohrožuje, to je blbost moderního světa, všechno tu bylo dávno před námi a se vším se umíme úspěšně porvat, ale musíte mít adekvátně robustní imunitní systém, který si s tím poradí, jinak jste skleníková rostlina, která při první jarním vánku zahyne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv pro 02, 2010 8:38 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 280
Jarda píše:
Já pohanku používám nejméně 20 let pouze máčenou, je to téměř instantní potravina a pokud se Vám povede koupit skutečně zralou, tak stačí namočit ji v teplé vodě na cca 20 - 60 minut. Nepíšete, jakou barvu měla ta co jste použil, ale zaměřte se na zelenou variantu, ta hnědá je loupaná tepelně a tím pádem je znehodnocena, zelená je loupaná mechanicky a veškeré nutriční hodnoty jsou zachovány. Většinou je na sáčku napsáno “pohanka kroupy“, naklíčit se rozhodně nedá, to by musela být neloupaná a ta se zase nedá jíst.

Mechanicky loupaná pohanka se klíčit dá, a to velmi snadno - stačí ji nasypat do nádoby, zalít větším množstvím vody a nechat to tak asi 2 dny.
Pohanky jím čím dál větší množství, nyní už skoro celý balíček (500g) denně. Asi tak polovinu jím naklíčenou (tedy namočenou 2 dny), zbytek namočenou přes noc nebo 1 den.
Ono to vyloupání nijak nevadí, stejně tak se dají klíčit třeba loupaná slunečnicová semínka, a určitě i další potraviny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv pro 02, 2010 9:20 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
ravima píše:
Mechanicky loupaná pohanka se klíčit dá, a to velmi snadno - stačí ji nasypat do nádoby, zalít větším množstvím vody a nechat to tak asi 2 dny.
Pohanky jím čím dál větší množství, nyní už skoro celý balíček (500g) denně. Asi tak polovinu jím naklíčenou (tedy namočenou 2 dny), zbytek namočenou přes noc nebo 1 den.
Ono to vyloupání nijak nevadí, stejně tak se dají klíčit třeba loupaná slunečnicová semínka, a určitě i další potraviny.

Vida, to je dobrý tip, pohanku mne klíčit nenapadlo ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv pro 02, 2010 9:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
ravima píše:
Mechanicky loupaná pohanka se klíčit dá, a to velmi snadno - stačí ji nasypat do nádoby, zalít větším množstvím vody a nechat to tak asi 2 dny.
Pohanky jím čím dál větší množství, nyní už skoro celý balíček (500g) denně. Asi tak polovinu jím naklíčenou (tedy namočenou 2 dny), zbytek namočenou přes noc nebo 1 den.
Ono to vyloupání nijak nevadí, stejně tak se dají klíčit třeba loupaná slunečnicová semínka, a určitě i další potraviny.

Máte pravdu, ale většinou je od strojního loupání dost rozlámaná a pak je s tím klíčením docela problém, jako i u jiných loupaných semen. Velice tedy záleží, jak moc je semeno poškozené a dle toho vypadá i klíčivost. To je hlavním důvodem mé předchozí odpovědi, protože dlouhodobě stabilní výsledky se mě nedařilo docílit. Proto raději tvrdím, že se klíčit nedá, což platí hlavně v letních měsících, kdy často začne od těch rozlámaných zrn kvasit a všechno pak musíte vyhodit. Slunečnicová semena jsou na tom podobně a výsledek se dost liší podle zakoupené várky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: stř led 19, 2011 8:15 pm 
Offline

Registrován: úte pro 28, 2010 11:04 pm
Příspěvky: 26
Bydliště: Nizozemí
Tak jsem si tento týden koupil světlou pohanku zn. provita ve zdavé výživě, náhodou jsem jí nechal přes noc na stole kousek od postele a najednou vám pozdě v noci slyším nějaké zvuky (mně totiž vzbudí i sebemenší šoustnutí, bohužel) a tak rozsvítím a pátrám po onom vzruchu a ono to šlo, představte si, právě z tý pohanky. Ráno se na to dívám a byl v tom živý brouk, obal byl neporušen, země původu Čína. Čili mně teď na pohanku trochu přešla chuť, minimálně na tu od oné firmy.

_________________
CTMU Radio - Christopher Langan (doporucuju)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: stř led 19, 2011 10:09 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
playaa píše:
Tak jsem si tento týden koupil světlou pohanku zn. provita ve zdavé výživě, náhodou jsem jí nechal přes noc na stole kousek od postele a najednou vám pozdě v noci slyším nějaké zvuky (mně totiž vzbudí i sebemenší šoustnutí, bohužel) a tak rozsvítím a pátrám po onom vzruchu a ono to šlo, představte si, právě z tý pohanky. Ráno se na to dívám a byl v tom živý brouk, obal byl neporušen, země původu Čína. Čili mně teď na pohanku trochu přešla chuť, minimálně na tu od oné firmy.

To se divím, třeba byl nějakej vzácnej a jedlej, nakonec oni tam jedí celkem všechno co se hýbe a určitě to nechutná špatně. Ale již beze srandy, stejně se to balí zde a brouk byl tedy asi místní, což bych za problém nepokládal, ono toho po těch skladech potravin běhá daleko více a mnohem horšího než zrovna broučci. To, že nic z toho nevidíte, ještě zdaleka neznamená, že to tak není a opatrnost je vždy na místě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv úno 03, 2011 10:46 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv úno 03, 2011 10:50 pm 
Offline

Registrován: pát pro 25, 2009 5:58 pm
Příspěvky: 19
Martina46 píše:
neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?

Zalievat nieco tak uzasne horucovu vodou, ci dokonca varit len kvoli chuti? Hmm. . to urcite nie. . . ja casto pridavam do namocenej pohanky namocene hrozienka, med. ci ovsenne vlocky. .. daju sa aj kusky ovocia, jablka napriklad. . . banan. . . je to mnam na ranajky \":)\"))


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv úno 03, 2011 11:27 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Pavol77 píše:
Zalievat nieco tak uzasne horucovu vodou, ci dokonca varit len kvoli chuti? Hmm. . to urcite nie. . . ja casto pridavam do namocenej pohanky namocene hrozienka, med. ci ovsenne vlocky. .. daju sa aj kusky ovocia, jablka napriklad. . . banan. . . je to mnam na ranajky \":)\"))

jest nieco, co mi nechuti a stoji mi to v ustach a nemozem to kvoli tomu ani prehltnut? to asi nepojde... \":wink:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv úno 03, 2011 11:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Martina46 píše:
neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?

Chutě se značně liší a nevidím tedy důvod se nějak přemáhat i když ten postup určitě dobrý není. Pokud se týká stolice, tak většinou pohanka spíše pomáhá, ovšem už jsem se také setkal s případem kdy zhoršovala zácpu, ale dotyčný málo pil, čili hodně tekutin a mělo by to být v pořádku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát úno 04, 2011 12:28 am 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Jarda píše:
Chutě se značně liší a nevidím tedy důvod se nějak přemáhat i když ten postup určitě dobrý není. Pokud se týká stolice, tak většinou pohanka spíše pomáhá, ovšem už jsem se také setkal s případem kdy zhoršovala zácpu, ale dotyčný málo pil, čili hodně tekutin a mělo by to být v pořádku.

dakujem. no pijem dost, takze by to horsie nemalo byt.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned úno 06, 2011 8:43 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Martina46 píše:
neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?

Kým si zvykneš na svojráznu chuť nevarenej pohanky, skús vyskúšať pohankové vločky-mechanicky lisované za studena , stačí zaliať vlažnou vodou a nechať prikryté naboptnať tak 15 min. Mne to takto veľmi chutí aj samotné, iba s troškou kokosového oleja. Ale dá sa do toho všeličo podľa chuti popridávať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pon úno 07, 2011 12:35 am 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Sybilla píše:
Kým si zvykneš na svojráznu chuť nevarenej pohanky, skús vyskúšať pohankové vločky-mechanicky lisované za studena , stačí zaliať vlažnou vodou a nechať prikryté naboptnať tak 15 min. Mne to takto veľmi chutí aj samotné, iba s troškou kokosového oleja. Ale dá sa do toho všeličo podľa chuti popridávať.

dakujem za tip.
dostanem vlocky kupit? vlockovac nemam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pon úno 07, 2011 1:57 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Martina46 píše:
dakujem za tip.
dostanem vlocky kupit? vlockovac nemam.

Mávajú ich mechanicky spracované bežne v obchodíkoch so zdravou výživou. Majú vločky aj v Bille a Tescu, ale tie nekupuj, sú nielen hnusné, ale ešte aj termicky spracované, preto sú aj hnedé akoby spálené. Tie bio, sú na rozdiel od tých termicky spracovaných svetlé také sivasté, proste rozpučené zrnko a stačí ich nechať iba nabobtnať zakryté v miske tanierikom, tak cca 10-15 min. Potom pridáš ingrediencie podľa chuti buď nasladko alebo naslano, podľa stavu candidy \":)\" .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pon úno 07, 2011 2:37 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Sybilla píše:
Mávajú ich mechanicky spracované bežne v obchodíkoch so zdravou výživou. Majú vločky aj v Bille a Tescu, ale tie nekupuj, sú nielen hnusné, ale ešte aj termicky spracované, preto sú aj hnedé akoby spálené. Tie bio, sú na rozdiel od tých termicky spracovaných svetlé také sivasté, proste rozpučené zrnko a stačí ich nechať iba nabobtnať zakryté v miske tanierikom, tak cca 10-15 min. Potom pridáš ingrediencie podľa chuti buď nasladko alebo naslano, podľa stavu candidy \":)\" .

dakujem.
cize ja len na slano \":lol:\"
a co v DM - alnatura nieco ma?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz